Die Antwoord na Pohode predviedli koncert pre dospelých

Festivalom Pohoda znel počas piatka folklór, swing, ale aj beatbox. Publikum si získala aj rozhodná poetka Kate Tempest či Franz Ferdinand so Sparks. Večer však úplne ovládli headlineri – juhoafrická skupina Die Antwoord.

11.07.2015 06:44
festival bazant pohoda 2015, die antwoord Foto:
Die Antwoord na Pohode.
debata (12)

Rockový muzikál s Franz Ferdinand a Sparks

Život na hlavnom pódiu rozhýbal Swingless Jazz Ensemble a slovenský Billy Barman, ktorých striedal londýnsky multiinštrumen­talista Tom Vek. Pasoval sa s neľahkou úlohou zabaviť trošku statické publikum, ktoré postupne naberalo na objeme, keď sa pridávali okoloidúci, čo bolo jasným znamením, že Vekove skladby fungujú. Alternatívny či experimentálny pop osviežili najmä jeho novšie skladby, ktoré nekompromisne rozhýbali ľudí aj v rytme junglu či drumandbassu.

K veľkým menám piatka patrilo spojenie skupín Franz Ferdinand a Sparks, ktoré mohlo spôsobiť u publika spočiatku mierne rozpaky. Ich kombinácia v projekte FFS predsa len priniesla niečo iné, ako by sme mohli očakávať od oboch skupín v osamotenom prevedení. Ich vystúpenie pripomínalo rockový muzikál – nacvičené choreografie spevákov Alexa Kapranosa a Russella Maela miestami pôsobili komicky, čo však nezabránilo rozvášnenému publiku, aby si koncert užilo spolu s kapelou.

SĽUK predstavil na Pohode program ornamenty.
SĽUK predstavil na Pohode program ornamenty.
+17SĽUK predstavil na Pohode program ornamenty.

Kapranos sa netají svojim obdivom k skupine Sparks a za týmto projektom si pevne stojí. Všetkým neprajníkom jednoznačne odkazuje, že ak sa im to nepáči, nemusia to počúvať, ale on je zo spolupráce nadšený, čo bolo na pódiu evidentné. Napokon sa publikum dočkalo okrem spoločných kúskov z rovnomenného albumu FFS aj hitov od Franz Ferdinand a Sparks. „Bol to zážitok,“ povedal Kapranos a podľa nadšených ovácii publika bolo jasné, že rovnaké pocity zdieľali aj tisíce nadšených návštevníkov Pohody.

Kabinet kuriozít rozbalila legendárna berlínska formácia Einsturzende Neubaten. Industriálne tóny tvorené hrou na železné trubky a iné zvláštne "nástroje” dopĺňali bledé tváre prestarnutých hudobníkov, ktorým čas zatiaľ nič nevzal. Zvláštna performance ikon nemeckej scény na čele s kultovým Blixom Bardelom je bizarnou hudobnou javiskovou zmesou a ďaleko predčila očakávania publika.

Formácia prilákala na festival i staršie ročníky, no zvedavá mládež bola prevažne nepripravená na to, čo ich na Orange stagei čakalo. Mnohí si práve koncert Einsturzende Neubaten vybrali zo zvedavosti a dostali sa tak k atmosférickej zmesi starých hororových filmov a surrealistických svetov Davida Lyncha.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Nekompromisní Die Antwoord

Srdcia mnohých návštevníkov bili tento rok predovšetkým pre juhoafrický hurikán Die Antwoord. Veselá kopa Yolandi a Ninja pochádzajúca z Kapského mesta zaplavila Pohodu bizarne svojskou techno smršťou a hýrila neónovými farbami presne podľa očakávaní. Dav prelial okraje hlavného pódia, aby mohol spolu s Yolandi oduševnene zavíjať. Dvojica rozhodne predviedla jedno z najunikátnejších predstavení, aké sa návštevníkom nielen tohtoročnej Pohody naskytli.

Hudobný fenomén Die Antwoord nemá v súčasnom vesmíre obdoby a kapele sa podarilo strhnúť silný prúd fanúšikov rôznych vekových kategórií. Otec držiaci na pleciach tínedžerku bol rovnako zaujatý farebnou šou a expresívnymi kontrastmi vysypanými na pódium, ako dievčina ohúrená hrdinami akoby vystrihnutými z komiksu. Drsného rapera a infantilnú princeznú sprevádzal DJ pod deformovanou maskou a ohybné tanečnice a umelci si svoj priestor tvárou v tvár slovenskému letu dosýta užívali. "Slovensko buď šťastné,” popriala nám Yolandi na záver.

Kazateľka Kate

Pre londýnsku poetku a raperku Kate Tempest, ktorej nechýba zmysel pre dramatickosť, bolo absolútne prirodzené upútať pozornosť pripraveného publika v momente, keď vstúpila na pódium. Namiesto hiphopového klišé plného vulgarizmov a širokých gest sa na Space Arénu vyliala vrúcna poézia vyzretej literátky s výrazným citom pre rytmus a gradáciu príbehu.

Silným hlasom ohýbala dav a slovenské publikum ju utvrdilo v tom, že skutočne rozumie o čom hovorí. Jej rapový prednes bol nabitý emóciami a úprimnou snahou vyrozprávať "kapitoly” skladajúce príbeh albumu Everybody down. Oduševnením oslovila aj návštevníkov, ktorí do stanu zavítali zo zvedavosti. Mladá umelkyňa sa svojím "kazateľským” prejavom naliehavo prihovárala poslucháčom. Jej vystúpenie bolo poetickou performance, no masu sa jej podarilo aj rozhýbať, a to predovšetkým vďaka silnému hudobnému sprievodu.

Jedným z čiernych koní v programe tohtoročnej Pohody bol aj britský šampión v beatboxe z roku 2007 Beardyman, ktorý zahrieval publikum pred vystúpením headlinera Die Antwoord v Space Arene. Viac ako beatbox ukázal svoje elektronické skladby s efektnými vizualizáciami v sprievode mnohých známych coverov, keď však prišlo na beatbox, publikum jeho umenie ocenilo nadšeným potleskom.

V piatok panovala na Pohode už tradične dobrá atmosféra. Kto nemal chuť na koncert, mohol sa venovať mnohým aktivitám alebo sa len pristaviť pri hre na klavír náhodného okoloidúceho. Aj v takýchto momentoch je skryté čaro Pohody.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Franz Ferdinand #Sparks #Die Antwoord #Kate Tampest #druhý deň plný Pohody