Festival peknej hudby aj s hosťom z Genesis

Festival peknej hudby vstúpil vo štvrtok do svojho 16. ročníka. V Banskej Štiavnici potrvá do nedele, špeciálny koncert je však pripravený aj na 1. augusta.

24.07.2015 14:00
Djabe Foto:
Maďarská skupina Djabe vystúpi spolu s bývalým gitaristom skupiny Genesis Stevom Hackettom (štvrtý zľava).
debata

„Nazval by som ho festivalom návratov. Pred pár rokmi k nám so sólovým vystúpením zavítal Miroslav Vitouš, česká kontrabasová džezová legenda. Teraz ho privítame opäť, v spojení dokonca s dvomi súbormi – s Polajkou a Nikolaj Nikitin Ensemble. Ich vystúpenie bude vyústením vlani nahratého dvojcédečka Tales from My Diary, inšpirovaného Janáčkom, je to zdžezovaný Janáček,“ povedal organizátor festivalu Eugen Prochác. Vitouš a spol. sa predstavia na koncerte v Starom zámku v sobotu o 20. h.

Druhým dôvodom, prečo Prochác hovorí o festivale návratov, je vystúpenie Mariána Lapšanského, ktorý sa na festivale predstavil vo štvrtok.

Šestnásty Festival peknej hudby je do veľkej miery venovaný skladateľovi Tadeášovi Salvovi, ktorý zomrel pred 20 rokmi.

„Salva je pre mňa veľmi dôležitý človek, bol to môj priateľ, venoval mi veľa skladieb a považujem to skoro za svoju misiu,“ hovorí Prochác. Salvovi je venovaný dnešný koncert v Kostole sv. Kataríny, ktorý sa začne o 20. h a okrem orchestra Cappella Istropolitana sa na ňom ako sólisti predstavia Eva Šušková (soprán), Milan Paľa (husle, viola), Marián Svetlík (husle), Eugen Prochác (violončelo), Irmgard Messin (flauta), Ronald Šebesta (klarinet), Martin Budinský (cimbal) a Nora Škuta (klavír). Zaznie jeho komorná orchestrálna tvorba, jeho avantgardná hudba aj hudba, ktorá vznikla, keď pôsobil ako dramaturg v SĽUK-u.

Ešte predtým Tadeáša Salvu pripomenú o 17. h na vernisáži výstavy grafík a rukopisov v Rytierskej sále Starého zámku. Vernisáž oživí aj Salvova hudba v podaní Jána Berkyho Mrenicu ml., Milana Paľu a Eugena Procháca. „Bude to novodobá premiéra Salvovej skladby Snenie, ktorú sme naštudovali ešte niekedy v roku 1972, ale nemám istotu, či sme to aj verejne hrali,“ hovorí Prochác, ktorý spolu s Mrenicom chodil na rovnakú základnú umeleckú školu. Ak vravel o festivale návratov, preňho osobne je to aj návrat do detstva, o vyše 40 rokov späť, keď s Mrenicom hrali Salvove skladby. Odvtedy spolu nehrali.

Do tretice Salvovi organizátori venovali čítanie z jeho autobiografickej prózy Nuž tak sa môže mladý hudobník stať hudobným skladateľom, ktoré si možno vypočuť v sobotu o 15. h v kaviarni Divná pani.

Súčasťou festivalu je aj vystúpenie Lotz Tria, ktoré sa predstaví v kaštieli vo Sv. Antone v sobotu o 11. h. Trio, ktoré hrá na dobové basetové rohy, sa venuje najmä klasicistickému repertoáru, ale oslovuje aj nových autorov, ako je napríklad Marek Piaček. V nedeľu o 11. h čaká návštevníkov hudobného altánku v Sklených Tepliciach tradičné matiné s Nothing but Swing Triom. „Sú to vynikajúci džezmeni, ktorí vedia odieť hudbu Bacha, Mozarta či romantikov do džezového hávu,“ hovorí Prochác.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Novinkou tohto ročníka a bodkou za festivalom bude o týždeň vystúpenie maďarskej fusion formácie Djabe, s ktorou ako hosť vystúpi bývalý gitarista skupiny Genesis Steve Hackett. „Od tínedžerských rokov je pre mňa pojmom. Festival peknej hudby je aj o úžasných priestoroch, ktoré len tak hocikde nenájdete. Steve Hackett je fajn v klube, ale na nádvorí Starého zámku? To posúva jeho vízie vpred,“ teší sa Prochác na koncert, ktorý festival uzavrie v sobotu 1. augusta o 20. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Festival peknej hudby #Djabe #Genesis