Nechceme robiť zo Žákovicu Woodstock

Nápad spraviť si hudobný festival na dvore kamaráta v Trenčianskych Bohuslaviciach sa ukázal ako dobrá voľba.

24.07.2015 16:00
Country Fest, Ivan Mládek Foto: ,
Na Žákovic Open zahrá aj Ivan Mládek.
debata

Žákovic Open oslávi pätnásty ročník v spoločnosti kapiel, ktoré stáli pri jeho zrode – Hex, Slobodná Európa, Polemic či Le Payaco, a po prvýkrát sa na Žákovic Open predstaví Ivan Mládek so svojím Banjo Bandom.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

"Festival začínal podobne, ako kapela Hex. Nič sme neplánovali, už vôbec nám nenapadlo, že to bude mať také dlhé trvanie,“ hovorí jeden z organizátorov Tomáš "Yxo“ Dohňanský, ktorý považuje súčasnú koncepciu dvojdňového festivalu s jedným pódiom za ideálnu. "Predsa len dedinka Trenčianske Bohuslavice má okolo 800 obyvateľov a nechceme tu robiť nejaký Woodstock,“ dodáva s humorom Dohňanský.

Program festivalu pomáhajú dotvárať aj návštevníci, ktorí posielajú svoje hudobné tipy a za tie roky sa im podarilo naladiť na rovnakú hudobnú vlnu. Festival otvorí v piatok o 17. h koncert bratislavskej skupiny Bad Karma Boy, neskôr vystúpi aj Žena z lesoparku, česká kapela Mig 21 na čele s Jiřím Macháčkom či džezmen Peter Lipa s kapelou. "Peter Lipa sa vždy vedel obklopiť muzikantskou špičkou, jeho pesničky už zľudoveli a presne vie odhadnúť, čo sa hodí na festival takéhoto typu. Peter Lipa je jednoducho legenda a sme radi, že vystúpi opäť u nás,“ vraví organizátor.

Medvědi nevědí, Praha Prčice či Prachovské skály sú hity Ivana Mládka, ktorý vystúpi v sobotu a návštevníci sa môžu tešiť na pesničky poznačené Mládkovým zmyslom pre humor. "Ivan Mládek je presne typ interpreta, ktorý keď zahrá na folkovom festivale, sadne to tam. Keby zahral na metalovom festivale, znova by organizátori nič nepokazili. Je to zjav, ktorého humor prevyšuje akýkoľvek žáner,“ uviedol Dohňanský, ktorý už tradične vystúpi spolu so skupinou Hex. "Zahráme všetky najväčšie ʹpeckyʹ. Veríme, že sa v niektorých pesničkách pridajú aj kamaráti z iných kapiel a ako čerešničku na torte ponúkneme asi 4-pesničkový set s Dušanom Slimákom a skupinou Hogo Pogo,“ prezrádza Yxo o koncerte Hexu.

Festival si za pätnásť rokov fungovania vyslúžil prívlastok rodinný, k čomu prispieva aj hudobný program zostavený prevažne zo spriatelených kapiel Hexu. Zo statusu festivalu s priateľskou až rodinnou atmosférou sa tešia aj organizátori. "Tým, že náš areál nie je veľký, tak máte možnosť počas dvoch dní spoznať kopec nových ľudí, muzikanti sa zabávajú spolu s fanúšikmi a ľudia sa tu cítia naozaj ako doma,“ uzavrel Dohňanský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hex #Žákovic Open #Ivan Mládek