Sziget: hudobná dovolenka na zelenom ostrove

Budapeštiansky ostrov slobody bude od 10. do 17. augusta patriť hudbe.

29.07.2015 08:48
sziget Foto:
Lákadlom Szigetu sú Florence and the Machine.
debata

Najlepší veľký európsky hudobný festival Sziget ponúkne takmer tisícku rôznorodých vystúpení. Bohatý program láka do zeleného srdca mesta na týždennú dovolenku plnú hudby.

Hlavné pódium prevalcujú Briti

Festival stavil na overených svetových hudobníkov, väčšina tohtoročných headlinerov pochádza z Britských ostrovov. V pondelok sa o veľkolepú párty na hlavnom pódiu postará popový šoumen Robbie Williams. Utorkovou hviezdou bude Britka Florence Welch, speváčka úspešnej indie rockovej kapely Florence and the Machine, ktorá odvážne mieša prvky soulu a rocku s modernou elektronikou.

V strede týždňa sa priestor pod hlavným pódiom zaplní v očakávaní hudobnej nádielky od „sofistikovane multižánrového“ zoskupenia Alt-J. Mladí Briti zaujali už prvou štúdiovkou An Awesome Wave a ich najnovší počin This is All Yours je jedným z albumov minulého roka. Ich februárový viedenský koncert bol zážitkom a rozhodne sa oplatí zopakovať si ho.

Vo štvrtok ovládne publikum Foals, jedna z najobľúbenejších indie rockových kapiel súčasnosti, ktorá sa predstaví aj na tohtoročnom Grape festivale v Piešťanoch. O ich koncertných kvalitách svedčia početné ocenenia za najlepšie živé vystúpenia. Foals možno odhalia skladby z pripravovaného albumu, no fanúšikov potešia najmä hitmi Inhaller, My Number či Out Of the Woods.

V piatok bude pódium pripravené pre britských Kasabian. Rockeri patrili medzi headlinerov tohtoročného festivalu Colours of Ostrava, kde predviedli živelné vystúpenie.

Cez víkend preberú štafetu americkí headlineri. V sobotu dostanú fanúšikov do varu „leví králi“. Mužské zoskupenie Kings of Leon hviezdilo ako hlavný hosť na svetových festivaloch Coachella, Glastonbury, Roskilde a mnohých iných. Záverečný nedeľný festivalový večer na hlavnom pódiu bude tvrdý vďaka rockovej legende Limp Bizkit.

Disco zábava a tanečná párty

Švédsky dídžej a producent Avicii preberie publikum hitmi Wake Me Up či Hey Brother. V stredu zaútočí na pohybový aparát maskovaný SBRTK s najnovším albumom Wonder Where We Land plným experimentov a magickej spolupráce so svetovými hudobníkmi. Major Lazer už pred dvoma rokmi na Pohode vydoloval z publika rozmanité tanečné kreácie a zmesou reggae a housu rozhodne zabaví aj maďarský festival. Disko maniakov potešia britskí Rudimental aj austrálske duo Knife Party, založené členmi legendárnej drum and bassovej formácie Pendulum. Sziget ponúka zábavu pre všetkých. Hravým popom poteší dvojica The Ting Tings, publikum určite pritiahne retro diva Paloma Faith, pesničkárky Ellie Goulding, Marina and the Diamonds a Selah Sue, ikonickí rockeri The Horrors, zasnívaný José Gonzáles, sexi Dánka Mo, na Grammy nominovaný producent Alesso a mnohí ďalší.

Zahrá aj víťaz súťaže Jednou ranou na Sziget

Na festival sa vďaka česko-slovenskej súťaži Jednou ranou na Sziget dostala brnianska psychodelicko-popová kapela Ghost of You. Na Europe stagei vystúpi aj pražská elektroswingová kapela Mydy Rabycad a Češky Tuliredl boli vďaka internetovému hlasovaniu pozvané, aby zahrali „pri ohni“.

Slovenský dídžej Jimmy Pé príde na Sziget už piaty raz. Svoje polámané bíty vypustí v stredu a v piatok sa predvedie slovenská kapela Frequency so svojím vintage-moderným popom.

Sziget aj s tradičnou cirkusovou arénou

V cirkusovom stane Cirque du Sziget sa od 11. do 16. augusta budú môcť návštevníci zoznámiť s tvorbou moderných cirkusových súborov. Vystriedajú sa tu akrobati z Acoreacro s jedným z najlepších cirkusových súborov sveta, argentínskym ManoAmano. Maďari Grotesque Gymnastics namiešajú cirkusovo-tanečný program a predvedie sa aj pražský „novo cirkusový“ súbor Cirk la putyka.

Počas dňa si budú môcť návštevníci festivalu oddýchnuť na pláži, v športovom areáli alebo sa vyblázniť v tanečnom Colloseu.

Kompletný program festivalu Sziget

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #Sziget