Florence ožiarila ostrov slobody éterickým ohňom

Jedna z európskych hudobných udalostí roka, budapeštiansky festival Sziget je v plnom prúde. Od pondelka sa nielen na hlavnom pódiu striedajú rozmanití interpreti. Po pondelňajšej šou Robbieho Williamsa patril utorok britskému zoskupeniu Florence and the Machine. Headlinerka Florence Welch sa stala suverénnou kráľovnou festivalu.

14.08.2015 06:30
Sziget, Florence and the Machine Foto:
Divožienka Florence objala publikum na Szigete obrovskou energiou. Festival trvá až do nedele.
debata

Oči plné trblietok

Nedočkavé napätie preťal silný hlas útlej divožienky Florence, ktorá objala publikum obrovskou energiou. Hneď na úvod vybalila "nežnú bombu” What The Water Gave Me, nevynechala ani hity Cosmic Love, You’ve Got The Love a záver patril optimisticky údernej Dog Days Are Over. Florence opantanému davu vyrazila dych a pre mnohých bude jedným z najintenzív­nejších koncertných žážitkov, aké kedy ochutnali. Veľké pódium bolo ako stvorené pre jej živelnú smršť. Prišla sem so všetkým, aby sa mohla nechať pohltiť, roztrhať, aby mohla vstať z popola.

Kráska plná paradoxov železným hlasom rozpaľovala, chlácholila, rozosmutňovala a unášala do snov. Florence má zmysel pre dramatickosť, na pódiu predvádzala autentickú šou, láskavo a nežne vyrozprávala svoj príbeh. Speváčka mnohých prekvapila. Pôsobila ako skromná víla s obrovským srdcom. Nenútenou dobrotou nakazila všetkých, ktorí si o nej dovolili pochybovať. V dave sa rozplynula celá. Medzi ňou a poslucháčmi panovala zvláštna symbióza. Odovzdala sa svojej hudbe, aby patrila každému z nás.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Florence si užíva prítomnosť fanúšikov, počas vystúpenia kvôli nim niekoľkokrát opustila pódium. "Mám v očiach trblietky,” priznala so smiechom a s nadšením ich rozhadzovala do všetkých strán. Na ostrove fungovala magnetická príťažlivosť. Ryšavá diva mala fanúšikov pripútaných po celý čas viac ako dvojhodinového koncertu pod vriacou budapeštianskou tmou. Dokázala, že je úprimná rovnako, ako jej poézia.

"Dnes sme tu, bohužiaľ, bez orchestra,” ospravedlnila sa publiku speváčka. Kompenzáciou bola zohratá zostava hudobníkov a atmosférická harfa. Ich umením preteká výrazná osobnosť frontmanky, suverénky s neochvejným hlasom. Vystúpenie si užívala s ľahkosťou a prirodzene ho stupňovala do veľkolepého záveru.

Vlna lásky ovlažila všetkých a vytvorila tú pravú festivalovú hippie atmosféru. Florence sa nechala vyšťaviť až na dreň v hromadnom objímaní. Briti dokázali, že robia hudbu pre poslucháčov a tešia sa z každého okamihu, keď ju môžu zdieľať. Pri kapele Florence and The Machine rozhodne platí, že ich hudbu nestačí tisíckrát počuť, treba ju aspoň raz zažiť.

Alt-j zapálili hviezdy

Stredajším vrcholom festivalu boli Briti z úplne iného súdka. Mužské zoskupenie Alt-j pôsobilo na pódiu trochu rezervovane, no ich hudba dokonale ovievala tropickú maďarskú noc. Nenápadní páni sa cítia lepšie v anonymnom prítmí, sústredia sa na muziku a publiku pripravili nezabudnuteľný zážitok. Ostrov obarili úprimne sviežou indie elektronikou. V dave to odrazu bublalo akosi ináč, tóny sa odrážali od neba, z ktorého sa prášila na rozpálený dav chladná voda. Fanúšikovia boli odľahčení od celodennej páľavy, hýbali sa v rytme ležérne jemných melódií dokonale zosúladených hudobníkov.

Alt-j predviedli mnoho skladieb v novom, uvoľnenejšom šate. Publikum sa nimi nechalo vlákať do čarovného lesa a vôbec sa nemuselo báť. Alt-j zaujali naše uši a prebudili fantázie, na ich umení je jednoducho niečo dobrého (dokázali to rovnomennou skladbou Something Good). S Matildou a zavretými očami sme sa preniesli do vlhkých lesov, do voňavých tráv sme padli pri skladbe Every Other Freckle. Prirodzeným vrcholom večera bol hit Breezeblock a aj napriek tomu, že davu nádielka nestačila, kapela sa už na pódium nevrátila.

Budapešť bude žiť hudbou až do nedele. Štvrtkovým headlinerom bola kapela Foals, ktorá pokračuje na slovenský festival Grape. Na Szigete sa zastavia aj Kasabian, Švédi Avici, Američania King's of Leon či Limp Bizkit.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sziget #Sziget festival #Alt-J #Florence and the Machine