Krajina Haliganda ponúkne aj inscenovanú hobbitiu bitku

Festival pre malých i veľkých Krajina Haliganda otvorí brány nadchádzajúci víkend 15. a 16. augusta v areáli na Janigovej ulici v Košiciach.

14.08.2015 16:01
RTVS: Nový 14-dielny televízny seriál Foto: ,
Herec Martin Mňahončák je jedným z účinkujúcich na festivale Krajina Haliganda.
debata

Ako uviedol riaditeľ festivalu Roman Sorger, detský či dospelý návštevník tu uspokojí svoju zvedavosť, tvorivosť, umeleckú dušu, potrebu zabaviť sa a oddýchnuť si. "Filozofia tohto festivalu je veľmi blízka našim aktivitám. Minimálne v tom, že dávame šancu inakosti,“ povedal Sorger.

Festival prinesie koncert pražskej skupiny Yellow Sisters, tanečným vystúpením sa predstaví poľská detská tanečná formácia Hope 4 street. Pripravené sú divadelné rozprávky Táraninky s Milom Kráľom. "Tohtoročnou špecialitou je inscenovaná hobbitia bitka, kam deti prídu v kostýmoch z filmov Hobbit alebo Pán prsteňov. Nadväzuje na minuloročný úspech StarWars. Novinkou je dabingové štúdio, kde si návštevníci skúsia dabing a stálicou festivalu je hudobná skúšobňa, kde deti voľne džemujú,“ informoval Sorger.

Deťom sa budú venovať známi dabingoví a seriáloví herci a muzikanti. Workshopy Urobme si divadlo a dabingové workshopy povedú herci Martin Mňahončák a Milo Kráľ. Herec a mím Juraj Benčík naučí deti cirkusové a klaunské triky.

Divadelné pódium a dabingové štúdio navštívi aj tanečník a choreograf Ondrej Šoth, televízny režisér Peter Hudák, scénograf Dušan Krnáč a divadelná režisérka Viera Dubačová. "Prinášame čo najširší záber umelcov, ktorí vedia komunikovať s deťmi a majú im čo odovzdať. To sú pre nás skutočné celebrity, pretože sú to ľudia tvoriví a vedia nadchnúť aj iných. Mediálnu oblasť a svet divadla doplní aj literatúra. Počas festivalu bude deťom k dispozícii aj Tomáš Janovic. Je nielen spisovateľom, ale aj kráľom Krajiny Haliganda,“ vysvetľuje Sorger.

Nebudú chýbať ani výtvarné workshopy či keramický a textilný ateliér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Mňahončák #Krajina Haliganda #festival pre malých aj veľkých #Roman Soger