Festival Grape má za sebou extrémny ročník

Šiesty ročník festivalu Grape na piešťanskom letisku poznačilo zopár extrémov. Už deň pred festivalom ohlásili organizátori, že je vypredané, čo odštartovalo predaj vstupeniek z druhej ruky za šialené sumy, cena jedného lístka sa vyšplhala aj na 150 eur. Dva dni potom návštevníci bojovali s vysokými horúčavami, neochotou barmanov a dlhým čakaním v radoch. Všetko ukončila v sobotu večer séria búrok a festival bol zrušený.

16.08.2015 17:42
Grape 2015 Festival predčasne ukončili búrky. Foto: ,
Festival predčasne ukončili búrky.
debata

Prúd britskej hudby a belgický zázrak

Témou tohto ročníka Grapu bola psychedélia. Návštevníci prišli poobliekaní v oči priťahujúcich farbách a svojou blúzkou tému splnila aj belgická speváčka Selah Sue. Drobná hudobníčka si okamžite získala publikum. Predstavila skladby z aktuálneho albumu Reason ako Alive, I Won't Go for More, Together, ale odznela aj coververzia skladby Lauryn Hill Lost Ones, kde v rape vynikli rýchle ústa Selah Sue. Jej fanúšikovia sa však dočkali aj starších hitov This World či Fyah Fyah, na ktoré okamžite publikum pozitívne reagovalo.

Prvý festivalový deň sa dočkal aj svojej, pre Grape typickej, indierockovej nádielky. The Maccabees už svojím sebaistým energickým nástupom na pódium dali jasne najavo, že sa prišli zabaviť spolu s publikom. "Sme z Londýna, z Anglicka, a sme radi, že sme tu,“ pozdravil líder kapely Orlando Weeks. The Maccabees boli presvedčiví a ak sa aj v publiku nachádzali ľudia, ktorí ich skladby ako Pelican, Wall of Runs alebo titulný singel z nového albumu Marks To Prove It nepoznali, čaru The Maccabees sa nedalo nepodľahnúť a boli osviežením mimoriadne horúceho večera.

"Ďakujeme všetkým na Grape festivale. Na našej prvej šou na Slovensku sme sa cítili výnimočne. Opatrujte sa, kým sa opäť uvidíme,“ napísali po koncerte na sociálnej sieti. Po The Maccabees na hlavnom pódiu vystúpili Foals, ktorých fanúšikovia si koncert evidentne užívali.

Keď Roth hrá Jaggera

Sobota bola pre návštevníkov mimoriadne náročná, najmä kvôli obrovským horúčavám. V tomto smere sa od organizátorov veľkej pomoci nedočkali. Dlhé rady pred cisternami s pitnou vodou, ale aj v oficiálnych výčapoch, kde všetko zdržoval neschopný personál, sa stávajú na Grape už pomaly tradíciou. Pre tento ročník bolo príznačné – kto nestál v rade, nebol na Grape.

Festival Grape 2015

Ako to vyzeralo na festivale Grape 2015

Fotogaléria
Belgická speváčka Selah Sue si získala publikum...
Dánska speváčka MØ sa dlho na pódiu nezdržala,...
+10The Maccabees boli hviezdou piatkového večera.

Čo však v sobotu skutočne stálo za to, bol hudobný program, hoci sa návštevníkom z neho dostala len veľmi skrátená verzia. Silný začiatok priniesol projekt sústredený okolo Tomáša Slobodu Synovia a dcéry Grejpu. Tvorili ho prerábky slávnych svetových, ale aj domácich hitov. Lasky z Pary si vychutnával LSD od Richarda Müllera, Juraj Podmanický a Jozef Vrábel zaspievali obľúbený billybarmanovský prídavok Fuck Forever od Babyshambles, ale diváci si mohli vychutnávať aj príťažlivú Tamaru Nižňanskú, ktorá sa zhostila Jacka Whitea a skladby Lazaretto, keď iskril aj vzduch.

Najočakávanejší bol však Robert Roth. Na pódiu sa objavil aj s dcérou Sárou na rukách v sprievode obrovského potlesku, keď potom začal spievať Jumpin' Jack Flash od Rolling Stones, dokonale zahral telom aj hlasom svoju úlohu Micka Jaggera.

Slovenskí interpreti majú všeobecne na Grape vždy veľký úspech. Už v piatok odohrali koncert Bad Karma Boy, pričom si na záver neodpustili aj s členmi skupiny Purist cover pesničky Kids od MGMT. Svoj nový album Halfway To The Grave predstavili Lavagance, ktorí museli najskôr prebrať k životu slnkom ubité publikum. Priestor pred hlavným pódiom zase zaplnili fanúšikovia Le¤Payaca a minuloročný úspech si zopakovali tiež Fallgrapp v do posledného miesta zaplnenom Suzuki stagei.

Búrka a rozpačitý záver

Keď v sobotu o 20. h vystúpil gitarista José González, v pozadí sa začali hromadiť desivé čierne mračná, čo dodávalo jeho intímnemu koncertu, istým spôsobom tichému, no rozhodne uhrančivému, zvláštnu atmosféru a bolo to magické. Hral niečo viac ako pol hodiny, keď organizátori oznámili, že prichádza búrka a návštevníci sa majú presunúť do stanového mestečka.

Po prvej búrke sa potom ešte na chvíľu rozbehol život v areáli. Predstavila sa energická bomba z Dánska MØ s úžasnými projekciami a zmyselnými choreografiami. Stihla zaspievať aj hit Franka Oceana Lost a prišla ďalšia zlá správa. "Som smutná. Mám vás rada, ale búrka prichádza,“ oznámila MØ. Návštevníci opäť museli opustiť areál, no neskôr sa zo sociálnych sietí dozvedeli, že festival napokon kvôli bezpečnosti úplne zrušili.

Po tejto informácii začali ľudia opúšťať za vytrvalého dažďa aj stanové mestečko. Ešte pred niekoľkými minútami dobre sa zabávajúci návštevníci odchádzali z letiska a bolo až prekvapujúce, koľko ľudí schopných šoférovať sa v areáli nachádzalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grape 2015 #Selah Sue #Foals #José González #Maccabees #MØ