Festival slnka a reggae si uctí Boba Marleyho

Oslava jednej z najvýraznejších osobností sveta hudby Boba Marleyho, uvoľnená atmosféra vo vláčnom rytme reggae, dub a bass music, to všetko patrí k ôsmemu ročníku Uprising Reggae Festivalu.

21.08.2015 07:08
bunny wailer Foto:
Bunny Wailer vzdá poctu Bobovi Marleymu.
debata

Na bratislavské Zlaté piesky prináša koncom augusta ešte kus hrejúceho slnka, ale aj vystúpenia hviezd ako Bunny Wailer, UB40, Matisyahu či harcoreových hip hoperov z USA Onyx. Uprising otvorí svoje brány pre návštevníkov už v piatok o 12. h a potrvá do nedele.

Podľahnúť legendám

„Tento ročník sa dá opísať ako ročník s najväčšími hviezdami reggae. Podarilo sa nám získať doteraz najväčšiu vec, akú sme na festivale mali – veľké legendy britského a svetového reggae UB40, a zároveň si pripomenieme 70. výročie narodenia Boba Marleyho,“ hovorí za organizátorov Sveťo Moravčík.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Pri tejto príležitosti oslovili 68-ročného hudobníka z Jamajky Bunnyho Wailera, nevlastného brata Boba Marleyho, ktorý s ním roky hrával v skupine The Wailers. Podľa slov Ziggyho Marleyho spájalo členov kapely zvláštne puto. „The Wailers mali v sebe niečo, čo si nemôžete kúpiť. Nemôžete si najať muzikantov, ktorí budú hrať ako oni. Bolo v tom niečo ako intuícia. Všetci verili istej filozofii a spôsobu života. Boli jednotní,“ povedal pre portál Esquire Ziggy Marley, najstarší syn kráľa reggae. Medzi ich najznámejšie hity patrí Three Little Birds, Redemption Song či Stir It Up. „Sám Bunny Wailer je spoluautorom niektorých Marleyho skladieb, takže všetci očakávame, že si zaspievame aj piesne Boba Marleyho,“ dodáva Moravčík.

Bunny Wailer vzdá spolu s návštevníkmi Uprisingu poctu Bobovi Marleymu v piatok a v sobotu festival privíta ďalšiu legendu reggae, britskú kapelu UB40. Fungujú na hudobnej scéne už vyše 40 rokov, predali viac ako 70 miliónov albumov a podarilo sa im dostať reggae do uší širokým masám. Známe sú najmä skladby, ktoré dobýjali hitparády v 80., 90. rokoch ako Red Red Wine, Kingston Town, Impossible Love alebo Cherry Oh Baby.

Po troch rokoch sa na Uprising vráti jamajský rastafarián Anthony B, predstaví sa maďarská formácia Irie Maffia spájajúca hudobné štýly ako hip-hop, funk, rock s reggae a dancehallom a britský dubový hudobník Mad Professor, ktorý spolupracoval aj s Leem Scratch Perrym, Massive Attack či so speváčkou Sade. „Na Slovensku sa po prvýkrát predstaví populárny O. B. F. Soundsystem s vokalistom Shantim D, ktorí patria k tomu najlepšiemu z francúzskej scény,“ uvádzajú organizátori.

Svieži závan exotiky

Uprising je výnimočným festivalom vďaka užšie profilovanému žánrovému zameraniu. V tomto smere však neupadá do nostalgie, ale prináša hudobníkov, ktorí hýbu trendami na scéne. Jedným z nich je Američan židovského pôvodu Matisyahu – označujú ho tiež za hudobného chameleóna, kvôli jeho žánrovo neohraničenému štýlu. „Je veľkou hviezdou v Amerike a prerazil aj v Európe. Na Slovensku bude po prvý raz, čo sa stretlo s pozitívnym ohlasom, aj u židovskej obce. Kombinuje beatbox, reggae, hip hop aj so zmesou popu a mieša do toho rôzne židovské náboženské spevy, bude to určite zaujímavý koncert,“ hovorí Sveťo Moravčík.

Medzi hudobné lákadlá Uprisingu rozhodne patrí macedónsky hudobník Kiril Djaikovski, ktorý spája elektronickú hudbu s tradičnými balkánskymi rytmami a patrí medzi zakladateľov žánru balkan beat.

Fanúšikovia elektroniky sa môžu tešiť na vystúpenie priekopníka drumandbassu, londýnskeho producenta Shy FX, ktorého sprevádza jeho dvorný Mc Stamina, a náklad hip hopu so sebou privezú Onyx a tiež Dope D. O. D. „Určite ľuďom odporúčam Saru Lugo. Je to speváčka z Nemecka, ktorá vystúpi v sobotu na Aréna stagei. To je môj čierny kôň, ktorého, verím, že neuvidíme na Slovensku posledný raz,“ prezradil Sveťo Moravčík, známy aj ako dídžej Simple Sample.

Na Uprisingu dostanú priestor aj domáci hudobníci. Piatkový program otvoria o 13. h Smola a hrušky, predstavia sa AMO, Spirit Music Label a v sobotu vystúpia Medial Bannana, Strapo a Supa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Zlaté piesky #Bob Marley #Uprising Reggae Festival #Matisyahu #Bunny Wailer