Waves priniesol vzrušujúcu hudobnú turistiku

Víkend v Bratislave patril showcasovému festivalu Waves Bratislava. Až trinásť klubov – priestorov v okolí Námestia SNP sa zaradilo na mapu festivalu, po ktorej návštevníci putovali s cieľom objavovať svetovú hudbu.

05.10.2015 11:45
30 31 wawes Mike Skinner Foto:
Waves otvoril dj set Mikea Skinnera.
debata

Voľba naslepo

Prvou príchuťou Wavesu bol štvrtkový dj set Mikea Skinnera, ktorý otvoril následnú dvojdňovú "vandrovačku“ po kluboch. K povinnej výbave návštevníka Wavesu by mala patriť chuť spoznávať, nechať sa viesť mapkou a intuíciou. Existujú dva spôsoby, ako možno prežiť Waves. Buď si dopredu dôkladne návštevník naštuduje program festivalu a pri 128 vystupujúcich je to naozaj neľahká úloha, alebo staví na intuíciu s veľkou pravdepodobnosťou prekvapenia. V prípade Wavesu sa však aj takýto hazard oplatí.

Už po druhýkrát sa na Slovensku predstavila izraelská hudobníčka, raperka Adi Ulmanski, tentoraz už len pod menom Adi vystúpila v KC Dunaj. Začala v popovom štýle, keď sa potom spýtala publika, či je pripravené na nejaké beaty a ponorila sa do vôd elektroniky aj v rytme downtempa.

Čaro Wavesu spočíva v jeho bezhraničnej pestrosti. Celkom nečakane ste sa mohli ocitnúť na koncerte slovinskej kapely Ludovik Material vo Fuge obklopení hlukom tvrdého gitarového rocku, napriek tomu, že sa speváčka sťažovala na chorobu, svojím hrdelným až hardcorovým spevom publikum naozaj nešetrila, v Nu Spirite sa usídlila synthpopová trojica z Estónska Würffel, keď potom sa stačilo presunúť do Poľského inštitútu a razom sa ocitnúť na nórskom pobreží. Tento transport bol možný vďaka nórskej folkovej speváčke Siv Jakobsen. Len v sprievode gitary a violončela ponúkla uhrančivé vystúpenie v uvoľnenej atmosfére, keď ľudia posedávali na zemi unášaní jej citlivým hudobným prejavom.

Veľké očakávania vzbudzovala poľská skupina Bokka. Hrali v skorých ranných hodinách v Ateliéri Babylon, napriek tomu ich čakalo vrúcne privítanie trochu rozjareného publika. Hrali najmä hity z debutového albumu, no v krátkosti načrtli aj ako vyzerá ich albumová novinka, ktorá vyšla práve v piatok 2. októbra. Štyridsaťminútové vystúpenie sprevádzali aj malé technické problémy, no veríme, že ich v blízkej dobe budeme mať možnosť ešte na Slovensku počuť.

Domáca scéna na Wavese

Popri hudbe z rôznych kútov Európy sa predstavili tiež slovenské projekty s dôrazom na žánrovú rozmanitosť. V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava sa predstavila džezová formácia Talent Transport, elektroniku zastúpili Jimmy Pé, ale aj Fallgrapp, ktorých fanúšikovia zaplnili Ateliér Babylon, a po rokoch sa vrátil na koncertné pódiá aj Karol Mikloš v sprievode svojej novej kapely.

Čerstvý vietor slovenskej hudobnej scény priniesla Martina Javor, Katarzia, ale istým spôsobom aj Saténové ruky. Pre bratislavskú skupinu to bol špeciálny večer, keď uviedli do sveta svoj album Bozkávam na vinyle.

Organizátori sa tento rok rozhodli sprístupniť koncerty v priestoroch Starej tržnice za dobrovoľný príspevok a výťažok poputuje organizácii Magna Deti v núdzi, pomáhajúcej utečencom na hraniciach. Pred Starou tržnicou sa tak vytvorila akási základňa a ľudia si mohli užívať koncerty domácich hudobníkov ako Puding pani Elvisovej, predstavili skladby z aktuálnej novinky Tektonická platňa, v rytme ska roztancoval publikum Polemic a sobota patrila hip hopu, keď sa predstavili Zverina, českí WWW či Supa.

Tretí ročník festivalu Waves Bratislava poskytol návštevníkom vzrušujúci hudobnú turistiku s množstvom aj neočakávaných zážitkov. Waves Bratislava sa definitívne zapísal na listinu festivalov, ktoré sa oplatí navštíviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Waves #Mike Skinner #Bokka #showcasový festival