Stredné Slovensko miluje poéziu

Aj priliehavým názvom festival poézie, môžeme označiť večery, ktoré pravidelne prebiehajú v banskobystrickej Radnici či v priľahlých priestoroch, aby na nich začínajúci autori či renomovaní umelci z Banskej Bystrice prezentovali svoje diela.

30.11.2015 15:53
Miroslav Kapusta Foto:
Básnik a spisovateľ Miroslav Kapusta je zakladateľom banskobystrického festivalu poézie Ars Poetica Neosoliensis.
debata

V tomto roku prebieha už piaty ročník festivalu Ars Poetica Neosoliensis, ktorej zakladateľom je básnik, spisovateľ a moderátor Miroslav Kapusta, šíriteľ stredoslovenskej kultúry ďaleko za hranice jej zemepisného pásma.

Súčasťou každej Ars Poetici sú hudobné produkcie, vystúpenia profesionálnych hudobníkov aj spevákov zo všetkých žánrov a oblastí. Posledný večer s poetickým obsahom bol 19. novembra 2015 v mestskej Radnici a bol doslova medzinárodný, pretože sa na ňom zúčastnili umelci z Česka, Tadžikistanu či Ruska. Odzneli operné árie Zulfizar Zázrivej, ktorú na klavíri sprevádzala Natália Serdyuková. Muzikálové party ukážkovo reprezentovala Svetlana Sarvašová.

Keďže ide o večer poézie musíme upozorniť, že na večeroch Ars Poetici sa prezentujú banskobystrickí básnici a prozaici, hudobný doprovod je medzinárodný. Na poslednom podujatí sa predstavili výnimoční autori, ktorí majú za sebou už niekoľko vydaných kníh, ale aj úplní nováčikovia. K takým patrí Igor Grossman, ktorý ohúril svojím priamym posolstvom a nesnažil sa skrývať za medové slová ani ťahať za ich motúzy. Výnimočnou autorkou bola aj Zuzana Kuglerová, ktorá pracuje v slobodnom povolaní, vysokoškolský učiteľ Martin Kubuš, básnik Juraj Kuniak či Martin Dubníček. Zakladateľ Ars Poetici Neosoliensis Miroslav Kapusta je laureátom mnohých literárnych súťaží a doteraz vydal štyri zbierky poézie a jednu zbierku aforizmov. Jeho posledná básnická zbierka má názov Raz budú aj svätí z neba padať.

Na ďalšom večere Ars Poetici Neosoliensis, ktorý sa uskutoční 17. decembra 2015 o 17.00 h v mestskej Radnici, pokrstia Zborník členov literárneho klubu Litera, ktorý pôsobí pri Literárno hudobnom múzeu Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. V Zborníku sa literárne predstaví dvadsaťpäť autorov zo stredného Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poézia #Ars Poetica Neosoliensis