B-complex: Nováčik je relatívny pojem

To, čo sa doteraz nepodarilo Jane Kirschner či ďalším slovenským popovým hviezdam, sa pomaly stáva realitou pre mladého drumandbassového producenta a dídžeja Matúša Lenického. Meno hudobníka, ktorý vystupuje pod pseudonymom B-complex, poznajú už vo Veľkej Británii aj na Novom Zélande. Na vyhlasovaní tohtoročných alternatívnych poslucháčskych cien Rádia_FM Radio_Head Awards sa trochu paradoxne stal nováčikom roka.

17.03.2011 12:00
B-complex
debata

„Pojem nováčik je veľmi relatívny. Na drumandbassovej scéne toto označenie pre mňa určite neplatí, ale iné to je, ak by sme sa zhovárali o širšom kontexte. Robiť hudbu je jedna vec, dostať sa do povedomia väčšieho spektra poslucháčov druhá,“ myslí si B-complex, ktorému cena urobila radosť. „Úprimne sa z nej teším. Poslucháči sa rozhodli zahlasovať sami od seba, nikto na nich netlačil. To je pre mňa tá najlepšia známka, za ktorú sa chcem poďakovať.“

Hudbe sa B-complex venuje už od svojich dvanástich rokov, keď sa dostal k programom, na ktorých sa dá komponovať. „Bola to scéna, kde chalani robili hudbu na počítači a k nej vytvárali animácie alebo robili hudbu do hier. Odtiaľ bol už len krok k elektronickej hudbe, ktorá ma veľmi rýchlo chytila,“ zaspomínal si na svoje začiatky.

Najväčší zlom v jeho kariére prišiel v polovici roku 2009. Vtedy Hospital, jedno z najprestížnejších drumandbassových vydavateľstiev, zaradil na kompiláciu Sick Music jeho skladbu Beautiful Lies. Dnes má na youtube na rôznych videách dokopy okolo 8 miliónov kliknutí a rekordných 55 týždňov sa držala v hitparáde Rádia_FM. „Pesnička nemá konkrétny text, a teda ani jazykové obmedzenia. Aj keď ju niekto počuje desaťkrát, nepovie si, že už ho nebaví ten istý príbeh dookola. Hoci pôsobí jednoducho, celkovo je v niektorých aspektoch zložitá, ale nie tak, aby to z nej trčalo. Možno aj preto tak rýchlo neomrzí,“ myslí si B-complex, ktorý skladbu stále hráva na svojich vystúpeniach, pretože aj kvôli nej na ne veľa ľudí príde.

Niekoľko skladieb B-complexa už vyšlo na kompiláciách, samostatný „veľký“ album však ešte len pripravuje. „Chcel by som ho vydať v kvalitnom vydavateľstve, najlepšie v Hospitali. Nemám od nich zatiaľ ponuku, ale komunikujeme spolu, a viem, že by boli radi, keby sa nám to podarilo. Dokážu mať veľké nároky, ktoré sa snažím splniť, ale nerobím to za každú cenu.“ Piesne na album pripravuje priebežne, nechce sa ponáhľať. „Dúfam, že sa mi podarí nazbierať toho dosť, aby album vyšiel. Verím, že zarezonuje inak, akoby som ho teraz vydal v empétrojkách a zavesil na web. To nie je cesta, ktorou by som chcel ísť.“

Okrem albumu obchádza B-complex kluby nielen na Slovensku. Len v apríli zahrá napríklad v Anglicku, Rumunsku aj na Novom Zélande. Tam sa chystá na svoje už druhé turné. „V Austrálii a na Novom Zélande má drumandbass podobnú váhu ako v Amerike hip hop alebo u nás pop. Dalo by sa povedať, že je to národná hudba. Je to jediný žáner z Nového Zélandu, ktorý sa presadil vo svete,“ prezradil B-complex. Aj keď letenka na Nový Zéland nie je lacná, tamojším promotérom sa oplatí ho pozvať.
„Keď sa spoja šiesti, náklady vydelia šiestimi. Výška vstupného je na Novom Zélande trochu iná než u nás. Keď sa im podarí dostať na akciu okolo sedemsto ľudí, určite sa im to oplatí,“ vysvetlil B-complex. „Ani zďaleka ešte nepatrím medzi tých najdrahších dídžejov,“ dodal.

Ak si chcete B-complexa vypočuť, môžete tak spraviť už v sobotu 19. marca, keď v bratislavskom Majestic Music Clube vystúpi pred koncertom medzinárodnej formácie N.O.H.A. V lete ho čakajú aj festivaly – zahrá na trenčianskej Pohode, piešťanskom Grape aj na prvom ročníku čisto drumandbassového festivalu Let It Roll na Duchonke.

debata chyba