S Bowiem nahrali posledný album, teraz prídu k nám

Jarno-letná edícia festivalu One Day Jazz Fest pod taktovkou jeho riaditeľa a bubeníka Martina Valihoru sa rozrastá – nielen počtom dní, ale aj počtom miest, kde sa bude konať. Tento rok si kvalitný džez budú môcť fanúšikovia vychutnať v júni okrem Bratislavy aj v Košiciach, Žiline a Banskej Štiavnici. Novinkou je aj open-air scéna v podhradí Bratislavského hradu.

20.04.2016 09:00
Donny McCaslin a jeho spoluhráči spolupracovali... Foto:
Donny McCaslin a jeho spoluhráči spolupracovali s Davidom Bowiem na jeho poslednom albume.
debata

Hlavnou hviezdou festivalu bude uznávaný kontrabasista Avishai Cohen. V rámci festivalu sa predstavil už na jeseň 2014. "Fanúšikovia festivalu nám odvtedy neúnavne písali a aj osobne som často dostával otázky, kedy sa Avishai vráti na Slovensko. Mnohým sa lístky ani neušli, keďže koncert sa veľmi rýchlo vypredal,“ prezradil Valihora. Džezový hudobník s izraelskými koreňmi v súčasnosti vystupuje s novým projektom Večer s Avishaim Cohenom kombinujúcim klasickú a džezovú hudbu. V rámci oficiálneho otvorenia festivalu pod Bratislavským hradom 16. júna vystúpi charizmatický muzikant nielen v trojici, ako u neho býva zvykom, ale rovno aj s orchestrom Filharmónie Brno.

Súčasťou festivalu bude aj hudobná spomienka na Davida Bowieho. A to rovno s formáciou Donny McCaslin Group, ktorá stojí za atmosférou jeho posledného albumu Blackstar. Osobnosti súčasnej newyorskej scény pod vedením saxofonistu Donny McCaslina, ktoré pricestujú výhradne pri príležitosti One Day Jazz Festu, odohrajú koncert v Bratislave (17. jún) a v Žiline (16. jún).

Jarno-letná časť festivalu sa nesie v duchu oživovania a znovuobjavovania. Do tohto konceptu zapadá aj tretí pilier festivalu. Partia spolužiakov z Berklee College of Music v Bostone – John Shannon, Dan Brantigan, Oskar Rózsa a Martin Valihora – odohrajú hudbu z projektov Waking Vision, Dan Brantigan Quartet a Universal Cure, ktoré v rokoch 2001 až 2009 zanechali na Slovensku silnú stopu. Muzikanti sa na spoločnom pódiu stretnú po viac ako siedmich rokoch vo všetkých štyroch mestách – v Košiciach (14. jún), v Žiline (15. jún), v Bratislave (17. jún) a v Banskej Štiavnici (18. jún).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Bowie #One Day Jazz Festival #Martin Valihora #Avishai Cohen #Donny McCaslin