Na Pohodu prídu James Blake a Savages

Trenčiansky festival Pohoda 2016 potvrdil nové mená – experimentálneho hudobníka Jamesa Blakea a dievčenskú formáciu Savages. Obaja účinkujúci majú korene v Londýne, obaja začali tvoriť približne v rovnakom období a obaja majú na konte nominácie na ocenenie Mercury Prize (James Blake ho neskôr aj získal). To je tak asi všetko, čo majú nové prírastky na festivale spoločné. Hudobne sú totiž každý z iného súdku. Pokým Savages obľubujú skôr inštrumentálny post-punk, James Blake si vystačí aj s počítačom a vlastným hlasom.

19.04.2016 13:33
Britský hudobník James Blake. Foto:
Britský hudobník James Blake.
debata (2)

Dvadsaťsedemročný James Blake skladal prvé piesne vo vlastnej izbe. Možno aj to dotvorilo atmosféru jeho prvého albumu, ktorý nazval jednoducho James Blake (2011). Hudobný autoportrét sprevádzajú prieniky do súkromia, ktoré zachytia len tí pozornejší. "Hudba bez akejkoľvek intímnosti ma privádza do nepríčetnosti. Potrebuje zachytiť ľudský rozmer, inak vás nechá chladnými. Joni Mitchell a Simon & Garfunkel majú tú intenzitu, ktorú milujem,“ prezradil pre britský The Telegraph vo februári 2011, tesne po vydaní debutu.

Medzičasom vydal hudobník ďalšiu nahrávku Overgrown, za ktorú získal Mercury Prize, a len nedávno dokončil aj svoj tretí album Radio Silence. Blake spolupracoval s menami ako Brian Eno, Justin Vernon (Bon Iver), Kanye West, Wu-Tang Clan či raperom RZA. Mnohí by jeho tvorbu radi zaradili do R'n'b či soulu, sám sa však za soulového speváka nepovažuje. Spev berie ako tvárny inštrument, s ktorým pracuje rovnako ako s prstami na klávesnici počítača.

Tlmený prejav Jamesa Blakea dopĺňa v zozname potvrdených umelcov štvorica dievčat, ktorá to podstatné vysloví hneď, a poriadne nahlas. Skupina Savages – Camille Berthomier, Gemma Thompson, Ayse Hassan a Fay Milton – debutovala albumom Silence Yourself v roku 2013 a tento rok v januári vydali už druhú štúdiovku Adore Life. Kritika ich často prirovnáva k albumom druhej polovice 70. rokov, ére post-punku, niektorí v nich vidia začiatky skupín Public Image Ltd či Joy Division. Savages sa na pódiu budú hnevať, budú naliehať a komentovať. Spolu s Jamesom Blakeom, vyžadujúcim čas a spoluprácu, zamiešajú už aj tak pestrý festivalový koktail.

Jubilejný ročník Pohody sa bude konať od 7. do 9. júla na letisku v Trenčíne. Účasť na festivale už skôr potvrdili The Prodigy, Sigur Rós, PJ Harvey, Flying Lotus, Parov Stelar, The Vaccines, Nina Kraviz, Gogol Bordello, Chicks on Speed a mnohí ďalší.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Savages #2016 #Pohoda festival #James Blake #20. ročník