Na Topfeste zahrá aj kapela Europe

Na 13. ročníku podujatia Topfest vystúpi aj švédska rocková skupina Europe. Formácia odohrá koncert vo štvrtok 30. júna, teda v prvý deň festivalu, ktorý organizátori dodatočne pridali.

18.05.2016 13:59
Skupina Europe vystúpi v lete v Piešťanoch. Foto:
Skupina Europe vystúpi v lete v Piešťanoch.
debata

Europe sa na Topfeste predstavia v zostave, v akej pôsobili aj v 80. rokoch minulého storočia. Ako uviedli, slovenské publikum považujú za skvelé, pričom s ním plánujú osláviť 30. výročie nahratia úspešného albumu The Final Countdown. „Na Slovensko sa tešíme, máte fantastických rockových fanúšikov. Už sme u vás hrali a sme naozaj radi, že aj opäť budeme, dokonca na veľkom rockovom festivale. Milujeme veľké pódiá a množstvo ľudí. Je to náš domov, naša kancelária. Fanúšikovia nás nabíjajú energiou, nič viac nepotrebujeme,“ povedal frontman kapely Joey Tempest.

Návštevníci sa môžu tešiť predovšetkým na skladby z najnovšej nahrávky War Of Kings, ktorá vyšla vlani v marci. Kapela však nevynechá ani megahity ako The Final Countdown, Carrie či Rock The Night, ktoré im priniesli celosvetovú slávu. „Zahráme predovšetkým piesne z nášho posledného albumu, asi štyri alebo päť skladieb, ktoré milujeme. Potom pridáme takzvané ‚best of the rest‘, teda výber z našich najväčších hitov. Napríklad staré songy z albumu Wings Of Tomorrow, ale nielen tie,“ uzavrel Tempest.

Účasť na Topfeste, ktorý sa bude konať od 30. júna do 2. júla na letisku v Piešťanoch, už skôr potvrdili Guano Apes, The Darkness, Reckless Love, Kabát, Puddle of Mudd, UK Subs, Wanastowi Vjecy, Chinaski, Horkýže Slíže, Desmod, Iné Kafe a ďalší.

Formácia Europe vznikla v roku 1979 v Štokholme a jej prvú zostavu tvorili spomínaný Joey Tempest (spev), John Norum (gitara), Peter Olsson (basgitara) a Tony Reno (bicie), pričom poslední dvaja menovaní kapelu opustili krátko po vzniku. Debutovali v roku 1983 eponymnou štúdiovkou a už o rok neskôr vydali nahrávku Wings Of Tomorrow. V roku 1986 prerazili s ich dosiaľ najúspešnejším albumom The Final Countdown spolu s legendárnym rovnomenným hitom. Vďaka nemu si skupina získala priazeň fanúšikov na celom svete, pričom singel sa okamžite vyšplhal na prvú priečku rebríčkov 25 krajín sveta.

Začiatkom 90. rokov sa kapela rozpadla, v roku 2003 však ohlásila oficiálny návrat a o rok neskôr im vyšiel album Start From The Dark. Nadviazali naň ďalšími štyrmi nahrávkami, pričom ich zatiaľ poslednou je spomínaná štúdiovka War Of Kings. V súčasnosti tvoria formáciu spomínaní Joey Tempest a John Norum, ktorých dopĺňajú John Levén (basgitara), Mic Michaeli (klávesy) a Ian Haugland (bicie).

debata chyba
Viac na túto tému: #Carrie #Topfest #Europe #80. roky #Final Countdown