Jubilejný festival Mazal tov ponúkne aj súčasný židovský komiks

Festival židovskej kultúry Mazal tov, ktorý sa uskutoční v Košiciach od 29. júna do 2. júla, oslávi piate narodeniny klezmerom, aký v Košiciach ešte nebol, izraelskou Gulazou i divadlom pre deti ušitým na mieru. Prvýkrát prináša súčasný židovský komiks a úspešné izraelské filmy, informovala v mene organizátora festivalu - občianskeho združenia More Jana Šargová.

27.06.2016 14:13
mazal tov Viviane sa chce rozviesť Foto:
Na festivale premietnu aj film Viviane sa chce rozviesť.
debata

Piaty ročník festivalu ponúka prezentáciu vyšehradských krajín v rámci platformy Visegrad Space. Festival otvorí výstava komiksovej antológie Zlaté včely, ktorú príde predstaviť scenáristka Monika Powalisz (29. júna o 17:00, KLUB). Pod jej vedením si návštevníci festivalu budú môcť vytvoriť aj vlastný komiksový príbeh na dvojdňovom workshope (29. – 30. júna), kde im s výtvarnou stránkou tvorby komiksu pomôže košická ilustrátorka Lenka Šturmankinová.

Inšpiratívnu poľskú scénu súčasnej židovskej hudby zastúpi speváčka a skladateľka Ola Bilińska so svojím triom – projektom Berjozkele (29. júna o 19:30, Kasárne/Kultur­park). Ako uviedla Šargová, Berjozkele je kolekciou uspávaniek a večerných piesní v jazyku jidiš. Mnohé z nich boli populárne v Poľsku začiatkom 20. storočia, iné boli dlhý čas zabudnuté. Ola Bilińska ich starostlivo vyberá a vytvára program, ktorý je pestrý a zároveň štylisticky a emocionálne kompaktný. Viac než storočné piesne privádza späť do života a dáva im pôsobivú modernú podobu.

Večer izraelského filmu (30. júna o 17:00 a 19:30) predstaví dve úspešné snímky v digitalizovanej sále zrekonštruovaného Kina Úsmev. Romantická dráma Jablká z púšte je o medzigeneračnom konflikte medzi ortodoxnými rodičmi a ich dospievajúcou dcérou, ktorú láka neortodoxný spôsob života. Dráma zo súdnej siene Viviane sa chce rozviesť mala premiéru v júni 2014 v rámci oficiálneho výberu festivalu v Cannes. Film bol nominovaný na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, získal cenu Najlepší izraelský film 2014 a ďalších 26 ocenení a nominácií (festivaly v San Sebastian, Palm Springs, Chicago, Hamburg a ďalšie).

Piatkový večer bude na festivale Mazal tov patriť dobrému jedlu a hudbe. Ochutnávku autentického izraelského jedla Erev tov (1. júla o 17:00 , Burekas) bude umocňovať koncert maďarského dua Klezmer Chaverim. V klezmerovom žánri sa ponesie aj piatkový večerný koncert židovsko-rómskej kapely z Kyjeva Pushkin Klezmer Band (o 19:30, Kunsthalle). Koncert popredných klezmerových muzikantov z Ukrajiny a Moldavska bude v Kunsthalle.

Deťom bude venovaná nová bábková inscenácia Hlavouni z tvorivej dielne pražského Studia Damúza (2. júla o 15:00, Kasárne/Kultur­park). Pri príprave rozprávky sa tvorcovia inšpirovali známou knihou Isaaca Bashevisa Singera Blázni z Chelmu a ich dejiny. Divadelná hra vznikla na objednávku pre festival a stane repertoárovým predstavením spomínaného divadla.

Dokumentárny film Posledný portrét (2. júla o 18:00, Tabačka/Kultur­fabrik) je o známom fotografovi Yurim Dojčovi, ktorý pátra po osudoch svojej rodiny a židovskej kultúry na Slovensku. Dojč cez fotografie zachytáva príbehy tých, ktorí prežili holokaust, dokumentuje priestory, v ktorých kedysi miestni Židia žili a predmety, ktoré im patrili. Medzi najsilnejšie momenty filmu patrí nájdenie zbierky opustených kníh. Medzi nimi Yuri Dojč objaví aj modlitebnú knižku patriacu jeho starému otcovi Jakubovi Deutschovi, ktorý prišiel o život v koncentračnom tábore Osvienčim.

Záverečný koncert festivalu 2. Júla o 19:30 (Tabačka/Kultur­fabrik) bude mať nádych Orientu. Zaznejú na ňom piesne jemenských Židov v podaní izraelskej kapely Gulaza. Charizmatický frontman a spevák Igal Mizrahi vyrastal vo fascinujúcom skrytom svete jemenských žien a roky venoval štúdiu ich piesní a textov. Tie boli dobre stráženým tajomstvom, ktoré z generácie na generáciu odovzdávali matky dcéram. Starodávne piesne nadobudli v nových inštrumentálnych aranžmánoch Gulazy moderný súčasný rozmer.

Históriu a reálie židovských Košíc budú môcť návštevníci spoznávať na komentovaných prehliadkach synagógy a Galérie Ľudovíta Felda s lektorkou Janou Teššerovou (2. – 3. júla, Synagóga a Galéria Ľ. Felda na Puškinovej ulici) a tiež na potulkách s Milanom Kolcunom v rovnakom termíne.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Košice #Pushkin Klezmer Band #Gulaza #Mazal tov