Topfest s Europe a The Darkness, Východná aj s hosťami z Peru

Konajú sa v rovnakom čase, no každý je určený pre iný typ diváka. Na piešťanskom letisku vo štvrtok svoje brány otvára rockový festival Topfest, o pár stoviek kilometrov na severovýchod zase privíta prvých návštevníkov najstarší folklórny festival Východná.

30.06.2016 07:00
Topfest Guano Apes Foto:
Kapela Guano Apes vystúpi na festivale Topfest vo štvrtok večer.
debata

Trinásty ročník Topfestu ponúkne opäť plnohodnotný program počas troch dní. Prvý deň festivalu privíta napríklad nemeckú kapelu Guano Apes či švédskych Europe. Zvučné mená však organizátori pripravili aj na piatok a sobotu. Festivalový dav potešia americkí Rival Sons, ruská kapela Slot, britskí The Darkness či glam metalová kapela z Fínska Reckless Love.

Priestor tradične dostanú aj české kapely. Robert Kodym príde v sobotu s formáciou Wanastowi Vjecy, nebude chýbať ani skupina Kabát, bez ktorej si Topfest mnohí už nevedia ani predstaviť. „To, že Kabáti u nás hrajú od úplných začiatkov festivalu, nie je náhoda a veľmi si to ceníme. Pomohli nám vytvoriť dušu Topfestu, a zároveň si chalani za ten čas slovenské publikum veľmi obľúbili, čo je logické,“ prezradil šéf organizačného tímu Dušan Drobný.

Približne v čase, keď si piešťanské letisko bude užívať koncerty veľkých festivalových mien, amfiteáter v hornoliptovskej obci pod Tatrami ožije príbehom Jána Palárika Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch v podaní Činohry SND. Na 62. ročníku Folklórneho festivalu Východná sa počas štyroch dní na piatich scénach predstaví viac ako 800 účinkujúcich. V bohatom programe vystúpia SĽUK či Lúčnica, ťahákom budú aj zahraničné súbory z Peru, Gruzínska, Bulharska a Ukrajiny.

Diváci sledujú program Folklórneho festivalu... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Folklórny festival Východná 2015 Diváci sledujú program Folklórneho festivalu Východná 2015.

Prehliadka tradičnej ľudovej kultúry sa každým rokom teší veľkej obľube, minulý rok prešlo areálom viac ako 30-tisíc návštevníkov. Tajomstvom úspechu nie je len atmosféra rázovitej obce, ale aj dramaturgia festivalu. „Za posledné roky sa vo Východnej udomácnili tanečné domy, na ktoré chodí s radosťou stredná a mladšia generácia folklórnych nadšencov. Veľkej obľube sa tešia i všetky nočné programy, z ktorých jeden je vždy trochu netradičný. Je akousi víziou autorov odlišným spôsobom spracovávať slovenský folklór,“ dodal programový riaditeľ festivalu Pavol Pitoňák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Lúčnica #kabát #Topfest #SĽUK #Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch #The Darkness #Wanastowi Vjecy #Europe #Guano Apes #Rival Sons #Folklórny festival Východná