Viva Musica! dokáže, že vážna hudba je opäť v kurze

Vážna hudba a zábava? Festival Viva Musica! každoročne presviedča o tom, že tieto pojmy nejdú proti sebe, naopak, ich spojenie dokáže vytvoriť naozaj kvalitný program. Oslava klasiky tak, ako ju nepoznáme, sa v Bratislave začne už 2. júla, a rovnako ako minulý rok sa viacerými koncertmi pripomenie počas celého leta.

01.07.2016 16:00
Jean Rondeau Viva Musica Foto:
Čembalista Jean Rondeau z Francúzska vystúpi 29. júla v Dóme sv. Martina.
debata (1)

In varietate concordia (Zjednotení v rozmanitosti) je motto nielen Európskej únie (EÚ), ale aj galakoncertu Viva Europa!, ktorý sa koná pri príležitosti začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ a 2. júla na Námestí M. R. Štefánika pri Eurovei celý festival otvorí. Na pódiu sa predstaví 200-členný symfonický orchester a zbor zložený z umelcov všetkých členských krajín.

Medzi inými si diváci budú môcť zadarmo vypočuť známe skladby ako O fortuna (Carmina Burana), Triumfálny pochod a zbor z opery Aida, Dies irae (Requiem). Na záver nebude chýbať ani oficiálna hymna EÚ – Beethovenova Óda na radosť. „Vymysleli sme si, že urobíme malú Eurovíziu klasickej hudby. Každú krajinu Európskej únie bude reprezentovať jedna pieseň,“ priblížil Drlička v čase, keď ešte netušil, akú symboliku bude mať koncert, na ktorom sa „stretne“ celá EÚ.

Aj keď festival hostí kvalitných zahraničných interpretov, stavia aj na domáce mená a vlastné projekty. Pri každom programe sa pritom snaží splniť to, čo hlása – prezentovať vážnu či opernú hudbu v inom svetle. Na recitál opernej divy Edity Gruberovej v Slovenskom národnom divadle (22. júla) sa obzvlášť teší riaditeľ festivalu Matej Drlička: „Nebude to taký hitový operný koncert, Edita Gruberová sa odhalí trochu inak. Pre mňa je to splnený sen.“

V budove SND zaznie trochu iný ako klasický repertoár aj 29. augusta v podaní štvorice Adriana Kučerová, Jana Kurucová, Pavol Bršlík a Štefan Kocán. Na koncerte s názvom Milované piesne nezaspievajú známe operné árie, ale piesne, ktoré ich nejakým spôsobom ovplyvnili. Ruský violončelista Mischa Maisky v rámci festivalu vystúpi zase v sprievode svojej dcéry – klaviristky Lily Maisky 8. júla.

Minulý rok zožal veľký divácky úspech projekt Fragile Queen Symphony, ktorému sa podarilo vypredať aj bratislavskú Aegon arénu. Tento rok si organizátori namiesto priaznivcov a cappella vystúpení zobrali na mušku mladšie vekové kategórie. „Som absolútne presvedčený, že toto bude moment, ktorý si budeme pamätať nielen my, ale aj všetci diváci,“ povedal Drlička o projekte Spievankovo so symfonickým orchestrom. Obľúbení detskí hrdinovia sa na festivale predstavia netradične sprevádzaní nielen štyridsiatkou hudobníkov festivalového orchestra, ale aj päťčlennou kapelou Zajkoband a niekoľkými hercami 15. júla v Istropolise.

Jedným z najväčších mien festivalu je sláčikové... Foto: Jay Blakesberg
Kronos Quartet Jedným z najväčších mien festivalu je sláčikové teleso Kronos Quartet. Na festivale sa predstavia 19. augusta.

Druhú líniu účinkujúcich tvoria umelci, ktorí už samotnou tvorbou potvrdzujú, že na festivale tohto formátu nemôžu chýbať. Príkladom je francúzsky čembalista Jean Rondeau (29. 7.) so zjavom rockovej hviezdy či akordeonista Richard Galliano (12. 8.), ktorý sa najlepšie cíti nielen v klasickej hudbe, ale aj na džezovej či world music scéne. Jedným z najväčších mien festivalu je sláčikové teleso Kronos Quartet (19. 8.), ktoré sa venuje interpretácii súčasnej klasickej hudby. Mnohí ho poznajú najmä pre spoluprácu s Clintom Mansellom na hudbe k filmu Requiem za sen.

Štvorčlenná zostava tvorí aj PaGAGnini Quartet (5. 8.). „Pokračujeme v tradícii, že chceme ľudí hudbou aj pobaviť a rozosmiať. Bude to hodina a pol čistej ,srandyʻ, keď títo štyria ukážu, že klasická hudba nie je vážna. Bude to taká paródia na svet klasickej hudby,“ povedal na margo temperamentného španielskeho telesa Drlička.

Súčasťou festivalu Viva Musica! budú aj dve špeciálne série koncertov. Projekt Hudba v sade prinesie od 9. júla do konca augusta každú sobotu zadarmo klasickú hudbu do bratislavského Sadu Janka Kráľa, novinkou sú aj koncerty študentov konzervatórií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #klasická hudba #Matej Drlička #Viva Musica! #Edita Gruberová #Spievankovo #Kronos Quartet #Viva Europa!