Kto ďalší na Pohode očarí? Možností je veľa

Vypredaný trenčiansky festival Pohoda má za sebou prvý festivalový deň a pred sebou silný víkendový program. Počas piatka a soboty ponúkne 30-tisícovému davu návštevníkov okrem zvučných mien aj viaceré novinky.

08.07.2016 11:00
festival Pohoda 2016 Foto: ,
Koncert Gogol Bardello na Pohode.
debata (6)

"Z pohľadu bookingu to bol veľmi zvláštny rok. Veľmi dlho nám trvalo, kým sme zverejňovali prvé mená, časť ľudí už bola nervózna,“ povedal riaditeľ festivalu Michal Kaščák, ktorému sa opäť podarilo namiešať program z kvalitných zahraničných aj domácich mien.

Jednou z prvých oslovených bola kapela Prodigy, na jej koncert si mnohí účastníci festivalu z roku 2005 spomínajú ako na odzbrojujúcu šou podporenú prírodným búrkovým divadlom. Kaščák sa tiež netají tým, že britské trio patrí k jeho obľúbeným koncertným skupinám. Neskrýval teda aj radosť z toho, keď ich oficiálne pridali na zoznam interpretov Pohody 2016. Dav pred hlavným pódiom roztancujú v sobotu o 23. h, tentoraz hádam bez dažďa.

Ďalším ťahákom, jubilejného, 20. ročníka Pohody bude premiérové slovenské vystúpenie islandskej formácie Sigur Rós, ktorá vystúpi na hlavnom pódiu dnes o 20. h. Nezameniteľný spev "Jónsiho“ Birgissona sa v skladbách skĺbi s éterickými ťahavými melódiami ústiacimi do veľkolepého finále. Na festivale zaznejú aj vďaka úsiliu Juraja Kušnierika, ktorý pravidelne cestoval na Island. "Potvrdenie sme dostali deň predtým, ako Juraj zomrel. Považujem to za jeho darček pre nás všetkých k našim dvadsiatym na­rodeninám,“ povedal Michal Kaščák.

Okrem podmanivej ozveny zo severu na festivalových návštevníkov dnes čaká aj poriadna dávka elektro swingu v podaní rakúskeho DJ-a Marcusa Füredera známeho skôr pod umeleckým menom Parov Stelar. Tanečná hudba minulosti v elektronickom šate rozhýbe ľudí pred hlavným pódiom o 23. hodine. Ešte predtým, o 21.30 h, sa však na opačnej strane areálu roztancujú ľudia nie pod pódiom, ale práve na ňom. Na Pohodu sa vracia tanečné divadlo Nederlands Dans Theater¤2 a ktovie, možno si aj tentoraz prizve na pomoc divákov ako počas vystúpenia v roku 2011.

Spokojnosť na oboch stranách. Aj to je dôvod, prečo sa v sobotu o 19.¤h na trenčiansky festival vráti už po tretí raz izraelská speváčka Lola Marsh. Ženský hlas sa v tom čase bude ozývať aj z hlavného pódia. Už od 18. h na seba nepochybne strhnú pozornosť Britky z post-punkovej skupiny  Savages. Kontrast k ich razantnému prejavu ponúkne od 21.30 spevák a skladateľ James Blake, ktorý dokáže, že aj ticho má v hudbe svoje miesto. Mladý Londýnčan uprednostňuje tlmený prejav nielen pri speve, ale aj pri samotnom zvuku, čo jeho koncertom dodáva jedinečnú soulovú atmosféru. Blake má blízko k elektronike, rovnako ako ďalšie veľké mená zo sobotňajšieho programu Flying Lotus (Orange stage, polnoc) či americký DJ Shadow (Space Aréna, 1.30 h), ktorí si prichystali aj hypnotickú audiovizuálnu šou.
Štvrtok na festivale Pohoda
Minaret na festivale Pohoda
+17Štvrtok na festivale Pohoda.
Opäť niečo z iného súdka príde predviesť írska speváčka a skladateľka Róisín Murphy. Preslávila ju skupina Moloko, s ktorou navštívila Pohodu v roku 2004. Jej sólovú tvorbu sprevádza značná dávka extravagancie. Jej štvrtý sólový album Take Her Up to Monto vychádza práve dnes. Vznikol v spolupráci s producentom Eddiem Stevensom, partnerom Jany Kirschner, ktorá vystúpi v sobotu na Budiš stagei o 23. hodine. Rovnako ako Janu Kirschner, aj Róisín Murphy si budú môcť návštevníci vypočuť aj posediačky. V areáli totiž tento rok pribudli aj dve veľké tribúny.

Domáca scéna bude mať na Pohode už tradične silné zastúpenie. Okrem iných sa predstavia Billy Barman, Longital Suita, The Ills, Max Bazowski, Bulp, Saténové ruky či DJ B-comlex. Z Česka prídu David Koller, Midi Lidi alebo Lenka Dusilová s Baromantikou.

Dvadsiaty ročník ponúka aj niekoľko noviniek. Jednou z nich je aj nová scéna Red Bull Music Academy, kde sa predstaví napríklad americký basgitarista Thundercat či netradičné duo Katarzia-Martin Valihora. "Tento koncept prichádza do československých končín prvýkrát. Býva súčasťou veľkých festivalov vo svete a my sme sa oň už viac rokov snažili,“ priblížil Michal Kaščák nový priestor, pre ktorý prešiel miernymi úpravami aj festivalový areál. Pribudne tiež Garáž, kde si skupinou Vydrapená Bužírka Punk System v sobotu o 1.20 hodine možno zahrá aj riaditeľ festivalu.

Na festival sa vracia Visegrad Club, ktorý organizátori pracovne nazývajú "plechovka“. Priestor s veľkosťou 12×12 metra ponúka pestrú zmes experimentálnej hudby a ľuďom, ktorí si na chvíľku chcú odpočinúť od davov ľudí, ponúkne príjemnú klubovú atmosféru.

Tipy z piatkového programu

Janáčkova filharmónia Ostrava: Renomované hudobné teleso z Ostravy o 12. h predstaví skladby celosvetovo známych českých autorov (Smetana, Dvořák, Suk, Janáček), ale aj skladbu Musica Slovaca od Ilju Zeljenku.

Saul Williams: Američan žijúci v Paríži je tiež básnikom, hercom a aktivistom. Jeho nový konceptuálny album MartyrLoserKing, ktorý mieša hip-hop, africkú hudbu a tvrdší rock, predvedie v Space aréne o 19. h.

Anna Meredith: Hudobné dobrodružstvo, zmes vážnej hudby, elektroniky a rocku, ponúkne mladá skladateľka a speváčka na EUrópa stagei o 21.30 h.

Eaguls: Skupina pripomenie raných The Cure, ale aj The Smiths. Post-punková naliehavosť a mladícka dravosť sú poznávacím znamením Eaguls, ktorí vystúpia o 16. h na Budiš stagei.

My baby: Blues, na ktorý sa dá tancovať, môžete zažiť, ak o ôsmej večer prídete na Budiš stage.

K-X-P: Ako to znie, keď sa spojí temnota gotického a výstrednosť glam rocku dobre okorenené tanečnou elektronikou, sa dozviete, ak navštívite v piatok o polnoci EUrópa stage.

Xenia Rubinos: Ako znie moderná pop-music, predvedie na EUrópa stagei v piatok o 17. h Newyorčanka so zaujímavo zafarbeným hlasom. Originálne, chytľavé melódie s funkovou basou nenechajú nikoho chladným.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Kaščák #Sigur Rós #Pohoda 2016 #Prodigy