Pohoda opäť zaostrí aj na aktuálne témy

Pohoda bude opäť plná sprievodných podujatí. Spoločným menovateľom viacerých diskusií tohto ročníka bude nepochybne rozrastajúca sa nenávisť a xenofóbia v spojitosti s imigráciou, ale aj projekt jednotnej Európy.

08.07.2016 14:00
POHODA 2016: Michal Kašèák Selection Foto: ,
Riaditeľ festivalu Pohoda na pódiu, Michal Kaščák.
debata

Na otázku, prečo sa bojíme utečencov, sa budú snažiť diskutujúci nájsť odpoveď počas piatkového programu na EUrópa stagei. S fašistami sa nerozpráva?, túto otázku si zase budú klásť Fedor Gál a Michal Kaščák v piatok o 20.15 h. Optimistan okrem vážnych tém predstaví v piatok o 20. h aj Divadlo elledanse, v sobotu o 20.15 h zase hudobné spojenie Roba Rotha, Jozefa Luptáka a String Quartet, ktorí si zoberú na mušku dielo Šostakoviča.

Na festival opäť zavítajú aj významní spisovatelia. Okrem domácich autorov príde aj nórska reportérka Åsne Seierstad, ktorá v piatok o 14.30 h v literárnom stane Martinus.sk predstaví svoju knihu Jeden z nás: Príbeh o Nórsku. Kniha okrem iného ponúka pohľad do vnútra masového vraha Andersa Behringa Breivika. V sobotu o 15. hodine sa zase predstaví poľská spisovateľka Olga Tokarczuk. Literatúra, ale aj mnoho iného, si nájde svoje miesto aj v novom priestore Café Kušnierik, ktorý bude venovaný Jurajovi Kušnierikovi.
Štvrtok na festivale Pohoda
Minaret na festivale Pohoda
+17Štvrtok na festivale Pohoda.
Aj tento rok sa festival opäť premení na veľkú galériu, ktorú organizátori nazvali Visual stage. "Nechceme ísť cestou festivalových dekorácií, ktoré vo svete zažívajú veľký boom, ale byť trošku iní,“ povedal Michal Kaščák k takmer stovke výtvarných diel, inštalácií i performance. Najviac sa teší zo spolupráce s výtvarníčkou Ilonou Németh, ktorú bude na festivale zastupovať inštalácia Pozdrav pre Bruce Neumana (dve tribúny otočené k sebe).

Koho viac zaujíma šport ako umenie, bude môcť okrem živého prenosu z Tour de France sledovať aj futbalové zápasy z majstrovstiev Európy. Pestrý mix sprievodného festivalového programu tradične doplní karnevalový sprievod, tentoraz v tematike 20. výročia. Kto príde v najlepšom outfite "pohodových interpretov“, získa voľnú vstupenku na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Kaščák #Pohoda 2016 #podujatia