V Kežmarku oprášia slávu remesiel a rytierov

Kežmarok je od piatku do nedele dejiskom Medzinárodného festivalu ľudových remesiel a kultúry.

08.07.2016 16:00
E¼RO: Festivalový sprievod Foto:
Sprievod folklórnych, divadelných a tanečných súborov počas slávnostného otvorenia 25. ročníka medzinárodného festivalu ľudových remesiel a kultúry 2015.
debata

Bývalé kráľovské mesto sa tak už po dvadsiaty šiesty raz symbolicky vracia v čase do obdobia stredoveku. „Obliehať“ ho bude viac ako osemsto účinkujúcich, remeselníkov, umelcov a ľudových súborov z ôsmich európskych krajín.  

Mučiareň aj rytieri

Počas tradičného piatkového pochodu sa dnes od 12.50¤h preženú ulicami jazdci na koňoch, šermiari, folkloristi, pouliční divadelníci aj sokoliari a prenesú mesto do dôb, keď sa nosili ťažké brnenia a zlatom v rukách bolo remeslo. 

"Tohtoročnou novinkou je vojenský tábor, ktorý sprítomní dobový život. Pripravená je tu prehliadka mučiacich nástrojov, ktoré si budú môcť ľudia na vlastnej koži vyskúšať. Samozrejme, je zabezpečená absolútna bezpečnosť,” hovorí programová riaditeľka festivalu Barbora Kaprálová.

Vo vojenskom tábore prebehne aj rytiersky súboj na koňoch. „Každý rytier má vlastný sprievod, svojich panošov i dámu a budú súťažiť v tradičných dobových disciplínach,“ dodáva. Súboj sa zopakuje každý festivalový deň.

Tento rok festival zaostril na hrnčiarsky cech a svoje remeslo príde predviesť aj kníhtlačiar z Čiech. Denný program je ladený na ľudovú nôtu, hlavnú úlohu hrá folklór. Priestor na Hlavnom aj Hradnom námestí bude patriť nielen remeselníkom, ale nájdete tu aj vešticu či bylinkárku a môžete si zahrať napríklad i maxišach. 

V piatok večer vystúpi v drevenom artikulárnom kostole speváčka Kristína v sprievode dvoch sólistov a Štátneho komorného orchestra zo Žiliny pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoša. „Kristína v Kežmarku odpremiéruje svoje najväčšie hity v orchestrálnej úprave,“ prezrádza Kaprálová. 

Program na javisku pri radnici na Hlavnom námestí odštartuje o 20.¤h koncertom Pavla Hammela. Nasledovať bude galakoncert Kandráčovcov. „Ide o výpravný program, účinkuje v ňom štyridsiatka hudobníkov, okrem ľudovej hudby vystúpi aj Zbor svätej Cecílie, Orchester Jula Selčana a sólistky Monika Kandráčová, Anna Poráčová, Veronika Šoltýsová a Tereza Mandzáková,“ vymenúva jedna z organizátoriek.

Až do rána bieleho

Sobotňajší večerný program sa nesie v znamení hesla Kežmarok sa zabáva. V sprievode moderátora Marcela Forgáča sa bude už od popoludňajších hodín súťažiť a o 20.¤h odštartujú zábavu Emma Drobná a Štepán Urbán, finalisti československej SuperStar. "Obaja vystúpia sólo, no verím, že nás prekvapia aj pekným duetom. Po nich sa predvedú kežmarskí tanečníci z klubu Tempo aj tanečníci zo základnej umeleckej školy Petržalská v Kežmarku,” hovorí Kaprálová. Napokon obsadí pódium na Hlavnom námestí kapela Tublatanka a večer vyvrcholí ohňostrojom. 

Zlatým klincom nedeľného programu i celého podujatia bude korunovácia kráľa Jozefa. "Je to tradícia kežmarského festivalu, počas ktorej starý kráľ remesla, tento rok ním je kováč, odovzdá žezlo ďalej,” vysvetľuje Barbora Kaprálová. Kto bude novým kráľom festivalu a remesla, odhalia o 15. h na javisku pri radnici.

O hrnčiaroch a kníhtlačiaroch sa môžete dozvedieť viac aj prostredníctvom výstavy v Barónke. V Kež­marku bude počas víkendu zabezpečená dočasná vnútromestská doprava. Vláčik Maguráčik prepojí odľahlejšie lokality mesta s centrom festivalu. Kom­pletný program nájdete na stránke www.elro.kezmarok.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #medzinárodný festival ľudových remesiel a kultúry