Z Colours of Ostrava sa stáva festival s názorom

Celkom 350 rôznych programov, 20 scén, 76 zahraničných a 54 domácich kapiel a hudobníkov. To je stručná štatistika blížiaceho sa festivalu Colours of Ostrava, ktorý od štvrtka do nedele opäť vdýchne život unikátnemu industriálnemu areálu Dolných Vítkovíc.

13.07.2016 09:00
Tame Impala Foto:
Skupina Tame Impala zahrá na festivale vo štvrtok večer.
debata

Český multižánrový festival, ktorý minulý rok navštívilo vyše 43-tisíc ľudí, slávi tento rok 15 rokov. Aj napriek tomu, že pre veľké očakávania zo strany verejnosti nemajú organizátori výročia veľmi v láske, za svoj program sa festival vôbec hanbiť nemusí. Radiohead však nečakajte, na ten podľa riaditeľky festivalu Zlaty Holušovej nemajú ani oni, ani Pohoda.

Štyri dni veľkých mien

Tak ako hlása samotný názov, na fanúšikov opäť čaká „farebný“ program. Návštevníkov nebude šetriť už od prvého dňa. Okrem desiatok rôznych koncertov vo štvrtok večer vystúpia prvé tri veľké mená festivalu – austrálski „psychedelici“ Tame Impala, francúzsky elektronický mág Anthony Gonzalez alias M83 a kultová shoegazová formácia Slowdive.

Slowdive sa na scénu vrátili po takmer 20-ročnej odmlke koncertom na španielskom festivale Primavera v roku 2014. Aj keď britská kapela nahrala v rokoch 1989 – 1995 len tri albumy, určite to nebude len koncert pre pamätníkov. Zasnenej „gitarovke“, ktorú prerušuje len hlas speváčky Rachel Goswell, nedokážu odolať ani mnohí súčasníci.

Pod novým menom sa v piatok do Ostravy po štyroch rokoch vráti Antony Hegarty zo skupiny Antony and the Johnsons. Anohni, ako si v súčasnosti hovorí, prinesie špeciálny koncertný projekt založený na oceňovanej novinke Hopelessness. Druhý festivalový deň osvieži závanom zo severu aj islandská skupina Of Monsters and Men.

Medzi headlinerov patria aj sobotňajší Kodaline, Thievery Corporation, silný bude aj posledný festivalový deň. Okrem speváka Passenger či skupiny The Vaccines, ktorá sa len pred pár dňami predstavila aj na Pohode, ukončí v nedeľu hlavný program duo Underworld. Britská tanečná skupina aj v súčasnosti dokazuje, že nepatrí do starého železa a stále dokáže roztancovať tisícové davy.

Bude sa aj diskutovať

„Ostravské farby“ tento rok nebudú len o hudbe. Novinkou je aj medzinárodné fórum Meltingpot s mnohými významnými osobnosťami. Príde napríklad škótsky hendikepovaný horolezec Jamie Andrew, americký držiteľ Pulitzerovej ceny za žurnalistiku Chris Hedges či izraelský laureát Nobelovej ceny za chémiu Daniel Shechtman.

„Pre ,taviaci kotlíkʻ sme sa rozhodli, pretože nám nie je jedno to, čo sa v súčasnosti deje v Európe. To, ako rastie agresivita či povrchnosť ľudí, ako sa znižuje informovanosť. Chceli sme jednoducho priviesť inteligentných vizionárov, vedcov, ľudí, ktorí majú čo povedať a trochu napumpovať do návštevníkov iné myslenie. Myšlienky bez hraníc, ako tomu hovoríme. Táto doba nás núti zorientovať sa v tom, čo naozaj chceme a nechceme. Keď napríklad príde taký elitný historik súčasnosti Timothy Snyder, môže sa pre mnohých rozsvietiť lampa v tom, ako vlastne našu súčasnosť chápať a ako sa zorientovať,“ povedala k novej diskusnej scéne Zlata Holušová.

Za úspechom ostravského festivalu stojí aj jedinečný genius loci priemyselného areálu, kam sa festival presťahoval v roku 2012. Atypické priestory v kombinácii s programom a atmosférou ho tento rok dostali okrem iného aj do desiatky najlepších európskych festivalov podľa britského denníka Guardian.

„To prostredie určite hrá svoju úlohu. Areál, ktorý sme mali predtým, bol podstatne menší. Už niekoľkokrát sme boli vypredaní a nemali sme ako rásť. Pre nás bola dolná oblasť veľkou výzvou a industriálny areál rástol a premieňal sa spolu s nami. Pre zahraničných účastníkov, novinárov a dramaturgov rôznych svetových festivalov je ten areál absolútne ohromujúci,“ dodala Holušová.

Tip riaditeľky festivalu Zlaty Holušovej

Sharon Kovacs
Sharon Kovacs Sharon Kovacs

Podľa riaditeľky festivalu na tohtoročnom festivale určite očarí aj mladá interpretka Sharon Kovacs, ktorá vystupuje jednoducho pod menom Kovacs. Speváčka, o ktorej mnohí hovoria ako o holandskej Amy Winehouse, zaujme farbou hlasu, ale aj extravagantným imidžom. Kto sa chce o jej talente presvedčiť, mal by navštíviť ArcelorMittal stage v piatok o 23. hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #Colours of Ostrava #Tame Impala #Dolné Vítkovice #Underworld #Zlata Holušová #Slowdive #M83 #Anohni #Of Monsters and Men #Meltingpot #Thievery Corporation #Kovacs