Uherské Hradiště prevalcuje filmový mumblecore

Prebuďte v sebe chuť pátrať po filmoch, v Uherskom Hradišti sa totiž v piatok začína štyridsiaty druhý ročník Letnej filmovej školy. Nesúťažné podujatie sa nesie v znamení odhaľovania starých pokladov a rovnaká pozornosť je venovaná súčasnej kinematografii.

18.07.2016 14:00
Vlk z Královských Vinohrad Foto:
Počas Letnej filmovej školy v Uherskom Hradišti bude mať predpremiéru aj posledný film Jana Němca Vlk z Královských Vinohrad v hlavnej úlohe s Jiřím Mádlom.
debata

Nezáleží na tom, či ste filmár, alebo laik, nerozhoduje ani to, či máte radšej starožitnosti zo „zaprášených archívov“ a učíte sa od starých majstrov, alebo ste hladní po čerstvej filmárskej krvi. V mori kvalitnej kinematografie sa bude v Uherskom Hradišti plávať do soboty 30. júla. Pripravené sú premietania, lektorské úvody, diskusie aj prednášky.

Čo je to ten mumblecore?

Nesúťažné podujatie tento rok opráši zašlú slávu jedného z najvýraznejších svetových režisérov, Taliana Luchina Viscontiho, predstaví filipínsku kinematografiu, v sekcii Vyšehradský horizont budú mať premiéru štyri snímky, ktoré vznikli v slovenskej koprodukcii, a špeciálne si uctí a filmami pripomenie herečku Emíliu Vášáryovú.

Ak vás zaujíma, kam sa rúti najmladšia nemecká kinematografia, nedajte si ujsť ochutnávku z filmového prúdu mumblecore. Na Slovensku sa tomuto fenoménu venovali už počas tohtoročnej zimnej verzie filmového seminára 4 živly. Jeho predstavitelia Andrew Bujalski, Joe Swanberg či bratia Duplassovci točia za málo peňazí s úplnou autorskou slobodou, presne tak ako kedysi začínali americkí nezávisláci Jim Jarmusch, David Lynch alebo Tarantino. Prvým mumblecore filmom bola Bujalského snímka Funny HA HA (2003).

„Mumblecore nebol nikdy zjednoteným hnutím, nemá žiadny manifest,“ citoval magazín Guardian režiséra pred tromi rokmi. Tuzemským divákom je známejšia rodená Kalifornčanka, herečka a scenáristka Greta Gerwig. Hviezda hipsterskej nízkorozpočtovky Frances Ha sa pravidelne objavuje v nekonvenčných snímkach Noaha Baumbacha, naposledy v „mumblecoreovej“ komédii Mistress America.

Parkouristi aj nezvestní rodičia

Snímky Vlk z královských Vinohrad, Rodinný film, Smrteľné historky a Ani ve snu sú ochutnávkou toho najčerstvejšieho, čo sa v česko-slovenskom filme za posledné obdobie urodilo a v Uherskom Hradišti ich premietnu pred distribučnou premiérou. Vlk z královských Vinohrad je posledným filmom nedávno zosnulého autora snímok Démanty noci či O slavnosti a hostech, novovlnného režiséra Jana Němca. Jeho mystifikačný paradokument, v ktorom prerozprával vlastnú životnú cestu, pozbieral po premiére v Karlových Varoch pomerne priaznivé kritiky. Do úlohy vlastného alter ega obsadil hercov Jiřího Mádla a Karla Rodena.

Karel Roden stvárnil aj hlavnú úlohu v Rodinnom filme absolventa pražskej FAMU Olma Omerzua. Otec dvoch dospievajúcich detí sa počas dovolenky s manželkou a so psom stratí v exotických vodách. Dcéra, syn a ich strýko sa musia pasovať s kritickou situáciou na diaľku, a keď sa problém nečakane zlomí, vyplavia sa skryté rodinné rany. Rodinný film má na konte niekoľko ocenení a zasluhuje si ich oprávnene. Premyslený vizuál, skvelá hudba, presvedčivé herecké výkony, na čele s Jenovéfou Bokovou a Eliškou Křenkovou, i hravá scenáristika dokazujú, že Olmo Omerzu je inšpiratívny filmár nenútene presadzujúci osobitý autorský pohľad.

Režisér Petr Oukropec príde predstaviť snímku Ani ves nu, ktorá mala premiéru na tohtoročnom Berlinale v sekcii zameranej na teenagerov. Oukropec sa na mládežnícke trampoty pozrel prostredníctvom šestnásťročnej Laury, ktorá sa dostane do komunity mladých parkouristov a prvýkrát sa zamiluje.

Šesť filmov pre Emíliu Vášáryovú

V Uherskom Hradišti si okrem scenáristu Petra Jarchovského či barda svetového filmu Luchina Viscontiho uctia aj prvú dámu slovenského herectva Emíliu Vášáryovú. Ako začínajúcu herečku si ju môžete pripomenúť vo filmoch zo šesťdesiatych rokov – v Bahnovom Námestí svätej Alžbety aj Baladou o siedmich obesených Martina Hollého. V retrospektíve, samozrejme, nechýba ani aktuálne najoceňovanejší slovenský film Eva Nová, kde stvárnila vyslúženú abstinujúcu herečku a matku žiadajúcu o odpustenie vlastného syna. Divákov poteší aj v českých snímkach Horem Pádem a Václav.

Počas letnej filmovej školy premietnu aj čerstvú novinku Učiteľka, v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry, na nedávnom karlovarskom festivale ocenenú ako najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Pripravená je aj „hrubá“ nádielka študentských filmov. V rámci retrospektív venovaných mladým začínajúcim autorom predstavia absolventov réžie na bratislavskej VŠMU Martina Hnáta a Michala Blaška. Dobré ráno, Noc, žena muž fena či Raz v noci prišla k nemu domov a myslela si, že všetko bude presne tak, ako všade inde? Už názvy ich filmov lákajú na prechádzku neprebádaným územím…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #film #Emília Vášáryová #Letná filmová škola v Uherskom Hradišti #Vlk z Královských Vinohrad #mumblecore #Luchino Visconti