Pekná hudba v peknom meste

K Banskej Štiavnici sa veľmi hodí hudba. Uvedomil si to aj violončelista Eugen Prochác, keď kedysi vymyslel a založil Festival peknej hudby. Umiestnil ho práve do Štiavnice, ale festival býva aj v priľahlom Sv. Antone a Sklených Tepliciach. Toto leto sa blíži už sedemnásty ročník.

19.07.2016 16:00
Carl Palmer Foto:
Na záver festivalu sa predstaví aj geniálny bubeník Carl Palmer so svojím triom.
debata

Cez posledný júlový týždeň odznie až šesť koncertov. Novinkou sú  dva  mimoriadne „predfestivalové“ koncerty v Žarnovici a Novej Bani s pestrým violončelovým programom (v kombinácii s harfou, akordeónom a klavírom).

Festival otvorí autorský koncert slovenského skladateľa Petra Zagara v piatok 29. júla. Po Ľubici Čekovskej, Vladimírovi Godárovi a Tadeášovi Salvovi sa tu predstaví ďalší výrazný slovenský skladateľ. „Zagarova hudba je silná, ale nikdy nie hlučná, vyžaruje harmóniu a pokoj umelcovej osobnosti, ktoré magicky ovládnu publikum,“ charakterizuje skladateľa pozvánka na festival.

Otvárací koncert sa začne o ôsmej večer v Kostole sv. Kataríny na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici. Peter Zagar zostavil program z komorných diel, ktoré budú interpretovať poprední slovenskí sólisti. Zaznie aj cyklus piesní Snívali sa mi ruky tvoje… v podaní sopranistky Helgy Varga-Bachovej, klaviristky Nory Skuta a flautistu Cyrila Šikulu. Na koncerte zaznie aj svetová premiéra skladby Petra Zagara, ktorá sa zrodila na objednávku umeleckého riaditeľa festivalu peknej hudby violončelistu Eugena Procháca.

Festival otvorí autorský koncert slovenského... Foto: Festival peknej hudby
Peter Zagar Festival otvorí autorský koncert slovenského skladateľa Petra Zagara.

Festival peknej hudby potrvá do nedele 31. júla. Záverečný koncert vzdá hold najväčšej klávesovej rockovej legende Keithovi Emersonovi, ktorého tragický odchod šokoval svet začiatkom marca tohto roka. Energiou nabitú hudbu formácie ELP predstaví na záver festivalu geniálny bubeník Carl Palmer so svojím triom. Koncert sa uskutoční o ôsmej večer  v sále Kultúrneho centra Banskej Štiavnice. Ako predkapela vystúpi o piatej na terase hotela Grand Matej skupina Thebenbound, ktorej vznik podnietilo práve legendárne zoskupenie ELP.

K festivalu bude patriť aj výstava skvelého výtvarníka Laca Bergera – jeho vernisáž odštartuje festival v piatok o piatej hodine v Rytierskej sále v Starom zámku. Potom bude už spomínaný Zagarov koncert. Kombinácia sopránu Helgy Bachovej a cimbalu Enikö Ginzery sľubuje nové zvukové možnosti v tradičnom repertoári. Umelkyne vystúpia na spoločnom koncerte v sobotu o jedenástej doobeda v barokovej kaplnke kaštieľa vo Sv. Antone.

Po prvý raz odznie na festivale aj klavírne trio – vystúpi český súbor PETROF PIANO TRIO (v sobotu o ôsmej  v Kostole sv. Kataríny.) Festival sľubuje zážitky umocnené krásnou prírodou a historickým prostredím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #banská štiavnica #Eugen Prochác #Festival peknej hudby #Peter Zagar #Carl Palmer