Na OpenJazzFest príde aj gitarista Amy Winehouse

Na Slovensku sa čoraz viac potvrdzuje, že džezovej hudbe nesvedčí len intímna atmosféra klubových priestorov. Vhodná kombinácia netradičného prostredia a kvalitnej hudby môže zážitok, naopak, umocniť. Dokazuje to aj dvojdňový letný openair festival OpenJazzFest, ktorý sa zajtra začína v prírodnom amfiteátri na Zelenej vode.

21.07.2016 12:00
Femi Temowo OpenJazzFest Foto:
Femi Temowo, ktorý spolupracoval aj so zosnulou speváčkou Amy Winehouse, príde na festival v sobotu.
debata

Organizátori festivalu, ktorý po minulé roky privítal viac ako 20-tisíc návštevníkov, neplánujú v dramaturgii poľaviť ani počas 9. ročníka. „Aj tento rok sme pripravili pre divákov pestrý program, neopozerané tváre a už tradične aj príjemnú atmosféru,“ priblížil Tibor Zelenay, dramaturg a riaditeľ festivalu. Počas dvoch dní sa pri Novom Meste nad Váhom predstaví deväť hudobných zoskupení, ktoré tvorí celkom 48 hudobníkov z 12 krajín.

Opäť bude program v piatok otvárať víťaz súťaže mladých džezových talentov Jazz Start Up – Valér Miko Trio. Hudbu, ktorá sa pohybuje na rozhraní džezu a klasiky, má na svedomí klavirista a skladateľ Valér Miko. Slovenské formácie v programe doplnia aj silné zahraničné mená, ktorým tento rok dominujú najmä ženské interpretky.

Jednou z nich je Sarah McKenzie – speváčka, klaviristka a skladateľka pôvodom z Austrálie, ktorá sa nestratí ani medzi skúsenými newyorskými „džezmenmi“. Vokalistka a textárka Shayna Steele takisto nie je žiadna začiatočníčka. Rodáčka z Kalifornie už stihla spolupracovať s menami ako Snarky Puppy, Lizz Wright, Natasha Bedingfield, John Legend, Queen Latifah, Rihanna či Kelly Clarkson. „O angažovanie Shayny sme sa pokúšali už minulý rok, sme radi, že nám to nakoniec vyšlo v tomto roku, veľmi sa na jej vystúpenie tešíme, bude to určite skvelý záverečný koncert festivalu,“ myslí si Zelenay.

V sobotu dokonca festival navštívi so svojím triom aj Femi Temowo – gitarista, ktorý dlhodobo spolupracoval so zosnulou speváčkou Amy Winehouse. O skvelú šou by sa mal postarať aj kolumbijský hudobník Juan Garcia Herrero.

Spríjemniť atmosféru areálu pri jazere má aj tematická výstava Karikatúra a jazz, na ktorej sa predstaví 24 autorov z krajín V4. „Návštevníci sa majú na čo tešiť a nebude chýbať ani prekvapenie od vystavujúcich karikaturistov,“ dodáva gestor výstavy Bohuslav „Bobo“ Pernecký.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Nové Mesto nad Váhom #Zelená voda #OpenJazzFest #Sarah McKenzie #Shayna Steele #Femi Temowo