Grape sa zaodeje do nevinnej bielej

Nevinnosť, čistota, slušnosť. Aj takéto asociácie vyvoláva biela farba.

31.07.2016 12:00
32 grape 2x Foto:
Členovia kapely Purist zjavne ani netušili, ako bude ich fotografia ladiť s témou festivalu. Na piešťanskom letisku vystúpia v sobotu tesne pred polnocou.
debata

Dobiela bude ladený aj (dobrovoľný) dresscode 7. ročníka dvojdňového hudobného festivalu Grape, ktorý sa už o dva týždne, v piatok 12. augusta, začína na piešťanskom letisku. Oči jeho účastníkov si tak budú môcť po minuloročnej téme psychedélie, plnej hýrivých farieb, trochu oddýchnuť. Je, samozrejme, na každom z návštevníkov, či sa nakoniec na bielej vlne zvezie, v každom prípade je to však jeden z dôvodov, vďaka čomu Grape vytŕča medzi inými festivalmi.

Nejde len o módny výstrelok. Téma festivalu rovnako ako aj po minulé roky poznačila nielen dresscode, ale aj celkový vizuál. Mladí ľudia vystupujúci z reliéfu ako renesančné mramorové sochy? Michelangelov Dávid s limonádou v ruke? Prečo nie? Organizátori Grapeu svoj vzťah k modernému umeniu a dizajnu nepopierajú, práve naopak. Vlastnú "tematickú“ grafiku preto dostal aj každý zahraničný hosť. Jednotlivé výtvarné práce nezostanú len vo virtuálnom svete, do Piešťan sa prenesú prostredníctvom výstavy. Každoročne sa počas festivalu koná aj kreatívny trh Urban Market – predajná výstava dobrej módy, dizajnu, šperkov a doplnkov.

Práve kreativita, mladícka hravosť a chuť experimentovať je tým, čím festival žije, a láka k sebe podobne zmýšľajúcich ľudí. Nezabúda však ani na to najdôležitejšie – hudbu. Grape mieri na cieľovú skupinu fanúšikov indie rocku a elektroniky. O tom, že triafa do čierneho, svedčí aj návštevnosť na posledných dvoch ročníkoch, ktoré už pred festivalom hlásili vypredané. Program nesklamal ani tento rok. Na šiestich pódiách sa počas dvoch dní predstaví až 73 interpretov. Medzi tohtoročných headlinerov určite patria Bloc Party, MØ, Crystal Castles či kapela, ktorej názov sa skladá len z interpunkčných znamienok – !!!.

Vynahradiť fanúšikom minuloročný zrušený koncert príde aj belgický producent Boris Daenen alias Netsky. "Ešte v auguste po ukončení festivalu sme oslovili jeho agenta a po dlhších rokovaniach sa nám ho podarilo dotiahnuť späť. Sme veľmi radi, lebo sme návštevníkom sľúbili, že sa budeme snažiť neodohrané koncerty z leta zopakovať,“ povedal za organizačný tím Ján Trstenský. Minulý ročník festivalu musel byť pre silnú búrku predčasne ukončený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Grape #MØ #Crystal Castles #Bloc Party