Pod rúškom Hviezdnych nocí ožijú v Bytči Zemanove fantázie

Minulý rok mal v Bytči premiéru filmový festival Hviezdne noci, zameraný na odhaľovanie zabudnutých filmových pokladov. Zorganizovala ho miestna „susedská“ komunita na čele s Petrom Gärtnerom. Svojpomocne ušité filmové plátna si nesú do druhého ročníka. Hviezdne noci v Bytči sa rozrástli na multižánrový festival - okrem filmov ponúknu divadelné predstavenia, koncerty, diskusie aj workshopy pre deti. Centrom festivalu bude od 18. do 21. augusta dom kultúry, synagóga a renesančný zámok.

10.08.2016 14:00
Hviezdne noc sa Bytča Karel Zeman Cesta do Praveku Foto:
Počas Hviezdnych nocí sa v Bytči vrátia legendárne filmy Karla Zemana na veľké plátno. Na snímke Cesta do praveku (1955).
debata

Festival pripomenie legendu českého animovaného filmu, filmového mága Karla Zemana. „Podujatie je zamerané na objavovanie filmových klasík, odkrývanie zabudnutého dedičstva kinematografie. Karel Zeman je veľké režisérske meno a diváci jeho filmy nemajú možnosť vidieť na veľkom plátne,“ hovorí organizátor festivalu Peter Gärtner.

Zemanove snímky momentálne prechádzajú digitalizáciou a mladšia generácia, ktorá sa s jeho tvorbou zatiaľ nestretla, má podľa Gärtnera možnosť spoznať jeho umenie v tej najkvalitnejšej podobe. „Premietať sa budú najväčšie klasiky ako Cesta do praveku, Barón Prášil, Vynález skazy, ale aj dokumentárny film Filmový dobrodruh Karel Zeman, ktorý dokresľuje pozadie jeho tvorby,“ vysvetľuje Gärtner.

„Zeman je najslávnejší český režisér všetkých čias, Vynález skazy z roku 1958 sa hral v sedemdesiatich dvoch krajinách, v New Yorku ho uviedla takmer stovka kín. Zažil obrovský komerčný úspech, ktorý dodnes nik neprekonal. Zeman je populárny vo svete, citujú ho takí režiséri ako Tim Burton a veľkú fanúšikovskú základňu má napríklad v Japonsku. Jeho filmy sú aj v dobe digitálnych trikov rovnako zaujímavé.“ Klasické bábky a precízne triky sú čarovne nadčasové a Zemanove filmy majú stále potenciál osloviť.

Zemanov Vynález skazy z roku 1958 sa hral v... Foto: Filmové Studio Gottwaldov
Vynález skazy Karel Zeman Hviezdne noci Bytča Zemanov Vynález skazy z roku 1958 sa hral v sedemdesiatich dvoch krajinách, v New Yorku ho uviedla takmer stovka kín.

Umelca priblíži aj výstava s príznačným názvom Filmový dobrodruh Karel Zeman. Podľa Gärtnera ide o klasickú vzdelávaciu výstavu, ktorá zhrnie umelcov kariérny vývoj a priblíži jeho celosvetový význam.

Počas Hviezdnych nocí bude zaostrené aj na legendárneho herca Vlada Müllera. „Podarilo sa nám získať film Vianoce s Alžbetou z roku 1968 v réžii Karla Kachyňu, ktorý je oproti slávnym dielam z osemdesiatych rokov ako Signum Laudis či Orlie pierko úplne zabudnutý, pritom ide o jeden z Müllerových najlepších filmov. Natočený je v Čechách, preto mu u nás nebola venovaná taká pozornosť,“ hovorí Gärtner.

Hoci je festival zameraný na archívne snímky, v rámci sekcie Filmový zemepis sa diváci stretnú aj s tvorbou súčasného nemeckého režiséra Christiana Petzolda. Retrospektíva zahŕňa napríklad drámu Barbara – v roku 2012 ocenenú na Berlinale Strieborným medveďom za réžiu, či Trilógiu o prízrakoch.

Okrem iného si môžete urobiť prehľad o slovenských partizánskych filmoch. „U nás sú tieto filmy stále vnímané ako produkt komunistickej propagandy, málokto vie, že diela ako Polnočná omša, Zbehovia a pútnici či Vlčie diery jej nepodliehajú,“ dodáva Peter Gärtner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #Hviezdne noci Byťča #Peter Gärtner #Karel Zeman #Vianoce s Alžbetou