Sziget sa už otriasa v základoch. Posilnia ho Muse aj Rihanna

Sziget - jeden z najväčších európskych hudobných festivalov - včera odštartoval v Budapešti tanečnou smršťou. Postaral sa o ňu headliner večera, legenda elektronickej hudby duo The Chemical Brothers aj energickí juhoafrickí provokatéri Ninja a Yolandi z kapely Die Antwoord.

11.08.2016 09:00
Hungary Sziget Festival Foto: ,
Festival Sziget je odvčera v plnom prúde. Na Ostrov slobody sa sťahujú tisícky „szigeťanov“.
debata (4)

Dnes bude osadenstvo Ostrova slobody opäť vo vytržení, na hlavnom pódiu vystúpi popová kráľovná Rihanna. Tanečné topánky prevetrá kapela Parov Stelar aj Dánka MØ a nočnou tmou určite preletí aj hit Antidote Američana Travisa Scotta.

V piatok sa o rozruch postarajú britskí indierockeri Editors, aj energetická bomba zo Španielska, hudobník Manu Chao. To všetko je len začiatok, do 17. augusta bude program nabitý tými najsúčasnejšími melódiami mainstreamového i nezávislého hudobného sveta. Permanentky na festival sú síce dávno vypredané, no nezúfajte, lístky na jednotlivé dni sú stále dostupné, ak teda zvažujete víkendový výlet do Budapešti, máte skvelú príležitosť dať mu koncertný rozmer…

Už sobota ponúka jednoznačne veľkolepý program. Štvrtý festivalový deň bez debaty patrí britskej formácii, legende ostrovnej hudby – kapele Muse. Trojica sa na budapeštiansky ostrov vracia po šiestich rokoch a je viac ako pravdepodobné, že práve jej koncert sem pritiahne to najväčšie medzinárodné publikum. Muse sa totiž pýšia statusom jednej z najlepších koncertných skupín súčasnosti. Na Szigete predstavia aj skladby zo svojho posledného albumu Drones, ktorý poňali po prvýkrát konceptuálne. Album koncipovali ako príbeh inšpirovaný žánrom sci-fi a silu pôsobivých vízií zdôrazňujú špecificky silnými gitarovými rífmi.

Sobota však nebude zážitkom len kvôli Muse. Do budapeštianskej tmy sa ozvú baladicky snivé skladby islandskej formácie Sigur Rós, ktorá v júli zaklínala publikum na festivale Pohoda. Na trenčianskom letisku navodili veľkolepú atmosféru aj vďaka pôsobivej vizuálnej šou, ktorú majú pripravenú aj na sobotu.

V ten istý večer sa môžete dať, okrem skvelej hudby, ohúriť aj nápaditými kostýmovými kreáciami írskej divy Roísin Murphy, ktorá ich strieda priamo „za pochodu“ na pódiu. Hudobná chameleónka patrila medzi hlavných hostí tohtoročnej Pohody. Bývalá členka elektronického dua Moloko sa v júli pripomenula s novým albumom Take Her Up to Monto, pod ktorým je ako producent podpísaný Eddie Stevens, partner speváčky Jany Kirschner.

„Experimentujem s tým, čo mám, a s tým, čo viem. Nepokúšam sa roztriediť to, čo robím, do nejakých škatuliek. A pravdou je, že keď sa ma ľudia predsa pokúsia dať do nejakej škatuľky, nemám to rada, som z toho trochu vyplašená. Chcem iba prekvapovať samu seba tým, čo dokážem, to je to, čo som od začiatku robila,“ povedala speváčka v rozhovore pre Pravdu.

V nedeľu sa publikum vyšantí na Bloc Party, postpunkáčoch Sum 41 a tanečné rytmy udá guru elektronickej hudby David Guetta. Za „koncert“ určite stojí aj Max Colombie alias Oscar and the Wolf. Mladý Belgičan otvorene priznáva, že hudbu nikdy neštudoval. Vyrastal na Sade, No Doubt či The Fugees, vo svojej tvorbe mieša tradičné arabské melódie s jemnou, tanečnou elektronikou.

Víťazom súťaže Jednou ranou na Sziget, ktorá umožnila jednému z prihlásených interpretov vystúpiť na festivale, je slovenská kapela Fúzy Múzy. Chalani včera predviedli precízne pripravenú psychadelickú šou na Europa stagei. Basgitarista Juraj Staviarsky, gitarista Ľuboslav Krajňák a Stanislav Kořínek (bicie) svoju experimentálnu tvorbu charakterizujú slovami „psychotrilerová alternatíva“ a už pred festivalom avizovali, že sa na vystúpenie špeciálne pripravujú. „Sziget je pre nás unikátny, preto robíme všetko pre to, aby každá sekunda z našich štyridsiatich minút bola pre zahraničného diváka nezabudnuteľná. Pripravili sme si nové aranžmán aj nový set,“ prezradil Krajňák.

V nedeľu bude na Szigete koncertovať aj slovenská indie-popová kapela Queer Jane. Talentovaná trojica z Bratislavy má široký záber idolov, od The Beatles až po Beastie Boys, a o tom, že má dobrý hudobný vkus, svedčí aj jej debutový album Flowerville.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Rihanna #Budapešť #Sziget #Muse #Die Antwoord #Parov Stelar #Chemical Brothers #Ostrov slobody