Letné shakespearovské slávnosti – SKUTR prinesie na Hrad vášeň

Videli ste už na Bratislavskom hrade skvelé predstavenie Othello? Veľkolepú Shakespearovu tragédiu vystriedala 8. augusta bláznivá komédia Sen noci svätojánskej, ktorú v podaní SKUTR - teda českého dua Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský - možno na rovnakom mieste vidieť ešte aj 11. a 12. augusta.

11.08.2016 12:00
Sen noci svätojánskej Foto:
Sen noci svätojánskej je bláznivá komédia o večnom blúdení v lese.
debata

Videli ste už na Bratislavskom hrade skvelé predstavenie Othello? Veľkolepú Shakespearovu tragédiu vystriedala 8. augusta bláznivá komédia Sen noci svätojánskej, ktorú v podaní SKUTR – teda českého dua Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský – možno na rovnakom mieste vidieť ešte aj 11. a 12. augusta. Od 13. do 16. augusta sa zasa bude hrať komédia Dvaja páni z Verony.

Tento rok si pripomíname 400. výročie úmrtia veľkého autora. Riaditeľka Letných shakespearovských slávností Janka Zednikovičová, ktorá sa už 16. rok stáva v lete načas hradnou paňou, hovorí: „Zvláštne, ale aj smutné je, že nám Shakespeare stále má čo povedať aj po toľkých rokoch. V prípade jeho komédií by to bolo fajn… No smutné na tom je, že Hamlet, Richard III., Macbeth, Othello, kde všetko zlo a tragédie hlavných hrdinov spôsobuje túžba po moci, bohatstve, závisť a žiarlivosť, sú rovnako aktuálni aj dnes. Shakespeare bol buď mimoriadne predvídavý, alebo my ľudia sme sa za tých 400 rokov vôbec nezmenili, len namiesto atramentu a brka máme iphony, tablety a sociálne siete.“

Vráťme sa však ku komédii Sen noci svätojánskej, ktorú pripravili pražskí divadelníci. Autorské duo SKUTR tvrdí, že až pri skúšaní si uvedomili, ako je každá situácia u Shakespeara neuveriteľne vypointovaná, živá, vtipná a obrazová. Dvojica zistila, že stretnutie so Shakespearom môže byť zábavné. Trpišovský a Kukučka sa snažia viesť s ním dialóg a chápať Shakespeara ako partnera k nemu, nie ako nedostupnú celebritu. To by vraj k ničomu zaujímavému neviedlo.

Komédiu pripravili pražskí divadelníci pod... Foto: LSS/Viktor Kronbauer
SKUTR Komédiu pripravili pražskí divadelníci pod vedením autorského dua SKUTR.

SKUTR prišiel so skvostným obsadením inscenácie – v dvojúlohe Theseusa a Oberona uvidíme Davida Prachařa, v ďalšej dvojrole Hipolyty a Titanie sa alternujú Vanda Hybnerová a Eva Vrbková. Egeusa a Puka hrá náš Csongor Kassai, Lysandra Martin Písařík, Demetria Pavel Neškudla, o rolu Hermie sa podelia Hana Vagnerová a Zuzana Ščerbová, o Helenu zasa Zuzana Stavná a Lucie Schneiderová, Poříza zahrá Josef Poláček, Klubko patrí Marekovi Danielovi, Píšťalu stvárni Václav Kopta a Novomanželov zasa Soňa Páleníková a Željko Maksimovič. A nebudú, samozrejme, chýbať elfovia a víly… Témou komédie sú vzťahy a čas, ktorý sa stále posúva a mení. A tiež vášne, ktoré v ľuďoch otvorí noc či les.

Herci vraj boli vybraní aj pre svoj autorský prístup k tvorbe a preto, lebo sa vedia vyjadriť nielen slovom, ale aj pohybom či zvukom. Príďte si to pozrieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #bratislavský hrad #Letné shakespearovské slávnosti #Janka Zednikovičová #SKUTR