Grape chce byť tento rok za „slušňáka“

Piešťanské letisko bude počas piatka a soboty okupovať 10-tisícový dav zábavy chtivých návštevníkov. Festival Grape, ktorý svoje brány otvára v piatok o 12. h, hlási aj tento rok vypredané.

12.08.2016 07:00
MØ Grape Foto:
Do Piešťan sa po roku vracia aj dánska speváčka MØ.
debata

Keď „plný stav“ hlásil festival minulý rok, cena lístka „z druhej ruky“ sa v niektorých prípadoch vyšplhala až na trojnásobok. O to viac potom niektorých zamrzelo, že Grape museli organizátori z dôvodu silnej búrky predčasne skončiť. Terčom kritiky sa však nestalo nepredvídateľné počasie, ale „komfort“ návštevníkov, ktorí sa združovali v dlhých radoch pred nápojovými centrami. Tento ročník môže reputáciu napraviť. Pre zrýchlenie obsluhy a väčšie pohodlie návštevníkov organizátori sľúbili viacero zmien.

V poradí už siedmy Grape si posvieti aj na hudobné resty z predchádzajúceho ročníka. „Keď minulý rok pre zlé počasie nemohla MØ odohrať celý koncert, sľúbili sme návštevníkom, že sa ju pokúsime dotiahnuť aj o rok. Nebolo jednoduché, aby si zladila plány, ale nakoniec sa to podarilo,“ povedal za organizačný tím Ján Trstenský. Vynahradiť svoj zrušený živý set príde okrem dánskej speváčky aj belgický producent a hudobník Netsky.

Prívržencov indie-rockovej hudby, ktorí majú na festivale početné zastúpenie, určite poteší aj ďalší z tohtoročných headlinerov – britská kapela Bloc Party. Už od ich debutového albumu Silent Alarm (2005) sa zaradili medzi najlepšie britské „indie gitarovky“. Viaceré srdcia isto zlomí aj 21-ročný britský spevák Jake Bugg. Svojím debutovým eponymným albumom ladeným do štýlu country sa v roku 2013 uchádzal aj o prestížnu Mercury Prize.

Nie je prekvapením, že elektronická scéna nebude vôbec zaostávať. Svoju premiéru bude mať na Grape kanadská formácia Crystal Castles, ktorá pred dvoma rokmi prešla menšou úpravou – speváčku Alice Glass nahradila Edith Frances. Novinkou aktuálneho ročníka je Red Bull Container (lodný kontajner na prepravu tovaru), kde sa predstavia známe mená slovenskej a českej scény.

Na šiestich pódiách sa počas dvoch dní predstaví až 73 interpretov. Vybrať si bude naozaj ťažké. Čo teda odporúčajú samotní organizátori? „Máme zopár čiernych koňov, určite odporúčam napríklad All Tvvins, Norma Jean Martine, Bokka, Scarecrow alebo !!! (chk chk chk),“ prezrádza Trstenský.

Grape však nie je len o hudbe. Piešťanský festival už tradične cieli aj na súčasné umenie či dizajn. „Umenie s festivalom sa snažíme prepájať celý rok. Je pre nás dôležité ukázať návštevníkom, čo zaujímavé aktuálne vzniká nielen na poli hudby, ale práve aj v umení,“ tvrdí Trstenský. Okrem iného bude opäť súčasťou festivalu aj Urban Market – predajná výstava dobrej módy, dizajnu, šperkov a doplnkov. Priestor dostala aj výstava Dick-tators Aleša Vojtáška, ktorú mohli ľudia nedávno zhliadnuť v Bratislave.

Osláviť hudbu, ale hlavne slušne! Témou tohto ročníka je slušnosť a nevinnosť a s tým súvisiaca biela farba, ktorá poznačila aj dobrovoľný dresscode. Ako dlho však biela na festivale pre mladých zostane bielou (a nevinnou), je však otázne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #Grape #Piešťany #Jake Bugg #piešťanské letisko #Netsky #MØ #Crystal Castles #Bloc Party #Ján Trstenský #!!! #Dick-tators #Urban market