Grape? Z tohtoročnej festivalovej úrody bude dobrý ročník

Festival Grape tento rok plne vynahradil návštevníkom predčasne ukončený minulý ročník. Uplynulý piatok a sobotu na piešťanskom letisku si mnohí budú pamätať ako silný ročník, ktorý nastavil latku poriadne vysoko.

14.08.2016 18:59
Grape Bloc Party Foto:
Britskí Bloc Party vystúpili na festivale v sobotu večer.
debata

Prvé zistenie z festivalového areálu? Všade sa dostanete rýchlo, a napriek rozlohe sa toho tam zmestí celkom dosť. Prví návštevníci mohli v pohodlí obehnúť športovú zónu, zájsť na výstavu, nakúpiť si dizajnové kúsky na Urban Markete, oddýchnuť si na hojdacích sieťach, nájsť sa na fotostene či navštíviť diskusiu. Všetko sa nieslo v nádychu bielej. Bolo vidieť, že dobrovoľný dress code ľudia zobrali naozaj vážne.

Po prvom spoznávaní festivalu si už mohli vychutnávať jeden z prvých koncertov – kapelu Medial Banana. Slovenskí „Jamajčania“ vedia, ako na to. Stačí nasadiť úsmev, správne reggae rytmy a ľudia sa už vezú na nákazlivo dobrej nálade naladení na ďalšie zážitky.

Speváčke Norme Jean Martine sa dá len ťažko uveriť, že má len 23 rokov. Môže za to najmä jej zrelý prejav a hlas pripomínajúci Adele či Amy Winehouse. Koncert si ľudia užívali posediačky. Zdá sa, že si šetrili energiu na nasledujúci koncert „domovskej“ formácie Billy Barman. Skupina síce nevystúpila na hlavnom pódiu, no napriek tomu sa zdalo, že prišli hlavné hviezdy dňa. Slovenskí obľúbenci si to užívali a rozvášnenému davu priazeň vďačne vracali späť. Nemohli chýbať ani spriatelení hudobní hostia ako Vec či „Lasky“.

Norma Jean Martine príjemne prekvapila svojím... Foto: Dominik Szombath
Grape Norma Jean Martine Norma Jean Martine príjemne prekvapila svojím silným hlasom.

Na hlavnom pódiu sa medzitým pripravoval Jake Bugg. Mladý Brit zahral na inú nôtu ako Billy Barman, no oplatilo sa dať mu šancu. Do jeho gitarovej hry sa treba započúvať. Ak sa poddáte, potešia vás nielen tvrdšie rockovejšie party, ale aj jemné „vybrnkávačky“. Jake Bugg stál na pódiu so svojou gitarou, pre vlasy mu takmer nebolo vidieť do tváre, no suverénne odohral naozaj skvelý koncert.

MØ nesklamala

Vrchol piatkového dňa prišiel pre väčšinu z osadenstva niečo po desiatej hodine, keď si prišla vyrovnať resty z minulého ročníka speváčka MØ. Dobré miesto sa hľadalo naozaj ťažko, sympatická Dánka pritiahla na koncert davy ľudí. MØ robí veľkú šou a ľudia ju za to milujú.

„Som naozaj rada, že som sa vrátila späť,“ zopakovala viackrát, pričom dodala, že tentoraz azda už búrka jej koncert neprekazí. Zjavne to zariekla, pretože o niečo neskôr na niekoľko minút vypadol zvuk. Nasledovalo krátke ticho, no čoskoro sa opäť ukázala v plnej sile a koncert odohrala do konca.

Masa ľudí sa rozpŕchla na množstvo strán. Niektorí sa išli pozrieť na Austrálčana Dub FX, no neľutovali ani tí, ktorých zvedavosť pritiahla do menšieho stanu pri hlavnom stagei. Práve tam mala vystúpiť americká formácia s netradičným názvom !!! (chk chk chk). Frontman kapely Nic Offer by svojím tancom istotne tromfol aj Johna Travoltu z Horúčky sobotňajšej noci. Popri tanci zvláda spievať nielen s mikrofónom v ruke, ale aj ústach. Neuveriteľné kúsky nenechali chladných ani tých, ktorí väčšinou postávajú v kútoch.

Vyčerpávajúca diskotéka festivalových návštevníkov neodradila, aby išli aj na ďalšieho z headlinerov, elektronických Crystal Castles. Kanadská formácia rada experimentuje, zvuk ohýba, ako sa jej zapáči, ale predsa len už cítiť, že nové skladby akoby len kopírovali tie staršie.

Monikino Kino
MØ
+9MØ

Sobotňajší program sa začínal už v skorých popoludňajších hodinách. Spoza mračien dokonca vykuklo aj ostré slnko. Vychutnávajúc jeho lúče prišli ľudia podporiť aj speváčku Janu Kirschner. Ku koncu, ako inak, vydareného koncertu speváčka priznala, že mala trému vystúpiť pred mladým publikom. Na veku však nezáleží. Jana Kirschner je univerzálna interpretka, ktorej hudba oslovuje všetky generácie. „Chcela som sa tomu vyhnúť, ale nakoniec to dáme,“ priznala po tom, čo si ju ľudia vypýtali späť na pódium a zahrala svoj starší hit Modrá.

Odkaz pre všetkých

Divácky vďačný koncert odohrali aj nemeckí Milky Chance, no bola to práve ďalšia slovenská skupina Para, ktorej koncert opäť „rozhecoval“ ľudí. Aj „brutálna zostava“ si prizvala hostí. Bola ním aj dídžejka B-Complex, ktorá skladbou Past Lessons For The Future a slovami Jana Wericha odsúdila nenávisť a ideológiu, ktorú šíri strana Mariana Kotlebu. Skladba Prví poslední bola opäť veľkým finále a prišiel si ju odspievať aj herec Robo Roth. Refrén znel ešte dlho po tom, čo sa skončil koncert, dokonca aj po tom, čo sa členovia Pary prišli opäť rozlúčiť. Magickú chvíľu súdržného spevu však prerušila reprodukovaná hudba a ľudia následne pochopili, že kapela sa už nevráti.

Takej priazni by sa istotne tešili aj Briti z Bloc Party. Indie rock v ich podaní nie je rozhodne tuctový, napriek tomu ľudí nechal skôr chladnými. Možno aj pokročilá hodina a únava spôsobili, že aj na koncerte Midi Lidi sa ľudia rozbiehali pomalšie. Nakoniec ich však česká formácia strhla na svoju stranu.

Rovnako ako MØ aj belgický drumandbassový producent Netsky po polnoci dokázal, že by bola škoda, keby neprišiel odohrať svoj živý set po minuloročnom zrušení koncertu. Elektronika v jeho podaní je totiž nesmierne živá a príťažlivá. Zábava aj po jeho koncerte pokračovala do neskorých ranných hodín. Vytancovať sa ľudia mohli aj pri mobilnom pódiu s názvom Celé Zle. Aj keď išlo o najväčšie „kolotočiarske“ hity, všetci si piesne radostne užívali.

Siedmy ročník festivalu Grape bol naozaj šťastným ročníkom. Okrem množstva spokojných mladých ľudí bol výnimočný aj pre párik z Piešťan, ktorý si na festivale povedal svoje áno. Rôzne zmeny v areáli prispeli k tomu, že aj k nápojom sa každý dostal pomerne ľahko. Tento ročník obstál na výbornú, len tak ďalej, Grape.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Piešťany #Jana Kirschner #Para #Billy Barman #Jake Bugg #B-Complex #piešťanské letisko #Grape Festival #Netsky #MØ #Crystal Castles #Bloc Party #Midi Lidi #!!! #Urban market #Medial Banana #Norma Jean Martine