Uprising ukáže, že aj Zlaté piesky môžu byť slovenským Karibikom

Reggae na Slovensku ako menšinový žáner? Uprising reggae festival každoročne dokazuje, že to nie je tak celkom pravda. O čoraz väčšej fanúšikovskej základni sa môžu návštevníci presvedčiť aj na deviatom ročníku dvojdňového festivalu, ktorý sa začne na bratislavských Zlatých pieskoch už v piatok 26. augusta.

24.08.2016 09:00
Nneka Uprising Foto:
Speváčka Nneka sa na festivale predstaví v piatok večer.
debata (1)

To, že Jamajku si hudobník nosí v srdci a nezáleží na tom, odkiaľ pochádza, potvrdzujú aj tohtoroční headlineri. Jedným z nich je aj „navrátilec“ Alborosie, ktorý na festivale vystúpil už v roku 2010. Rodák zo Sicílie patrí medzi najpopulárnejších predstaviteľov súčasného reggae. Po tom, čo sa Puppa Albo (ako sa zvykne nazývať) presťahoval do Kingstonu, musel si na domácej scéne vydobyť rešpekt. Hanlivá prezývka „borosie“ (drzý nehanebník), ako ho Jamajčania zvykli volať, neskôr inšpirovala aj jeho umelecké meno. Svoje kvality predstaví festivalovému davu v sobotu pred polnocou.

Po štyroch rokoch sa v sobotu večer na Uprising vráti aj jamajský spevák Tarrus Riley so svojou kapelu Blaksoil Band. Riley medzičasom stihol načrieť aj do komerčnejších sfér. Minulý rok si zaspieval napríklad so speváčkou Ellie Gouldingovou v piesni Powerful od kapely Major Lazer. V inej skladbe Good Girl Gone Bad si prizval na spoluprácu aj ďalšieho tohtoročného hosťa – speváka a dídžeja Konshens.

„Hudba má veľkú silu, je dokonca silnejšia ako súčasná politika,“ povedala minulý rok pre CNN speváčka Nneka, ktorej prejav mnohí prirovnávajú k Lauryn Hillovej z kapely Fugges. Speváčka s nigérijským pôvodom je známa tým, že sa venuje nielen aktuálnej spoločenskej situácii v rodnej krajine, angažuje sa takisto v boji za práva žien. Nneka bude mať na festivale svoju premiéru, do Bratislavy však v piatok zavíta už po tretí raz.

Na štyroch pódiách si počas dvoch dní podelia miesto aj ďalšie veľké mená ako Sugar Hill Gang z USA, legendy jamajskej hudby The Congos, britská formácia Modestep či taneční Kassav'. „Určite by som odporučil aj kapelu The Skints, ktorá na Slovensku vystúpi po prvý raz. Je to taká zmes britského reggae, rocksteady, dubu, povedzme ska až na hranici punku. A potom napríklad Kabaka Pyramid, ktorý patrí medzi našich jamajských headlinerov. Aj keď u nás nie je až tak notoricky známy, na Jamajke je to jedna z najväčších hviezd reggae súčasnosti,“ povedal za organizátorov festivalu Svetozár Moravčík.

Reggae nie je jediný žáner, ktorý na festivale nájdete. Na svoje si prídu aj nadšenci rocksteady, ska, hiphopu, dancehallu či world music. „Uprising sa zameriava aj na ďalšie odnože reggae. Od prvého ročníka voláme aj hiphopových, drumandbasových interpretov – to sú všetko žánre, ktoré postupne od 80. rokov vznikli vplyvom reggae a jamajskej hudby,“ hovorí Moravčík.

Festival ponúkne aj cinema zónu, kde si okrem festivalových „kraťasov“ z minulých ročníkov môžu diváci pozrieť aj rôzne tematické dokumenty. Po minulom ročníku sa na Uprising vracia aj projekt Design-Room, ktorý okrem tvorivých dielní prinesie do areálu aj množstvo zaujímavých objektov a svetelných inštalácií.

„Každý rok kladieme dôraz aj na dekoráciu festivalu. Už tradične budú všetky pódiá vyzdobené rôznymi tropickými rastlinami, v priestore pribudnú rôzne umelecké predmety. Téma tohtoročného Uprisingu, aj čo sa týka vizuálov, je Afrika. V celom priestore teda nájdete inštalácie rôznych afrických zvierat. Človek sa jednoducho musí prísť pozrieť na to, čo sa dá spraviť zo Zlatých pieskov aspoň na dva dni a ako by to možno mohlo vyzerať aj počas celej sezóny,“ dodáva Moravčík.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté piesky #reggae #Uprising Reggae Festival #Nneka #Alborosie #Tarrus Riley #Konshens #Modestep #The Congos #Kabaka Pyramid #The Skints