Kremnické gagy hľadajú aj hranice humoru

Romantické parížske kaviarne, temperamentné flamenco španielskeho pobrežia, klaksóny vytrubujúce v preplnených uliciach amerických veľkomiest aj plápolajúce kaukazské ohne ožijú v hudobno-pohybovej šou Saxophonissimo.

26.08.2016 07:00
Georges Méliés Kremnické gagy Foto:
Kremnické gagy uvedú aj inscenáciu Posledný trik Georgesa Méliésa.
debata

Štvorica hudobných komikov z Paríža, križujúca pod značkou Les DéSAXés so svojimi produkciami svet už viac ako dve desaťročia, sa v muzikáli humoru na podmanivej ceste kontinentmi premení na tučniakov, živý parník aj bábky z verklíka. Predstavenie namixované z množstva recesie, bláznivých tanečných kreácií a skvelej hudby bude jedným z vrcholov 36. ročníka Kremnických gagov. Európskemu festivalu humoru a satiry bude v starom baníckom meste už tradične patriť posledný augustový víkend.

„Nič nevymýšľajte, do Kremnice prídem osobne. Dostanem nebeskú priepustku.“ Oznamoval list vo veľkej modrej obálke tvorcom Korneliády. Programu, v ktorom si na teoretika humoru a karikatúry, publicistu, spisovateľa a „pravého džentlmena“ Kornela Földváriho zaspomínajú jeho najlepší priatelia. V slávnej kremnickej Uličke nosov pribudne totiž už dnes práve ten jeho. „Na festival do Kremnice chodil rád a často, veľmi sme si ho ctili a vážili. A keď mu to už zdravotný stav nedovoľoval, aspoň literárne nás nechal pozdravovať,“ povedal pre Pravdu riaditeľ festivalu Ján Fakla. Aj program, pod ktorým je podpísaný Kornel Földvári a jeho družina, patrí podľa neho k top produkciám tohtoročných gagov.

Hranice humoru budú skúmať karikaturisti improvizovaným kreslením aj tvorcovia slovensko-írskej multi-kulti comedy show Top Stand up Comedy. „Je to festivalová téma ,pod čiarou'. Hlavne standupisti tieto hranice prekračujú, tam sme im to dali ako zadanie. Karikaturisti ju zase vedia výtvarne stvárniť. Sami sme zvedaví, čo z toho vzíde,“ pokračoval spoluzakladateľ a riaditeľ festivalu. Sám je za to, aby nejaké hranice existovali. „Závisieť by však mali od úrovne humoru. Ako kedysi povedal Stano Radič, nechceme humor podpásový,“ prezradil Ján Fakla.

Predstavenie na chodúľoch Alenka! uvedie... Foto: Kremnické gagy
Alenka! Long Vehicle Circus Kremnické gagy Predstavenie na chodúľoch Alenka! uvedie pražský súbor Long Vehicle Circus.

Ako starne festival (aj jeho organizátori), starne aj festivalové publikum. Dramaturgia Kremnických gagov preto v posledných ročníkoch mieri najmä na mladých. Žánrami ako slam poetry či stand up comedy, ale aj rôznymi predstaveniami určenými deťom a mládeži. No nielen ich osloví napríklad špičkové predstavenie Divadla Drak z Hradca Králové. Pre deti od štyroch rokov je zase určené predstavenie Alenka! S pouličnou cirkusovou rozprávkou na chodúľoch o dievčatku, ktoré hľadá samú seba, príde pražský Long Vehicle Circus.

Poctou najväčšiemu filmovému mágovi, svetu kúziel, fantázie a imaginácie je inscenácia Posledný trik Georgesa Méliésa, inšpirovaná životným príbehom a dielom francúzskeho priekopníka kinematografie.

Legendárny Godardov film Bláznivý Petríček zas ožije v rovnomennej divadelnej produkcii. V hlavných úlohách gangsterskej lovestory o mladom mužovi a krásnej teroristke, ktorí unikajú pred nudnou každodennosťou, sa predstavia Táňa Vilhelmová a Vojtech Dyk. „V inscenácii, ktorú obohacujú piesne, nechýba romantika, takže je to najmä úlet pre zaľúbených,“ skonštatoval riaditeľ festivalu.

Podľa neho rozhodne treba vidieť aj disco príbeh Shake, Shake, Skake súboru Paki Paya. Španielski abrobati na vysokej hrazde oživia grófa Draculu, ktorý si vyberie z publika krásnu dobrovoľníčku. A roztočí mrazivo-vzrušujúci príbeh o hľadaní lásky.

Na trinástich scénach uvedie svoje produkcie 260 účinkujúcich z jedenástich krajín. Dramaturgia Kremnických gagov cieli tento rok na mladých a rodiny s deťmi. Prezidentom Akadémie humoru bude tentoraz Marián Labuda. „Možno trochu oneskorene, ale zaslúžene dostane aj cenu za celoživotný prínos. Zabával a rozosmieval niekoľko generácií, teraz akoby sa na neho trochu zabudlo. My sme si spomenuli,“ dodal Ján Fakla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnické gagy #Vojtěch Dyk #slam poetry #Kornel Földvári #Táňa Vilhelmová #Saxophonissimo #Les DéSAXés #Ján Fakla #stand up comedy #Bláznivý Petríček #Posledný trik Georgesa Méliésa #Long Vehicle Circus