World music zo Slovenska? Je z čoho vyberať

Slovenská scéna world music má rozhodne na to, aby zaujala aj širšie publikum. Myslí si to aj Jarmila Vlčková, zakladateľka World Music Festivalu, ktorý sa v piatok začína v Bratislave. Prvý ročník podujatia, ktoré vzniklo z Festivalu perkusií, počas dvoch dní rozprúdi dialóg medzi kultúrami nielen koncertmi domácich a svetových mien, ale aj prostredníctvom odbornej konferencie s hudobnými odborníkmi.

09.09.2016 09:00
World Music Festival Zohar Fresco Foto:
Izraelský perkusionista Zohar Fresco (na snímke) príde na festival v sprievode Christosa Barbasa.
debata

Aj keď sa o tomto žánri hovorí pomerne často, nie každý vie, čo si má skutočne predstaviť. Nad nespútanou a dynamickou hudbou sveta, ktorá kombinovala rôzne žánre, miešala etnické tradície s modernými prvkami, si lámali hlavu aj hudobní publicisti, vydavatelia či producenti, a preto ju v roku 1987 otitulovali jednoducho ako world music.

„Je to hudobná oblasť, do ktorej sa môže zaradiť tradičná (aj slovenská) ľudová hudba, ethnobeat, rôzne etnofúzie a dokonca aj džez s prímesou etno. World music je hudba, ktorá vychádza z ľubovoľnej etnickej tradície a spracúva ju moderným spôsobom. Nie je ohraničená jedným žánrom, práve kombinácia viacerých štýlov, tradičnej a modernej hudby je to, čo robí world music výnimočnou,“ približuje Vlčková.

Na Slovensku si už popularitu získala napríklad Družina, kapela, ktorá sa inšpiruje ľudovými piesňami, rómska hudba od Barbory Botošovej až po Cigánskych diablov či židovská world music podaní Preßburger Klezmer Band. World Music Festival sa však snaží ukázať, že podobných kapiel je tu viac než dosť. Predstaví sa napríklad aj Trojka Zuzany Homolovej, La3no Cubano, Balkansambel či orchester Solamente Naturali, ktorý spracoval mnohé staré rukopisné zbierky zo 16. a 19. storočia vrátane hebrejských orientálnych melódií.

Sobotňajší záverečný koncert v klube Ateliér Babylon ukončí aj úspešná slovenská formácia Muzička, ktorá sa ako prvá slovenská kapela ocitla na „výberovke“ redaktorov britského časopisu o world music fRoots.

Ak hovoríme o multikultúrnom dialógu, spomeňme aj zahraničných hostí. Medzi nimi bude aj francúzske duo Kevin Seddiki a Bijan Chemirani, izraelský perkusionista Zohar Fresco s gréckym hráčom na flaute ney Christosom Barbasom či početná formácia Corcovado Salsa Club.

Zahraniční hostia prídu aj diskutovať, svoje cenné skúsenosti odovzdajú počas obidvoch dní na medzinárodnej konferencii. Nebudú chýbať ani známe mená ako Michal Kaščák z festivalu Pohoda či Zlata Holušová za festival Colours of Ostrava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #etno #ľudová hudba #Michal Kačšák #world music #Solamente naturali #Zlata Holušová #World Music Festival #Trojka Zuzany Homolovej #La3no Cubano #Zohar Fresco #Muzička #fRoots #Jarmila Vlčková