V Prešove začína Pocity Film Fest. Zaostrí na mladý slovenský film

Siedmy ročník filmovej prehliadky Pocity Film Fest, ktorá sa uskutoční od 4. do 9. októbra v Prešove, sa ponesie v znamení domácej kinematografie. K ťahákom podujatia patrí nový film slovenského dokumentaristu Mira Rema Cooltúra (2016), ktorý úsmevne, ironicky i vážne hovorí o tom, ako dnes vyzerá slovenská kultúra. Režisér príde snímku na festival osobne uviesť.

04.10.2016 09:00
Cooltúra Foto:
K ťahákom podujatia patrí nový film slovenského dokumentaristu Mira Rema Cooltúra (2016).
debata

Tvorcovia a herec Boris Farkaš podporia v Prešove obnovenú premiéru filmu Andyho žena (2012). Premiéru bude mať na podujatí snímka Tam kde padla noc (2016) scenáristu a režiséra Ľuboša Oravca. Symbolicky, 5. októbra, na festivale uvedú titul 5 October (2016) Martina Kollára, ktorý získal cenu Literárneho fondu Cinematik.doc za najlepšiu réžiu slovenského dokumentárneho fil­mu.

Fanúšikovia filmovej klasiky sa môžu tešiť na snímku Petra Solana Kým sa skončí táto noc (1965), v ktorej si zahrali legendy ako Stano Dančiak, Marián Labuda, Július Pántik a Viliam Polónyi. „Počas celého festivalu budú môcť diváci zhliadnuť tituly, ktoré sa do bežnej slovenskej distribúcie nedostávajú, kvalitou však prekonávajú multiplexový mainstream,“ uviedla dramaturgička festivalu Nina Šilanová.

Tradičnou špecialitou podujatia je spojenia nemého filmu so živým hudobným sprievodom, tzv. kinofónik. Tento rok si budú môcť návštevníci a návštevníčky v rámci neho pozrieť reštaurovanú kópiu nemej komédie Milenky starého kriminálnika (1927) s Vlastom Burianom v hlavnej úlohe v sprievode Prešovského dixielandu. Experimentálnu tvár kinematografie na festivale predstavia českí filmoví performeri František Týmal a Jan Kulka.

Návštevníci si budú môcť pozrieť aj... Foto: Národní filmový archiv
Vlasta Burian Milenky starého kriminálnika Návštevníci si budú môcť pozrieť aj reštaurovanú kópiu nemej komédie Milenky starého kriminálnika (1927) s Vlastom Burianom v sprievode Prešovského dixielandu.

Veľký priestor na prezentáciu svojho filmového umenia a vlastných diel dáva festival mladým umelcom z východosloven­ského regiónu. Možnosť predstaviť svoju tvorbu dostanú David Suchar, Michal Kunes Kováč, Marek Gabriš, Martin Krestián a Martin Hlavatý.

„Našou snahou je jednak prezentovať snahy mladých filmárov poskytnutím priestoru na ich prezentáciu, ale zároveň aj poukázať na fakt, že v regióne je množstvo mladých talentov, ktoré nemajú často priestor na dostatočnú prezentáciu, čo znižuje aj ich motiváciu pokračovať ďalej. Považujeme za nevyhnutné podporovať mladých začínajúcich umelcov a upozorňovať širokú verejnosť na ich tvorbu,“ uviedli v tlačovej správe organizátori z občianskeho združenia PO.CITY.

Pestrý filmový program doplní 7. októbra koncert folkového textára a speváka Sashu Booleho v kaviarni Christiania, kde v nasledujúci večer premietnu aj najlepšie krátke filmy z budapeštianskeho festivalu Busho. Na festivale pritom uvedú aj najlepšie krátke filmy z Art Film Festu a Fest Anče. Časť prešovskej filmovej prehliadky budú môcť, rovnako ako pred rokom, vidieť aj diváci a diváčky v Bardejove. Premietať budú v Poľsko-slovenskom dome.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #slovenský film #Cooltúra #Pocity Film Fest #Milenky starého kriminálnika