Bratislava v pohybe: Box aj hra s ohňom

Dvadsiaty ročník festivalu Bratislava v pohybe sa začal 3. októbra, ešte stále možno stihnúť štyri predstavenia: v sobotu 8. októbra vystúpenie belgickej skupiny Ultima Vez Wima Vandekeybusa nazvané Speak low if you speak love v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Ako už názov naznačuje, bude o láske, no nielen o jej romantickej a idylickej stránke. Divák pocíti i jej ostne a odvrátenú tvár.

08.10.2016 09:00
Spitfire Company & Damúza One Step Before the Fall Foto:
V piatok 21. 10. v A4 nastúpia Češky Markéta Vacovská, Lenka Dusilová & SPITFIRE COMPANY & DAMÚZA s predstavením One step before the fall.
debata

Presne týždeň na to, v sobotu 15. októbra bude v A4 – Priestore súčasnej kultúry na programe večer dvoch sól, intímnych výpovedí skvelých interpretov. S predstavením Skins vystúpi totiž Jung In Lee z Južnej Kórey a pod názvom Sólo 2016 zasa Slovák Milan Tomášik.

Riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová to približuje takto: „Kontrast mužskej a ženskej energie, ale aj subtílnosti na jednej strane a veľkej vnútornej sile na druhej strane. V niečom veľmi rozdielni a zároveň podobní umelci usilujúci sa pretlmočiť rôzne emocionálne stavy a pocity. Jung In odhaľuje nálady naakumulované z každodennosti, z rutiny, ktorá nás zväzuje, ale i oslobodzuje zároveň. Milan rozpráva o nádeji, dôvere a kráse, ale i smútku a násilí v nás i okolo nás.“

O čo pôjde? „Žena v boxerskom ringu – od úvodného momentu nastoľuje tento obraz tému i emóciu. Každý z nás zažil chvíľu, kedy musel bojovať za seba, pre niečo, dostal sa do hraničnej situácie, s ktorou sa musel vyrovnať, a ktorá odhalila jeho možnosti a schopnosti. Vynikajúci výkon tanečnice Cécile Da Costa a i u nás dobre známej hudobníčky Lenky Dusilovej má prirodzenú gradáciu a zaujme divákov od prvého do posledného momentu.“

A napokon v sobotu 22. 10. prichádzajú do A4 Yossi Berg a Oded Graf s predstavením Come jump with me. Pracujú s aktuálnymi a v niečom i politicky ladenými témami, pretože Yossi a Oded žijú medzi Izraelom a Nórskom, sú konfrontovaní s rôznymi systémami fungovania spoločnosti, a tak sa kríza identity stala pre nich nosnou témou. Uchopili ju však hravo, s odstupom, pričom vidno, že táto svojím spôsobom „hra s ohňom“ ich baví. Príďte sa pozrieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #divadlo #tanec #Bratislava v pohybe #Miroslava Kovářová