Séria podujatí skráti vzdialenosť medzi Bejrútom a Slovenskom

Bejrút v Bratislave, Ammán v Prahe a Káhira vo Vilniuse. Šesť Goetheho inštitútov zo severnej Afriky, Blízkeho východu, strednej a východnej Európy sa rozhodlo vytvoriť pre ľudí v Európe program, ktorého cieľom je ukázať im, ako pevne je Európa s arabským svetom a jeho kultúrou spätá.

02.11.2016 14:00
Mazen Kerbaj Foto:
Program otvorí vo štvrtok v Bratislave libanonský výtvarník, autor a muzikant Mazen Kerbaj.
debata

Ako informovala Linda Fintorová z Goetheho inštitútu v Bratislave, pre kultúrnu inštitúciu s medzinárodnou účasťou, akou je Goetheho inštitút, sa tak rodí nová výzva, aby sa kultúrna práca nerealizovala prevažne len v bilaterálnom kontexte, ale aby sa ňou vytvárali multipolárne prístupy k svetu a vnímaniu skutočností. Goetheho inštitúty v Bratislave a Bejrúte preto zorganizovali program Bejrút/Bratislava, ktorý sa bude konať od 3. novembra do 26. novembra v Bratislave a v Košiciach.

„Krátkodobá prítomnosť troch arabských Goetheho inštitútov v centre Európy vytvára tvorivé trhliny medzi dôveryhodným a neznámym. Umelci a aktivisti z arabských regiónov sa stávajú vedúcimi aktérmi kultúrnej modifikácie tohto procesu,“ uvádza Goetheho inštitút v Bratislave na svojej webovej stránke k programu Bejrút/Bratislava.

Cieľom programu je tak dokázať, že udalosti v konkrétnom regióne majú len zriedkavo dopad iba na daný región. Tým, že si v dnešnej dobe uvedomujeme kultúrne, hospodárske či politické zmeny spoza hraníc prostredníctvom internetu oveľa intenzívnejšie ako kedysi, tieto nové, neočakávané konfrontácie s fenoménmi globalizácie nezostávajú bez následkov. Kontrolné, nacionalistické a populistické tendencie sa zíntenzívňujú v dôsledku migračnej krízy ešte viac.

„Antieurópske a etnocentrické hnutia a strany nezažívajú len politické a inštitučné víťazstvá v krajinách, ale dokážu okrem toho dominovať aj prostredníctvom podnecovania strachu v politicko-mediálnej sfére,“ uvádza ďalej Goetheho inštitút. Osobné stretnutia a dialóg s ľuďmi sú tak kľúčom k otvorenej a demokratickej spoločnosti. Jednou z foriem stretnutí a tvorby dialógov s ľuďmi je aj program Bejrút/Bratislava.

Program otvorí vo štvrtok 3. novembra o 18:00 v Bratislave libanonský výtvarník, autor a muzikant Mazen Kerbaj. Počas večera predstaví svoju vizuálnu tvorbu a zahrá ukážku zo svojej hudobnej produkcie. V piatok 4. novembra v Košiciach bude v rámci festivalu súčasnej literatúry s názvom LiKE spoločne s Michalom Hvoreckým rozprávať o literárnom žánri graphic novel.

Počas programu Bejrút/Bratislava sa v Bratislave a Košiciach predstavia aj autorka a vydavateľka najmä textov z arabčiny Nikola Richter, francúzsko-libanonská sociologička a antropologička Marie-Claude Souaid, sýrsky choreograf a tanečník Mithkal Alzghair, spoluzakladateľka a PR manažérka spoločnosti GameCooks v Libanone Lara Noujaim, hráč na bouzok, skladateľ a spevák zo Sýrie Ary Sarhan, sýrsky divadelný vedec, kritik a dramaturg Abdullah Al kafri, gitarista libanonskej experimentálnej scény Sharif Sehnaoui a herec a divadelný tvorca žijúci medzi Damaskom a Bejrútom Mayar Alexan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #Libanon #Bejrút #Goetheho inštitút #Mazen Kerbaj