Medzinárodný festival Ars Poetica posúva báseň na ďalší level

Sú to už viac ako dve tisícročia, čo rímsky básnik Horatius napísal teoretickú prácu Ars Poetica (O básnickom umení). Dnes rovnaký názov zlučuje slovenských aj svetových autorov, ktorým sa úspešne podarilo preniesť dielo z teórie aj do praxe.

16.11.2016 09:00
debata (1)
V piatok festival navštívi aj legenda americkej... Foto: Ars Poetica
Anne Waldmanová Ars Poetica V piatok festival navštívi aj legenda americkej poézie Anne Waldmanová.

Reč je o Medzinárodnom festivale poézie Ars Poetica, ktorého 14. ročník sa v stredu začína v Bratislave. Na rôznych scénach si počas šiestich dní (16. až 21. novembra) posvieti okrem básnickej tvorby aj na ďalšie žánre ako performance, tanec či filmová tvorba.

Na festival v piatok zavíta aj žijúca legenda americkej poézie – v 60. rokoch silne napojená na bítnikov – Anne Waldmanová. Básnik Allen Ginsberg ju dokonca nazval svojou duchovnou manželkou. Spolu s Ginsbergom ju v roku 1978 spomenul vo svojom filme Renaldo and Clara aj hudobník Bob Dylan. Snímka zachytáva Dylanovo turné Rolling Thunder Revue, počas ktorého sa Waldmanová zoznámila s osobnosťami ako Joan Baezová, Joni Mitchellová, Eric Anderson či Joe Cocker.

„Je to zaujímavý typ osobnosti, pre ktorú poézia neznamená len písanie, ale aj meditáciu, možno až šamanistický ponor do okamihu, do času tu a teraz,“ hovorí o americkej poetke riaditeľ festivalu Martin Solotruk.

Organizátori sa však tešia aj z prítomnosti ďalších zahraničných autorov. Sú nimi napríklad kanadská poetka Claudine Bertrand, ktorá bude dnes súčasťou otváracieho večera, či rakúsky básnik Manfred Chobot, ktorý v sobotu vystúpi so špeciálnou performance.

Každý Večer poézie bude sprevádzať aj VJ (video jockey) Zdeno Hlinka s pútavou vizuálnou šou. Podľa Solotruka ide vždy o nový a originálny projekt: „Držíme túto líniu, pretože sme presvedčení, že kvalitný VJ-ing rozvíja imagináciu, ktorú ponúka básnický text, zapája ďalšie zmysly a vytvára celkom inú líniu vnímania. Je to prehĺbená forma umeleckého zážitku. Nebude to už len text, ale osobitý synergický efekt multimediálneho Večera poézie.“

Potrebuje poézia sprievodný prvok, aby dokázala zaujať? „Stále som presvedčený, že báseň vo svojej čisto textovej podobe tu má svoje miesto, má svoje čaro, no pokiaľ je možná interakcia s ďalšími umeleckými žánrami, prečo nie? Ponúka to novú formu skúsenosti, ktorá sa nám nenúka každodenne. Je to zriedkavý zážitok, ktorý sa práve prostredníctvom festivalu Ars Poetica snažíme návštevníkom ponúknuť,“ odpovedá Solotruk.

Okrem básnickej tvorby festival prinesie aj rôzne tanečné prestavenia či špeciálny filmový program v rámci Ars Poetica Film 2016. Podujatie v programe Focus India zaostrí aj na indických autorov, ktorým bude patriť štvrtkový večer v bratislavskom V-klube.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Ars Poetica #báseň #Anne Waldmanová #Martin Solotruk #VJ