Prvým potvrdeným interpretom budúcoročnej Pohody sú alt-J

Boli headlinermi festivalov ako Glastonbury, Sziget, Latitude či Lollapalooza, v roku 2016 si dali festivalovú pauzu a na budúci rok sa na pódiá pod holým nebom opäť vrátia. Britská indierocková formácia alt-J nevynechá pri festivalových potulkách svetom ani 21. ročník trenčianskeho festivalu Pohoda. Zároveň je prvým menom budúcoročného festivalu, ktoré organizátori potvrdili.

29.11.2016 11:46
Skupina alt-J je prvým potvrdeným menom Pohody... Foto: ,
Skupina alt-J je prvým potvrdeným menom Pohody 2017.
debata

Hudba alt-J sa nedá jednoducho zaškatuľkovať. „Ľudia nedokážu definovať náš zvuk, a tak sa pohrávame s ich pochybnosťami,“ povedal v rozhovore pre portál Diymag.com spevák a gitarista kapely Joe Newman. „Mať možnosť robiť to, čo máme radi, je tá najlepšia pozícia, v akej môžeme byť, pretože nemusíme nikomu nič dokazovať,“ dodal bubeník Thom Green. Trio dopĺňa ešte klávesista Gus Unger Hamilton.

Basgitarista Gwil Sainsbury opustil kapelu začiatkom roka 2014. To už mali alt-J za sebou debutový album An Awesome Vawe (2012). „Je to celkom ambiciózny a eklektický materiál zoraďujúci pestrú škálu vplyvov, medzi nimi R&B, folk, detský zbor či bhangra, do krátkych, výrazných popových pesničiek, utkaných bez toho, aby pôsobili prekomplikovane,“ napísal o ich debute britský denník Guardian. Za svoju prvú platňu získali aj prestížnu Mercury Prize a zaradili sa tak do spoločnosti hudobníkov ako Portishead, PJ Harvey, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys či The xx. Víťazi aj nominanti tejto prestížnej ceny hrávajú na Pohode pravidelne.

Na úspech debutu nadviazali alt-J v septembri 2014 albumom This Is All Yours. Dobyli s ňou britskú hitparádu a získali aj nomináciu na Grammy v kategórii alternatívnych albumov. „Je rovnako pôžitkársky ako progresívny rock 70. rokov, aj keď prefiltrovaný cez indierockové cítenie 21. storočia,“ písal o albume britský Telegraph. Kapela, ktorej piesne znejú aj vo filmoch Terapia láskou či Captain America: Občianska vojna, vydala v júni aj živý album Live at Red Rocks z pôsobivého amfiteátra v Colorade, obklopeného skalami.

Alt-J nebudú v programovej zostave festivalu dlho sami. Už 7. decembra k nim podľa organizátorov pribudnú ďalšie rovnako zaujímavé mená. Pohoda bude na trenčianskom letisku od 6. do 8. júla 2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alt-J #Mercury Music Prize #Pohoda 2017