Solange nie je len sestra Beyoncé

Keď renomované portály ako Pitchfork, Spine či Vibe koncom minulého roka bilancovali a zostavovali rebríčky najlepších albumov, na prvom mieste skončila nahrávka A Seat At The Table speváčky Solange. Dostala sa tak pred platne Davida Bowieho, Radiohead či svojej staršej sestry Beyoncé. Tá sa na Slovensku predstavila v roku 2013, teraz príde aj Solange. Zaspieva na Pohode, ktorá bude od 6. do 8. júla na trenčianskom letisku.

24.02.2017 07:00
Grammy Solange Foto: ,
Solange so svojou prvou cenou Grammy, ktorú získala pred necelými dvomi týždňami.
debata

„Solange je aktuálne jednou z najväčších hviezd R&B i soulu a definitívne vystúpila z tieňa svojej sestry Beyoncé. Sme veľmi radi, že okrem Primavery či Panoramy bude Solange veľkými písmenami aj v line-upe nášho festivalu,“ uvádzajú organizátori Pohody.

Solange Knowlesová sa už od detstva zaujímala nielen o hudbu, ale aj o módu či umenie. Bola posadnutá speváčkami ako Alanis Morissette a Minnie Riperton a zatvárala sa do izby, kde sedela za bubnami a nahrávala a skladala pesničky. Aspoň takto si na jej detstvo spomína Beyoncé, ktorá Solange vyspovedala pre februárové vydanie magazínu Interview.

Kariéru rozbiehala začiatkom tisícročia spoluprácou so skupinou Destiny's Child svojej sestry. Neskôr sa podpísala aj pod dve ich piesne na posledný album. Vlastný debutový album Solo Star vydala, keď mala 16 rokov a spolupracovala na ňom so špičkovými producentmi ako Timbaland či The Neptunes. V rozhovoroch priznala, že meno slávnejšej sestry jej otvorilo mnohé dvere. „Ale dúfam, že na konci dňa to bude môj talent, ktorý zatieni akékoľvek moje konexie,“ citoval ju portál faze.ca.

Solange - Cranes in the Sky

Krátko po vydaní debutu sa Solange vydala a porodila syna. Neskôr sa s otcom svojho dieťaťa rozišla. V tom čase, zhruba pred ôsmimi rokmi, vznikla aj pieseň Cranes In The Sky, ktorá sa nachádza na jej aktuálnom treťom albume a iba pred necelými dvomi týždňami si za ňu odniesla svoju prvú cenu Grammy. Získala ju v kategórii najlepší R&B výkon, v ktorej jej konkurentkou bola napríklad Rihanna.

S výnimkou Cranes In The Sky album A Seat At The Table, s ktorým sa Solange podarilo prvýkrát dobyť americkú hitparádu, vznikal tri roky a je jej najosobnejšou platňou. Aj preto, že mala pod kontrolou takmer všetky jeho aspekty a je autorkou hudby aj textov. „Spoločnosť to škatuľkuje ako niekoho posadnutého kontrolou (…) alebo niekoho, kto nie je schopný dôverovať svojmu tímu či splnomocniť iných na to, aby niečo spravili, to však vôbec nie je pravda,“ povedala v rozhovore pre magazín Interview s tým, že úspech si naozaj vyžaduje tímovú prácu, zároveň však mala veľmi jasnú víziu, ako chce s týmto projektom „prezentovať seba, moje telo, môj hlas a moju perspektívu“. „Nenechajte nikdy nikoho, aby za vás písal váš príbeh. (…) Môžu pochybovať a môžu hovoriť, čo chcú, ale iba vy máte tie pravé slová na porozprávanie tej veci, ktorú voláme život,“ vyjadrila sa speváčka.

„Vtiahne vás do tieňov a rozpadajúceho sa betónu Ameriky, národa, v ktorom, ako Knowlesová zdôraznila v nedávnej eseji na internete, bývalý líder Ku Klux Klanu kandiduje na senátora za Louisianu,“ napísal The Wire v recenzii na album, na ktorom sa Solange zaoberá tým, aké je to byť černoškou v Amerike dneška. Jej platňa je autobiografickým vyznaním, pohľadom na rodinnú históriu aj politickým postojom; je projektom o identite, smútku aj nezávislosti. „To, že oslavuješ černošskú kultúru, neznamená, že nemáš rada belošskú kultúru alebo ju zhadzuješ,“ hovorí speváčkina mama na nahrávke, ktorú Solange predstaví aj v Trenčíne.

Okrem nej už organizátorom potvrdili účasť britskí indie rockeri alt-J, nórski vtipkári Ylvis, pesničkár Jake Bugg, Boys Noize Live, americká synthpopová kapela Future Islands, nespútaný držiteľ Mercury Prize Benjamin Clementine a mnohí ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Beyoncé Knowles #Solange Knowles #Solange #Pohoda 2017