Créme de la Créme pozýva zaľúbiť sa do Isabelle Huppertovej

Jedna zo šiestich sekcií štvrtého ročníka prehliadky Týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme, ktorá sa bude v Bratislave a v ďalších 15 slovenských mestách konať od 22. do 29. marca, je venovaná Isabelle Huppertovej. Patrí medzi najaktívnejšie a najvýraznejšie francúzske herečky súčasnosti, účinkovala vo filmoch svetových režisérov ako Michael Haneke (Pianistka, Láska) či Francois Ozon (8 žien) a momentálne je na vrchole kariéry ako hviezda oceňovaného trileru Elle provokatívneho režiséra s nekonvenčným prístupom k žánrom a erotike Paula Verhoevena (Robocop, Základný inštinkt).

13.03.2017 12:00
Elle Isabelle Huppertová Foto:
Film Elle s Isabelle Huppertovou v hlavnej úlohe uvidia diváci prehliadky Týždeň francúzskeho filmu v exkluzívnej slovenskej premiére.
debata

Na prehliadke Créme de la Créme, ktorá ponúkne výber z najčerstvejšej francúzskej kinematografie – jednej z najproduktív­nejších v Európe, bude mať snímka Elle, ocenená Cézarom pre najlepší francúzsky film roka, slovenskú premiéru. Huppertovej portrét doplní adaptácia rovnomenného románu Denisa Diderota Mníška (2013) a dráma mladej Parížanky Mie Hansen-Løve Začať odznova (2016), so Strieborným medveďom za réžiu z vlaňajšieho Berlinale.

Créme de la Créme prinesie aj novinku bratov Dardennovcov Neznáme dievča, triler Nocturama, ocenený na festivale v San Sebastiane, či drámu nominovanú na berlínskeho Zlatého medveďa Mať sedemnásť. Francúzsky klasik, sedemdesiatnik André Téchiné v nej zachytil výbušný príbeh lásky dvoch dospievajúcich mladíkov, ktorých vzájomná nevraživosť postupne prerastie v krehké puto.

Elle (trailer)

Mia Hansen-Løve je progresívnou mladou krvou európskeho filmu, svet si ju začal všímať po tom, čo jej drámu Otec mojich detí (2009) ocenili na festivale v Cannes. Jej postavy často čelia zlomovým životným situáciám a reagujú na ne dynamickou premenou. Nathalie (Isabelle Huppertová) náhle opustí partner a po živote v dlhoročnom vzťahu ju prekvapí sloboda. Učí sa naložiť s možnosťami, ktoré jej svet ako žene v stredných rokoch ponúka.

Dôveroval jej inštinktu

Hrdinka filmu Elle, sebavedomá Michéle (Isabelle Huppertová), je majiteľka veľkej videohernej spoločnosti a všetko má absolútne pod kontrolou. Jej nedotknuteľnosť však utrpí, keď ju vo vlastnom dome prepadne neznámy muž. Michéle sa rozhodne vypátrať ho na vlastnú päsť. Drzým a provokatívnym trilerom alebo „znásilnenou komediálnou odplatou“, ako označil film recenzent magazínu Guardian, sa Paul Verhoeven vracia po štyroch rokoch.

Elle je adaptáciou novely Oh spisovateľa Philippa Djiana a po premiére na festivale v Cannes, ktorý film vlani zatváral, sa stal senzáciou. Huppertová je takmer v každom zábere a za svoj výkon získala v 63 rokoch svoj prvý Zlatý glóbus aj prvú nomináciu na Oscara. Verhoeven ju vyhlásil za najlepšiu herečku, s akou kedy spolupracoval, v jeho rebríčku teda tromfla aj hollywoodsku krásku Sharon Stone.

„Nasledoval som jej inštinkt a nechal som ju robiť, čo chcela,“ citoval režiséra denník Independent. Verhoevena mnohí považujú za mizogýna s neúctou k ženám, pretože ich vo filmoch s obľubou rafinovane odhaľuje. Huppertová má na to opačný názor, podľa nej si jeho tvorbu mnohí nevykladajú správne.

Keď mala v roku 1973 premiéru Verhoevenova erotická komediálna dráma o vzťahu milencov Olgy a Erika Turkish Delight, kritici, s výnimkou recenzenta francúzskeho periodika Charlie Hebdo, ju zvozili pod čiernu zem. Dnes je film považovaný za jeden z najlepších holandských filmov všetkých čias. Podľa Huppertovej sa názory na Verhoevenove nejednoznačné filmy vždy rôznili, snímku Elle však kritici chvália takmer jednohlasne.

Králi sociálneho filmu – belgickí bratia Luc a Jean-Pierre Dardennovci – najnovšie natočili krimidrámu o mladej lekárke, ktorá túži odčiniť svoje osobné zlyhanie. Pohrúžená do vlastných problémov ignoruje klopanie dievčaťa na dvere svojej ordinácie. Keď však na druhý deň zistí, že bolo zavraždené, pokúša sa vypátrať okolnosti jej smrti. Neznáme dievča je vraj v porovnaní s ostatnými filmami slávnych bratov slabšia „dardenovka“, no predstaviteľke hlavnej ženskej hrdinky Adèle Haenelovej zaručila status vychádzajúcej hviezdy francúzskeho filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Crème de la Crème #Elle #Paul Verhoeven #Isabelle Huppert #Neznáme dievča