10 nových dôvodov, prečo prísť na 10. ročník festivalu Uprising

Tohtoročný jubilejný Uprising Reggae Festival už priniesol fanúšikom prekvapenie v podobe nového loga, no ako sľúbil, v dramaturgii sa nič nemení. Dôkazom je aj desať nových mien, ktoré 25. – 26. augusta 2017 zavítajú do areálu na bratislavských Zlatých pieskoch.

05.04.2017 16:00
Foreign Beggars Uprising Foto:
Formácia Foreign Beggars poteší najmä fanúšikov žánrov DnB, grime a dubstepu.
debata

Z najnovších mien najviac interpretov posilní reggae a dub line-up. Nebudú chýbať festivalové stálice Mungo’s Hi Fi aj so svojím povestným soundsystémom či Deadly Hunta. Zostavu scény Dub Club doplní aj britská formácia Classic Wonder Veterans v pôvodnom zložení Solo Banton, Marga Dread a Jay Dee. Dubovú scénu zo Spojeného kráľovstva zastúpi na Uprisingu aj popredná formácia Vibronics, ktorá už viac ako 20 rokov prináša čerstvý vietor do dubových vôd.

Na rovnaké lietadlo zo severného Anglicka nasadne producentská dvojica Danny T & Tradesman, ktorá prinesie spoza mixpultu svieži mix nového soundu s klasickým reggae, ale aj stúpajúca hviezda britskej reggae a dancehall scény Parly B. Fanúšikov drsnejšieho zvuku s koreňmi v soundsystémovej kultúre poteší Vandal, spoluzakladateľ legendárneho Kaotik soundsystému a jeden z popredných predstaviteľov žánrov Raggatek či Ragga Hardtek.

Foreign Beggars & Alix Perez - Modus

Francúzsky multiinštrumen­talista, skladateľ a hudobný fanatik Manudigital je momentálne jedným z najvyhľadáva­nejších reggae a dub producentov. Na Slovensku sa tento rok predstaví po prvý raz. Jeho novátorský zvuk a prístup k tvorbe mu umožňuje pohotovo tvoriť priamo na stagei, ale pokojne aj na ulici, na ktorej nahráva aj obľúbené digital sessions s menami ako Cali P, Queen Omega, General Levy či King Kong.

Pre fanúšikov žánrov DnB, grime a dubstepu je tento rok prichystaná skutočná lahôdka – formácia Foreign Beggars. Tí sa od undergroundových hiphopových interpretov vypracovali na prvotriedne a celosvetovo žiadané crossoverové meno. Za všetko hovorí množstvo spoluprác s menami ako Noisia, Beardyman, Dope D.O.D. či Skrillex.

Koho chytí za srdce skôr zvuk Londýna a turntablism, toho čaká na Uprisingu duo The Herbaliser. Dnes už kultová kapela vydávajúca pod vydavateľstvom Ninja Tune ovplyvnila celú generáciu undergroundovej scény. Ich jedinečný zvuk spájajúci hiphop, funk, soul aj rare grooves nenechá chladným nikoho, kto vie oceniť prvotriedne dídžejstvo či inteligentné samplovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Uprising #Uprising Reggae Festival #Foreign Beggars #The Herbaliser