Mnohé kapely znejú ako oni, na Pohodu však príde originál

Ďalšou z hviezd tohtoročného festivalu Pohoda bude škótska alt-rocková kapela The Jesus and Mary Chain. Skupina, ktorá v 80. rokoch minulého storočia slávila veľké úspechy a patrila k najvplyvnejším britským kapelám, sa vlani po rokoch vrátila do štúdia a pred niekoľkými týždňami vydala svoj siedmy album Damage and Joy. Na koncerte však nepredstaví iba novinky, ale aj rokmi preverené piesne.

20.04.2017 10:41 , aktualizované: 17:32
debata
Do programu festivalu Pohoda 2017 pribudla aj... Foto: via Pohoda
The Jesus and Mary Chain Do programu festivalu Pohoda 2017 pribudla aj kapela The Jesus and Mary Chain.

„Určite budeme hrať skladby z Damage and Joy, ale tiež množstvo tých starších… Je potrebné hrať staršie piesne, ktoré ľudia poznajú, skladby, ktoré očakávajú,“ povedal frontman kapely Jim Reid o jej aktuálnych koncertoch v rozhovore pre český magazín Full Moon.

Album Damage and Joy je prvou štúdiovou nahrávkou The Jesus and Mary Chain od platne Munki, ktorá vyšla takmer pred dvadsiatimi rokmi. Na jej nahrávanie si členovia kapely nespomínajú práve najlepšie a aj to bolo dôvodom, prečo tak dlho otáľali s návratom do štúdia. „Bolo veľmi, veľmi bolestivé spraviť tú nahrávku a to bola moja posledná spomienka na to, ako sa robí album. Preto som sa naozaj neponáhľal, aby som sa opäť dostal do tejto situácie,“ povedal Jim Reid pre portál Scotsman.com s tým, že očakával, že keď sa kapela vráti do štúdia, vypukne v ňom „tretia svetová vojna“.

Skutočnosť však bola iná. „Začali sme – veríte tomu? – počúvať o trošku viac jeden druhého. Do istej miery sme zakopali vojnovú sekeru,“ cituje Jima Reida portál Rollingstone.com. „Myslím si, že to má súvislosť s tým, že múdrosť prichádza s vekom, odvážim sa povedať. Ži a nechaj žiť a a ber do úvahy aj názor toho druhého.“

Skupinu The Jesus and Mary Chain založili v prvej polovici 80. rokov bratia Jim a William Reidovci. Neskôr sa k ním pridávali ďalší hudobníci, iní zase odchádzali. Debutový album Psychocandy (1985) predznamenal smerovanie alternatívneho rocku, bol predvojom žánru shoegaze a ovplyvnil mnohých hudobníkov.

The Jesus And Mary Chain - Amputation

Album so singlami ako Just Like Honey, Never Understand či You Trip Me Up si vyslúžil priazeň kritikov, magazín NME ho dokonca dal na prvé miesto svojho výročného rebríčka – spolu s platňou Toma Waitsa Rain Dogs. „Pretože v posledných tridsiatich rokoch toľko kapiel kopírovalo The Jesus And Mary Chain v tom, že sa rozhodli zahrabať takzvaný pop pod vrstvy reverbu, hluku a temnoty, môže byť ťažké tlmočiť, ako šialene zneli, keď začínali,“ napísal portál Dangerousminds.net.

„Vďaka okamžite rozpoznateľnému búšeniu z Be My Baby od Ronettes a jednej z najkrehkejšie skreslených gitarových liniek, aké boli kedy nahrané, položili alternatívni rockeri The Jesus and Mary Chain základy jedného z najkopírova­nejších rokenrolových zvukov posledných troch desaťročí,“ dodal o debutovom albume Psychocandy (1985) a hite Just Like Honey magazín Rolling Stone. O tom, aké je to, keď vás iní kopírujú, spieva skupina aj v skladbe Amputation, prvej z nového albumu. Vraj sa cítia ako „rokenrolová amputácia“. „V čase, keď pieseň vznikla, sme sa tak cítili. Cítili sme sa, ako by nikto nemal záujem o to, čo môžem ja alebo William povedať. Ako by ľudí viac zaujímalo počúvanie kapiel, ktoré znejú ako Mary Chain, ale akoby nikoho už nezaujímali ľudia z Mary Chain. Akoby sme boli v exile,“ povedal Jim Reid v rozhovore pre Pitchfork.

The Jesus And Mary Chain - Just Like Honey

Skupina, ktorá počas svojej najslávnejšej éry spôsobila aj mnohé kontroverzie – textami alebo agresívnym správaním – zaujala aj albumami Darklands (1987), Barbed Wire Kisses (1988) či Honey's Dead (1992). Koncom 90. rokov konflikty medzi bratmi Reidovcami eskalovali a kapela sa rozpadla. Ešte predtým stihla vystúpiť na bratislavskom festivale Sedem. Návrat prišiel v roku 2007, keď vystúpili na festivale Coachella, kde si s nimi Just Like Honey zaspievala Scarlett Johanssonová – protagonistka filmu Stratené v preklade, v ktorom pieseň tiež znie. Nemala by chýbať ani na Pohode, kde kapela zahrá v posledný deň – v sobotu 8. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Pohoda #program #Pohoda 2017 #The Jesus and Mary Chain