Nu Dance Fest láka divákov na umeleckú šokovú terapiu

Ale vyzeráš oveľa mladšie! S lichôtkou, pripomínajúcou diktát krásy a mladosti, vedie polemiku talianska choreografka a performerka Silvia Gribaudi. A šokuje, v úvode predstavenia What age are you acting? prichádza kyprá štyridsiatnička na scénu nahá. Prihovára sa divákom, ktorí reagujú salvami smiechu.

22.04.2017 12:00
Nu Dance Fest Foto:
Predstavenie Potmehúd zbavuje folklór muzeálnych nánosov.
debata

V pohybovom dialógu o priepasti medzi ideálom a realitou či dokonalosťou a nedostatkami rúca humorom klasickú predstavu tanca. Ako? Na vlastné oči sa o tom presvedčia tí, čo sa dajú zlákať programom 12. ročníka Nu Dance Festu. Festival súčasného tanca a pohybového divadla sa v sobotu začína v Bratislave.

„Naším zámerom je prezentovať najmä premiéry diel slovenských choreografov, ktoré dopĺňajú predstavenia zahraničných autorov. Prinášame najnovšie trendy, ale aj medzižánrové a konceptuálne kvalitné diela s vlastným názorom. Rozhodne nie mainstream,“ hovorí riaditeľka prehliadky Petra Fornayová. Program ponúka dvanásť predstavení viac ako troch desiatok umelcov z deviatich krajín Európy a zo Spojených štátov amerických, ktoré sa budú konať v priestoroch A4, Štúdia 12, Lab VŠMU.

Muzeálnych nánosov zbavuje folklór predstavenie Potmehúd. Inšpirovaný jeho vitálnou a pulzujúcou energiou sa pokúša rehabilitovať tento autentický umelecký prejav. „Krása folklórneho tanca pre mňa spočíva v schopnosti prepojiť ľudí tak, že v priebehu tanca inštinktívne komunikujú telom na ľudskej aj spoločenskej úrovni. Oslobodzujú sa a napĺňajú tak seba, ale zároveň sa ukotvujú v komunite,“ hovorí choreograf Csaba Molnár. Prináša príťažlivý a originálny pohľad na žáner, ktorý prežíva najmä v štylizovanej podobe. Názory divákov sa rôznia, zhodujú sa však v tom, že Potmehúd ponúka skutočne jedinečný zážitok.

Nevšedný zážitok sľubuje aj Mr. Gaga. Oceňovaný dokumentárny film o živote a diele špičkového izraelského choreografa Ohada Naharina, ktorého dnes svet pokladá za jednu z najvýznamnejších postáv vo svojom odbore. „Komplexný, presvedčivý charakter osobnosti. S najväčšou pravdepodobnosťou je Ohad naozaj génius. Najvzrušujúcejší dokument pre fanúšikov moderného tanca od filmu Pina,“ píše prestížny filmový magazín Variety. Osem rokov nakrúcal režisér Tomer Heymann zábery zo skúšok, vyberal z bohatého archívneho materiálu a vyskladal príbeh choreografa s mimoriadnou víziou, ktorý preformuloval jazyk moderného tanca.

„Našou snahou je pritiahnuť nových divákov,“ netají riaditeľka festivalu. Aj preto sú jeho súčasťou dva projekty, vťahujúce do seba široké publikum. Do otvorenej hry sa ho pokúsi vtiahnuť už dnes popoludní happening Diamondance – Hommage a 2M. Je poctou dvom výtvarníkom – Milanovi Adamčiakovi a Michalovi Moravčíkovi. Grafická partitúra prvého sa stala predlohou scény toho druhého, na ktorej sa k tanečníkom a interpretom môžu pridať aj odvážnejší diváci.

Ako môžeme my jednotlivci ovplyvniť úroveň násilia vo svete? Odpoveď na túto otázku hľadajú tvorcovia nemecko-amerického choreografického dialógu The Exchange, do ktorého vťahujú aj publikum. Aby nielen jazykom, ale aj jednoduchým pohybom uvažovali, ako sa vzoprieť pocitom bezmocnosti, ktoré v dnešnom svete vyvolávajú tragické konflikty a narastajúce násilie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #tanec #Nu Dance Fest #súčasný tanec #Silvia Gribaudi #Potmehúd