Nový festival mieri naozaj vysoko. Rovno do Tatier

Niekoľko hodín šliapete na Téryho chatu a popri úchvatnej scenérii okolitých štítov vás na konci túry čaká koncert sláčikového orchestra? Vraciate sa späť z turistiky a na Hrebienku vás víta rovno celá kapela? To, čo najskôr znelo ako poriadne bláznivý nápad, sa tento rok stane skutočnosťou vďaka novému multižánrovému festivalu Tatra Flowers.

16.05.2017 14:00
Jana Kirschner Foto: ,
Na festivale Tatra Flowers sa predstaví aj speváčka Jana Kirschner.
debata

Jeho prvý ročník ponúkne v dňoch od 1. do 3. septembra na ôsmich miestach Vysokých Tatier asi 30 hudobných vystúpení. V rôznych nadmorských výškach vystúpia interpreti ako Jana Kirschner, Katarína Máliková, ale aj formácie ako SĽUK či Mucha Quartet.

„Od začiatku sme vedeli, že ak chceme niečo takéto postaviť na nohy, nebude to jednoduché. Preto sme si na to nechali čas,“ priblížil festival autor celej myšlienky František Tököly z agentúry Artactive Events. Projekt je podľa neho náročný nielen po produkčnej, ale aj po dramaturgickej stránke. Vzhľadom na lokalitu chráneného územia musia myslieť aj na ten najmenší detail. Koncept festivalu Tatra Flowers preto vznikal v úzkej spolupráci so Správou Tatranského národného parku (TANAP).

Organizátori dlho a citlivo zvažovali, aký typ žánrov sa k Vysokým Tatrám vôbec hodí. Jasno však mali v tom, že nepôjde o žiadny komerčný festival. „Nakoniec sme sa rozhodli pre kvalitných slovenských umelcov. Budú hrať na naozaj krásnych miestach, kde pred nimi pravdepodobne ešte nikto nikdy nehral. Uvedomil som si, že to musí byť ešte viac vyšperkovanejšie ako obyčajné koncerty. Rozhodli sme sa teda pre taký slovenský folkovo-klasický mix,“ dodal k programu producent festivalu Jozef Murín.

Z Lomnice až na chatu

Téryho chata, Hrebienok, Štrbské Pleso, Skalnaté pleso, Popradské pleso, Starý Smokovec i Tatranská Lomnica – to všetko sú miesta, kde počas troch dní zahrá pestrá spleť hudobníkov. V zrekonštruovanom parku v Tatranskej Lomnici čaká na návštevníkov podujatia, ale aj bežných turistov či domácich džezové pódium pod taktovkou Borisa Čellára. V rámci neho sa predstavia napríklad Peter Lipa či Paper Moon Trio. V tej istej obci, len o kúsok ďalej v evanjelickom kostole zase odznie séria koncertov harfistu Michala Matejčíka, ktorý už vystupoval aj so skupinou Depeche Mode či s Georgeom Michaelom.

Oficiálny vizuál festivalu Tatra Flowers, ktorý... Foto: Tatra Flowers
Tatra Flowers Oficiálny vizuál festivalu Tatra Flowers, ktorý odkazuje na sedem tatranských kvetín.

Najväčší, a zároveň jediný spoplatnený koncert festivalu zaznie vo veľkom prírodnom amfiteátri pod skokanskými mostíkmi v Štrbskom Plese, kde v spoločnosti SĽUK-u vystúpi speváčka Jana Kirschner. Výlučne akusticky sa bude hrať len na jedinom mieste – Téryho chate, kde nie je povolený ani jeden mikrofón či reproduktor. Svojím koncertom tam dočasný pobyt turistom okrem iných spríjemní aj sláčikové teleso Mucha Quartet. V ich podaní tam zaznejú úpravy ľudových piesní aj diela významných slovenských skladateľov. V spojení s Ivou Bittovou sa zase predstavia na Skalnatom plese. Organizátori mysleli aj na rodiny s deťmi. Na Popradskom plese preto v spolupráci s TANAP-om pripravili zážitkovo-edukačné podujatia.

Žiaden mainstream

Dramaturgická skladba predstavovala pre organizátorov ozajstnú výzvu, Jozef Murín si preto na pomoc prizval aj hudobníka a rozhlasového moderátora Pavla Hubináka. „Cieľom naozaj bolo urobiť to citlivo a pekne, aby návštevníkov nič nevyrušilo. Predsa len idete niekoľko kilometrov hore kopcom a tam zrazu hrá nejaká otravná kapela? To by sa stať nemalo. Naopak, malo by vás prekvapiť, že tam zrazu budete počuť vibrafón či cimbal alebo hrajúceho huslistu,“ priblížil cieľ projektu Hubinák. „Bol to síce boj, ale podarilo sa nám obísť mainstreamových umelcov. Tých tam počuť, dá sa povedať, celú zimu, z veľkých reproduktorov na lyžiarskych strediskách, takže to nebolo nutné,“ dodal.

Pavol Hubinák mal podľa svojich slov veľmi pozitívny ohlas aj u oslovených hudobníkov: „Keď som im povedal, kam idú hrať a prečo idú hrať, bolo veľmi jednoduché ich presvedčiť. Nikto sa ani nepýtal na honorár. To je asi snom každého dramaturga.“ Jednou z „ľahko presvedčených“ je aj tohtoročná trojnásobná víťazka cien Radio_Head Awards Katarína Máliková, ktorá sa na koncerty veľmi teší. „Som za toto pozvanie naozaj veľmi vďačná. Keď si spomeniem na to, ako som po minulé roky zvykla hrávať na festivale Šumenie na Šumiaci a pozerať sa na tie nízkotatranské hole priamo z pódia, je to nezabudnuteľný zážitok. Ani si neviem predstaviť, aké to bude priamo vo Vysokých Tatrách,“ neskrývala nadšenie mladá talentovaná hudobníčka, ktorá sa počas festivalu predstaví na Hrebienku a Skalnatom plese.

Na celkový výsledok je zvedavý aj riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Aj keď je podľa neho z historického hľadiska toto územie zvyknuté na rôzne športové aj kultúrne akcie, v prípade Tatra Flowers pôjde o prvú väčšiu akciu podobného druhu. „Mali sme mnoho stretnutí a diskusií o tom, kde je čo vhodné, kde je zóna ticha a kde by naozaj nemal odznieť ani sláčik. Väčšie a hlasnejšie akcie sme preto umiestnili do lokalít, ktoré sú trvalo osídlené. Sám som zvedavý, ako to dopadne,“ priznal Majko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Vysoké Tatry #Jana Kirschner #Katarína Máliková #Tatra Flowers