V Cannes sa opäť potvrdilo, že originalita sa vypláca

Jubilejný, 70. ročník festivalu v Cannes spoznal v nedeľu večer víťazov. Zástupcom Slovenska - študentskému filmu Michala Blaška Atlantída, 2003 a koprodukčnému filmu Györgya Kristófa Out, ktorý súťažil v sekcii Un certain regard - sa ceny neušli.

30.05.2017 09:00
Ruben Östlund Cannes Foto: ,
Švédsky režisér Ruben Östlund získal Zlatú palmu za film Štvorec. Spolu s výberom ďalších víťazných filmov sa do našich kín dostane na jeseň v rámci prehliadky Be2Can.
debata

Nepísaným pravidlom v Cannes je, že posledné dva filmy súťaže musíte vidieť. Veľmi často sa stáva, že práve ten posledný, na ktorý už všetci kašlú (napríklad Rosetta a Medzi stenami), získa Zlatú palmu. Tentoraz sa to nestalo, ale posledné dva neodišli bez cien. Hlavná predstaviteľka nemeckého filmu Fatiha Akina Z ničoho Diane Krugerová si odniesla cenu pre najlepšiu herečku. A film premietaný v úplnom závere festivalu Nikdy ste tu skutočne neboli dostal od poroty cenu za scenár (režisérka Lynne Ramsay) a najlepší mužský herecký výkon. Hlavný predstaviteľ Joaquin Phoenix bol úprimne prekvapený, keď počul svoje meno. Nestačil sa čudovať, len ukázal na svoje tenisky, naznačiac, že keby to bol tušil, obul by si vhodnejšiu obuv.

Zlatá palma do Švédska

Švédsky tvorca Ruben Östlund (Vyššia moc) sa nečudoval, ale spontánne a veselo sa radoval z hlavnej ceny, Zlatej palmy. Keď som film Štvorec (The Square) sledovala 2 hodiny a 22 minút, nebola som nadšená. No po čase som sa k nemu vracala a zabudla, že mi jeho dĺžka prekážala. Štvorec mal možno trochu nevýhodu, že sa premietal veľmi krátko po najlepšom filme festivalu, kórejskej Okji, „diskvalifikovanej“ kvôli Netflixu. Keď ju však neberiem do úvahy, Štvorec bol najoriginálnejší a najrafinovanejší.

Rozvedený mladý muž Christian (Claes Bang) venuje najviac času svojim dvom deťom a práci v múzeu moderného umenia. V živote si však narobí len zmätky. Okradnú ho a príde na „geniálny“ nápad poslať každému nájomníkovi domu list s prosbou o vrátenie vecí. A Christian v genialitách pokračuje – neúmyselne zverejní video, čím vyvolá škandál a dostane sa do vážnych existenčných problémov.

Film je vtipný a originálny. Christian si programovo ničí život ako hazardér, ktorý nedomýšľa dôsledky svojich činov, ale je aj dobrý a starostlivý otec. Ruben Östlund nepoňal príbeh ako drámu chudáka a smoliara, len vtipne načrtol, čo všetko sa nám môže stať, keď si nedáme pozor. Z tejto, omnoho slabšej súťaže ako vlani, sa Zlatá palma dostala nakoniec do najlepších rúk.

Uma Thurman  pred záverečným ceremoniálom...
 Nastassja Kinski  pred záverečným ceremoniálom...
+10 Diane Kruger a režisér  Fatih Akin  pred...

Francúzmi ospevovaný film 120 tepov za minútu režiséra Robina Campilla, nie je dielo na trofej najvyššiu. Dostal síce Veľkú cenu, ale zrejme len za emocionálne veľmi pôsobivú druhú časť snímky o zomknutej komunite, ktorej umiera priateľ na AIDS. Campillo nehrá s falošnými citmi, nedramatizuje, len konštatuje. Samotná téma však prišla neskoro, o tejto problematike sme už videli aj lepšie filmy.

Naprázdno neobišla, našťastie, ani režisérka Sofia Coppola s ospevovaným filmom Oklamaný. Príbeh o vojakovi Konfederácie, ktorý sa vážne zranený dostane do dievčenskej školy, sa odohráva v prekrásnom prostredí, štýlovo čisto, s dobrými hereckými výkonmi, najmä Nicole Kidmanovej. Coppola presne vystihuje dobu a mravy južanskej časti Ameriky počas vojny Severu a Juhu.

Atmosféra je dokonalá a argument, že ide len o dobrý divácky film považujem za neopodstatnený, niekedy je na mieste zabudnúť na intelektuálne kritériá. S jednou výčitkou však možno súhlasiť – Colin Farrell nebol ten osudový muž, do ktorého by sa všetky hrdinky bláznivo zamilovali. Clint Eastwood, ktorý sa v roku 1971 predstavil vo filme podľa rovnakej knihy v tej istej úlohe, ním bol.

Pichli do živého

So šťastne vydatou mladou matkou šesťročného syna vo filme Z ničoho (Aus dem nichts) nemeckého režiséra Fatiha Akina sa osud kruto zahral. Hlavnej hrdinke, hrá ju Diane Krugerová (cena za ženský herecký výkon), zabije bomba nastražená nemeckými a gréckymi neonacistami, ktorí nenávidia Turkov, manžela aj syna.

Z ničoho je takmer bezchybný politický triler. Napätie graduje, proces s neonacistami je ukážkovo zahratý, napätie v súdnej sieni sa dá krájať. Pre pochybné dôkazy vrahov oslobodia a mladá žena sa rozhodne pomstiť. Už nemá čo stratiť, neverí nikomu a pred ničím necúvne. Zaujímavosťou je, že Krugerová je nemecká herečka, no po prvý raz účinkovala v nemeckom filme a bol to nesporne najlepší herecký výkon v tejto súťaži. Navyše tak dobre spracovaná aktuálna téma by si zaslúžila viac ako jednu cenu.

Diane Krugerovej vyniesla cenu úloha vo filme Z... Foto: Reuters, Stephane Mahe
FILMFESTIVAL-CANNES/ Diane Krugerovej vyniesla cenu úloha vo filme Z ničoho (Aus dem Nichts).

Nepovšimnutý nezostal ani mimoriadne aktuálny film o súčasnosti. Snímka Andreja Zvjaginceva Bez lásky získala Cenu poroty. Manželia v rozvodovom konaní sa stále hašteria a na dvanásťročného syna neberú ohľad. Ten sa jedného dňa stratí a viac ho niet. Andrej Zvjagincev (Leviatan) umne narába s detailmi, nič neponechá na náhodu a na pôdoryse ľudského nešťastia rozohrá v malých epizódach všetky ekonomické i politické problémy krajiny.

Brutalita a násilie

Škótska filmárka Lynne Ramsay získala cenu za scenár snímky Nikdy ste tu skutočne neboli (You Were Never Really Here) a hlavný predstaviteľ Joaquin Phoenix cenu za najlepší mužský herecký výkon. Nech sa na mňa ctení porotcovia vedení Pedrom Almodóvarom nehnevajú, ale toto skutočne prehnali. Proti hereckému výkonu Phoenixa výhrady nemám, hral odušu, ale čo? Vraha na objednávku, neštítiaceho sa ničoho a nikoho. Kam príde, tam tečie krv a pribúda mŕtvol, no nie v štýle rafinovananej brutality ako u Tarantina či bratov Coenovcov. Realita sa tu prelína s fikciou a divák musí sám dešifrovať, čo je pravda a čo fantázia.

Ďalší brilantní majstri hrôzy, Yorgos Lanthimos a scenárista Efthimis Filippou, sú ex aequo rovnocenní držitelia ocenenia za scenár k filmu Zabitie posvätného jeleňa (The Killing of a Sacred Deer). Jediným pozitívom je, že hlavnú ženskú postavu hrá Nicole Kidmanová, ktorej sa ušla tá česť, že jej udelili cenu 70. výročia festivalu. Príbeh ma nezaujal, neviem mu prísť na chuť. Márne hľadám niečo pozitívne, no neprichádza to. Pomsta vyšinutého syna lekárovi, ktorého viní za smrť otca pri operácii, sa mi zdá scestná.

„Všetci si myslia, že Martin, syn mŕtveho, sa chce pomstiť. Ja si však myslím, že sa len zabáva a vyžíva v krutosti,“ vyjadril sa o svojej postave herec Barry Keoghan. Ak chcel film poukázať na fakt, že sa medzi nami pohybuje mnoho choromyseľných vrahov, môžeme ho akceptovať.

Výber z víťazov 70. ročníka festivalu Cannes

Veľká cena: 120 tepov za minútu (r. Robin Campillo)
Zlatá palma: Štvorec (r. Ruben Östlund)
Najlepšia réžia: Sofia Coppola (Oklamaný)
Najlepší scenár: Zabitie posvätného jeleňa (r. Yorgos Lanthimos), Nikdy ste tu skutočne neboli (r. Lynne Ramsay)
Najlepšia herečka: Diane Krugerová (Z ničoho)
Najlepší herec: Joaquin Phoenix (Nikdy ste tu skutočne neboli)
Cena poroty: Bez lásky (r. Andrej Zvjagincev)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Diane Kruger #Sofia Coppola #Cannes 2017 #Okja #Ruben Östlund