Na výlet do zázračnej krajiny za zrkadlom pozýva BRaK

Ľudia odjakživa inklinovali k magickým príbehom, ktoré dokázali rozšíriť realitu ich všedných dní. Nakuknúť do zázračného sveta za zrkadlom a získať tak celkom nový pohľad na svet teraz budú môcť aj návštevníci Bratislavského knižného festivalu (BRaK).

30.05.2017 12:00
Jean Michel Guenassia Foto:
Na BRaK príde aj francúzsky spisovateľ a držiteľ Goncourtovej ceny Jean-Michel Guenassia.
debata

Práve na tému Za zrkadlom si posvieti jeho v poradí už štvrtý ročník, ktorý sa bude konať v bratislavskom Divadle Aréna. Počas štyroch dní (od 1. do 4. júna) ponúkne na rôznych miestach tematicky vyzdobeného divadla rôznorodý, nielen literárny program.

Nosná téma festivalu odkazuje na populárne dielo Lewisa Carrolla o dievčatku Alici, ktoré náhodne vstúpilo do sveta fantázie. Už pri vzniku tohto diela išlo o pomyselné búranie hraníc medzi fikciou a realitou. Britský spisovateľ si zvolil cestu imaginácie napriek tomu, že v reálnom živote bol učencom vyznávajúcim zákony logiky. „Lewis Carroll bol skutočne matematik a prísny logik a väčšinu svojich diel spracoval ako edukačné pomôcky. Alica z jeho tvorby vybočuje. To, aby svet fungoval podľa nejakých efektívnych pravidiel, je veľmi dôležité, zároveň sú tu však časti reality, ktoré tieto princípy nepokrývajú,“ tvrdí programový riaditeľ BRaK-u Peter Michalík, podľa ktorého s tým úzko súvisí aj rozmach žánru fantasy či magického realizmu.

„Je veľmi zaujímavé sledovať, ako sa magický realizmus spoločne s prvkami surrealizmu vyvíja a metamorfuje aj v dielach súčasných autorov. Nehovoríme preto len o nejakom historickom žánri. Konkrétne na festival prídu traja autori, ktorí pre mňa osobne reprezentujú podkarpatskú verziu magického realizmu. Z Maďarska príde Imre Bartók, z Poľska zasa Weronika Murek, ktorej zbierku poviedok sme sa rozhodli vydať aj vo vydavateľstve BRaK. Tretím je Peter Balko, ktorého úspešný debut Vtedy v Lošonci vykazuje jasné známky magického realizmu. Peter sa priznal k priamej inšpirácii Václavom Pankovčínom, ktorý u nás túto tradíciu zastupuje,“ priblížil Michalík. Na debate s týmito tvorcami sa môžu návštevníci festivalu zúčastniť v sobotu 3. júna.

Pohľad na realitu skrz inú optiku ponúkne v piatok 2. júna aj francúzsky spisovateľ a držiteľ prestížnej Goncourtovej ceny Jean-Michel Guenassia. Vo svojej najnovšej knihe Valčík stromov a oblohy sa rozhodol čitateľom predstaviť celkom nový pohľad na slávneho umelca Vincenta van Gogha. Svieže spracovanie zdanlivo vyčerpanej témy má na svedomí najmä rozprávačka príbehu, do úlohy ktorej sa Guenassia rozhodol obsadiť van Goghovu osudovú lásku Marguerite. „Za zrkadlo“, respektíve za hranice čitateľského zážitku vo všeobecnosti sa rád vydáva aj ďalší vzácny hosť festivalu, kanadsko-argentínsky spisovateľ Alberto Manguel. Riaditeľ národnej knižnice v Buenos Aires patrí vďaka svojim „knihám o knihách“ k najznámejším popularizátorom čítania. Na BRaK príde v sobotu večer predstaviť svoje najnovšie dielo Curiosity (Zvedavosť), skúmajúce pocit, ktorý nás ku knihám priťahuje.

BRaK si za svoje pomerne krátke trvanie stihol v oblasti knižného umenia vybudovať dôležité postavenie, a to nielen v kontexte slovenského, ale aj stredoeurópskeho regiónu. Súvisí to najmä s festivalovou filozofiou, ktorá sa zameriava na prezentáciu malých a stredných nezávislých vydavateľov. Tí sa v konkurencii veľkých vydavateľstiev presadzujú len veľmi ťažko. „Prečo sa malí vydavatelia tak skoro neukážu na knižných veľtrhoch? Jednoducho si to nemôžu dovoliť. Stojiská sú extrémne drahé, a preto sme sa rozhodli vytvoriť im priestor u nás,“ hovorí Peter Michalík. Podľa jeho slov tu knižné veľtrhy orientované na masového čitateľa majú svoje miesto, ak však prichádzajú s ponukou výrazných zliav, prispievajú k pocitu, že knihy u nás sú drahé. Na otázku, koľko vlastne taká knižka stojí a čo všetko prináša jej výroba, sa bude snažiť odpovedať sobotňajšia diskusia s názvom Ako sa robí kniha. „Chceme sa jednoducho vyhnúť situáciám, keď čitateľ prichádza do kníhkupectva s otázkou: Akú máte zľavu?“ dodáva Michalík.

Na BRaK-u tiež nevynechajte:

Štvrtok 1. júna

20.00 Veľká sála / Lubomyr Melnyk (Kanada)
Hovoria o ňom ako o najrýchlejšom klaviristovi planéty. Ikona súčasnej klasickej hudby Lubomyr Melnyk vystúpi na Slovensku po prvýkrát.

Sobota 3. júna

17.30 Sála / Babylonská knižnica: Michal Ajvaz (CZ), Miroslav Marcelli (SK), Dušan Barok (SK)
Sen zhromaždiť na jednom mieste celé ľudské poznanie sa tiahne naprieč dejinami – od Alexandrijskej knižnice až po Google (diskusia).

21.00 Sála / Agon Orchestra: Typornamento
Koncertný program Typornamento je poctou známeho pražského hudobného telesa kľúčovému aktérovi slovenskej neoavantgardy Milanovi Adamčiakovi.

Nedeľa 4. júna

13.00 Loft / Birgit Weyhe (D)
Ilustrátorka a autorka grafických noviel, rodáčka z Mníchova, strávila mladosť v Ugande a Keni. Jej knižka Madgermanes bola vyhodnotená ako najlepší nemecký komiks minulého roka.

15.00 Loft / Daniel Majling (SK)
Počas práce na dramatizáciách veľkých diel ruskej literárnej klasiky v Slovenskom národnom divadle sa Danielovi Majlingovi podarilo zozbierať naozaj nevšedné príbehy. Nazval ich Ruzká klazika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Aréna #Jean-Michel Guenassia #magický realizmus #festival BRaK