Čím Slováci očaria Vary? V hre sú filmy Čiara aj Nina

Na medzinárodný festival Karlovy Vary, najväčšiu filmovú udalosť stredoeurópskej kinematografie, tento rok zavíta čerstvo oscarový herec Casey Affleck aj legendárny britský filmár Ken Loach. České kúpeľné mesto bude od 30. júna do 8. júla už po 52. raz hlavným filmovým stanom a na festival vycestujú aj slovenskí tvorcovia. Snímka Petra Bebjaka Čiara má premiéru v hlavnej súťaži a drámu o dvanásťročnej dcérke rozvádzajúcich sa rodičov Nina režiséra Juraja Lehotského vybrali do sekcie Na východ od Západu.

31.05.2017 09:00
Čiara Foto:
Film Petra Bebjaka Čiara v hlavnej úlohe s Tomášom Maštalírom bude mať premiéru v hlavnej súťaži na festivale Karlovy Vary.
debata

V rámci hlavnej súťaže sa do Varov vracia s novinkou Gruzínec Giorgi Ovashvili. S filmom Kukuričný ostrov tu zabodoval v rovnakej sekcii pred tromi rokmi. Osobitý obrazový poetizmus a minimum dialógov uplatňuje aj vo filme Chibula o zvrhnutom gruzínskom prezidentovi.

Príbeh poľského naivného maliara Môj Nikifor Poliaka Krzystofa Krauze ocenili v roku 2005 Krištáľovým glóbusom. Filmár umrel pred dvomi rokmi, no symbolicky sa pripomína ako spoluautor filmu Vtáci spievajú v Kigali. V príbehu odhalil udalosti rwandskej genocídy a natáčal ho s manželkou Joannou Kos-Krauze. Po jeho smrti v roku 2014 dokončila snímku sama.

Na karlovarskom festivale sa prvýkrát pred publikom nadýchne aj spomínaná slovenská snímka Čiara s Emíliou Vášáryovou a Tomášom Maštalírom v hlavných úlohách. Režisérom drámy s prvkami krimi, trileru a temnej komiky je Peter Bebjak, za príbehom z ukrajinsko-slovenského pohraničia stojí scenárista Peter Balko.

Čiara (teaser)

Čiara sa odohráva v dramatickom prostredí hranice, kde platia celkom osobité pravidlá. Pašerák cigariet Adam Krajňák je temperamentný vodca pohraničnej skupiny, obchodujúcej s lacnými ukrajinskými cigaretami. Obchodné plány mu však pomaly mení budovanie hranice oddeľujúcej schengenský priestor. Čiara je zároveň ľudským príbehom otca početnej rodiny, ktorého osud podlieha prostrediu s osobitými zvykmi, ale aj príbehovou mozaikou postavičiek obliehajúcich tento „mystický“ priestor.

Čiare konkuruje dokopy jedenásť medzinárodných snímok. V hlavnej súťaži je napríklad aj psychologická dráma Ešte viac debutujúceho tureckého režiséra Onura Saylaka. Teenager Gaza sa musí podriadiť otcovi, ktorý mu „nájde prácu“ vo svojom čiernom podniku s utečencami, nerešpektujúc synovu túžbu ďalej študovať.

Česko v súťaži reprezentuje rytierska roadmovie Križiačik Václava Kadrnku v hlavnej úlohe s Karlom Rodenom. „Václav Kadrnka prišiel so štylisticky vyhranenou adaptáciou básne Jaroslava Vrchlického, aby mlčanlivosťou filmového tvaru podporil našu predstavivosť k vykonaniu poetickej filmovej púte,“ píše sa vo festivalovom bulletine.

Režisér Juraj Lehotský a scenárista Marek Leščák sa vo filme Nina ponorili do problematiky rodinných a partnerských vzťahov optikou dvanásťročného dieťaťa, Niny, ktorá trpí rozvodom rodičov. Chceli ukázať „dieťa, ktoré sa snaží byť iné, je hravé, verí sebe, svojim snom a má oboch rodičov rado“, povedal scenárista Marek Leščák.

V sekcii dokumentárnych filmov bude súťažiť snímka Richard Müller: Nespoznaný Mira Rema a študentský film Atlantída, 2003 Michala Blaška, ktorý mal premiéru v Cannes, vybrali do sekcie Prvé podanie, určenej pre talentovaných začiatočníkov.

Herec, režisér a producent Casey Affleck si príde prevziať Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary Jiřího Bartošku a s režisérom Davidom Lowerym osobne uvedú snímku A Ghost Story, ktorá po premiére na festivale Sundance zbiera len priaznivé kritiky. Niektorí recenzenti ju dokonca považujú za jeden z najzaujímavejších filmov roka. Po boku Afflecka si v „poetickej meditácii o čase a pamäti“ pod vedením Loweryho opäť zahrala herečka Rooney Mara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #MFF Karlove Vary #Nina #Casey Affleck #Ken Loach