Vášnivá aj klasická. Bohatosť gitary odhalí Mertzov festival

Sedem koncertov hlavného programu Gitarového festivalu J. K. Mertza privíta hostí zo Španielska, Argentíny či Veľkej Británie. Jeho v poradí už 42. ročník sa v Bratislave začne v piatok 16. júna.

15.06.2017 09:00
Ariel Abramovich Foto:
Argentínsky gitarista Ariel Abramovich zahrá na vihuelu.
debata (2)

„Je veľa rôznych festivalov, ale tento patrí určite k najstarším festivalom svojho druhu, ak nie je vôbec najstarší. Pokračujeme vo výdrži, ktorú mal predtým profesor Zsapka, dlhoročný organizátor festivalu. Keď oslovujeme gitaristov, väčšina sa veľmi poteší, že môže sem prísť. Náš festival má v podstate celosvetové renomé,“ približuje organizátor festivalu a gitarista Martin Krajčo. „Gitarová komunita je síce veľmi súdržná, čo je veľmi dobre, ale na druhej strane je trošku uzavretá. Práve na našom festivale sa snažíme otvárať voči publiku, bežným poslucháčom, ktorých chodí veľa. Nie je to len pre nejakú uzavretú úzku skupinku hráčov. Je to aj vďaka tradícii – náš festival je rovnako starý ako bratislavské Kultúrne leto, v rámci ktorého sa koná, a stal sa súčasťou kultúry v Starom meste.“

Spolupracovali s Piazzollom

Zo zahraničných hostí festivalu by Krajčo rád upozornil na argentínsku dvojicu, ktorú tvoria gitarista Roberto Aussel a Juan José Mosalini. Ten hrá na bandoneón. Ide o druh ťahacej harmoniky, ktorú využívajú argentínske tangá, ale tiež litovská ľudová hudba. „Aussel a Mosalini predstavujú tradíciu argentínskeho tanga. Sú to už páni v rokoch, ktorí ešte spolupracovali s takými legendami ako Astor Piazzolla,“ vysvetľuje Krajčo s tým, že ich príchod na Slovensko je výnimočnou udalosťou. Dvojica sa predstaví počas záverečného koncertu festivalu, ktorý bude 21. júna v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Počas večera plného vášnivej argentínskej hudby zaznie aj Piazzollova skladba pre sólovú gitaru Cinco Piezas, ktorú zrejme najslávnejší skladateľ tanga venoval práve Robertovi Ausselovi.

Ďalším zaujímavým duom, ktoré festival hostí je takisto argentínsky gitarista Ariel Abramovich a jeho britský kolega Jacob Heringman. Obaja sa už s inými projektmi predstavili na festivale Konvergencie, tentoraz prídu s ojedinelým projektom Cifras Imaginarias. V ňom zahrajú na vihuely – brnkacie strunové nástroje využívané v 15. a 16 storočí. „Vihuelová hudba je síce vo svete známa, ale duo dvoch vihuel je veľmi ojedinelým projektom. Cifras Imaginarias má aj podobu cédečka a toto je prvé celosvetové turné, ktoré s ním Abramovich a Heringman absolvujú. Sme radi, že neobídu Bratislavu, a že môžme túto mimoriadnu hudbu 16. storočia počuť na pôvodných nástrojoch. Obaja patria k špičke starej hudby,“ vysvetľuje Krajčo. Duo zahrá v Koncertnej sieni Klarisky 19. júna. O deň skôr v Primaciálnom paláci zaznejú vrcholné diela pre klasickú gitaru v podaní španielskej gitaristky Anabel Montesinos.

Priestor pre najmladších

Z domácich hudobníkov tento rok Mertzovmu festivalu podľa organizátora dominujú mladí ľudia. „Veľmi nás to teší. Už na otváracom koncerte 16. júna v Primaciálnom paláci zahrá mladý gitarista Karol Samuelčík, ktorý vystúpi takisto s mladým, ale už renomovaným sláčikovým súborom Mucha quartet. Máme aj ešte mladších interpretov, od 9 do 16 rokov, ktorí vyhrali rôzne súťaže, my sme ich úspechy zaznamenali a rozhodli sme sa dať im priestor. Zastúpia teda tú najmladšiu gitarovú generáciu,“ hovorí Krajčo. Mladí gitaristi sa predstavia v Koncertnej sieni Dvorana HTF VŠMU 20. júna o 17. h. Na rovnakom mieste o dve hodiny neskôr zahrajú už odrastenejší laureáti viacerých medzinárodných súťaží Nikolas Göhl z Nemecka a Antoine Moriniere z Francúzska.

Zakladateľ a dlhoročný organizátor festivalu Jozef Zsapka oslávil tento rok 70. narodeniny a festival mu 17. júna zablahoželá koncertom v Dvorane HTF VŠMU, na ktorom sa predstavia jeho súčasní aj bývalí študenti, medzi nimi Juraj Burian, Zsófia Boros, Bratislavské gitarové kvarteto, Sándor Papp a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kultúrne leto a hradné slávnosti #Medzinárodný gitarový festival #Jozef Zsapka