Víťazná snímka Art Filmu mieri do slovenských kín

Grécko-bulharská snímka v réžii Petara Valchanova a Kristiny Grozeva Glory (Sláva) presvedčila porotcov tohtoročného Art Film Festu o svojich umeleckých kvalitách a užitočnosti témy. Zo sobotného slávnostného udeľovania cien v košickej Kunsthalle si odniesla Modrého anjela za najlepší film 25. ročníka festivalu.

26.06.2017 12:00
Glory Stefan Denolyubov Foto:
Herec Stefan Denolyubov v grécko-bulharskej snímke Glory, ktorá sa stala víťazom tohtoročného Art Film Festu.
debata

Cenou JOJ Cinema odmenili diváci slovenskú drámu Špina, ktorá je podľa nich najlepším európskym filmom a predstaviteľka hlavnej hrdinky Dominika Morávková-Zeleníková, známa z filmov Johankino tajomstvo či Pirko, sa stala najlepšou herečkou.

Špinu môžete aktuálne vidieť aj mimo festivalu, od štvrtka sa premieta v slovenských kinách. Glory je podľa medzinárodnej poroty „brilantným stvárnením tragikomického príbehu, boja obyčajného človeka za vlastnú dôstojnosť a spravodlivosť“. Príbeh malého človeka, ktorý v slede bizarných situácií zbiera kopance veľkého sveta, vraj originálne nadväzuje na tvorbu veľkých majstrov sociálnej satiry a vo štvrtok vstupuje do našich kín.

Debutanti s dobrým nosom na hercov

Režisérke filmu Špina Tereze Nvotovej aj napriek mladému veku nechýbala odvaha pustiť sa do komplikovanej a chúlostivej témy. V celovečernom debute sa pokúša priblížiť psychiku znásilnenej tínedžerky, odkryť trhliny v zdravotníctve a reflektovať reakcie sociálnych skupín – rodiny a vrstovníkov, ktoré obeť obklopujú pred útokom i po ňom. Dominika Morávková-Zeleníková stvárnila sedemnásťročnú Lenu a jej bezprostredná autenticita skvele kooperuje s Nvotovej estetickým minimalizmom. Špina nie je dokonalý film, no jej mladým tvorcom nechýba talent a v medzinárodnej kinematografii sa sebavedome zahniezďujú.

Dominika Morávková-Zeleníková, ktorá vo filme... Foto: FORUM FILM SK
Dominika Morávková-Zeleníková Dominika Morávková-Zeleníková, ktorá vo filme Špina stvárnila Lenu, sa stala najlepšou herečkou.

Šťastnú ruku na hercov mal aj debutujúci Islanďan Guðmundur Arnar Guðmundsson, režisér filmu Kamenné srdce. Thór a Christian dospievajú na islandskom vidieku, no ich tínedžerské problémy ovplyvňuje iná sexuálna orientácia a nestabilné rodinné zázemie. Ich priateľstvo na život a na smrť podlieha tlakom okolia a fatalite lásky. Cenu za najlepší mužský herecký výkon si spravodlivo rozdelili predstavitelia hlavných postáv. Debutujúci herci Baldur Einarsson a Blaer Hinriksson sú vo svojich rolách chlapčensky drsní a zároveň presvedčivo kreslia nežné priateľstvo, ktoré je hlavnou témou intímneho severského príbehu.

Najlepšiu réžiu má podľa poroty snímka Western Valesky Grisebachovej. Podľa nich je „citlivou psychologickou a sociálnou analýzou medziľudských vzťahov medzi nemeckými robotníkmi a bulharskými vidiečanmi“. Grisebachová, ktorá príbeh aj sama napísala, nadväzuje na tradíciu žánru a pri práci s jeho archetypmi je postmoderne ironická.

Lav Diaz je pán času

Tí, čo počas festivalu videli víťaznú snímku posledných Benátok Tá, ktorá odišla, pravdepodobne v ten deň mnoho filmov nestihli. Film Lava Diaza trvá takmer štyri hodiny, no oplatí sa vydržať. Tá, ktorá odišla je rozhodne jeden z najlepších filmov, ktoré sa na tohtoročnom Art Film Feste premietali. Scenárista, režisér a kameraman Lav Diaz dokonale obsiahol každú stotinu filmového času. Snímku štylizoval do čiernobielej, využil vnútrozáberovú montáž, pohral sa s hĺbkou ostrosti, kompozíciou, svietením i hudbou, ktorej sa úplne vzdal, a špičkovo ju obsadil.

Zľava: Predseda poroty Jean Marc Therouane a... Foto: SITA, Ivan Fleischer
Jean Marc Therouane a mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyòa Bulharskej republiky v Slovenskej republike Yordanka Chobanova Zľava: Predseda poroty Jean Marc Therouane a mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky v Slovenskej republike Yordanka Chobanova, ktorá preberá v mene autorov cenu Modrý anjel za najlepší film Glory/Sláva.

Príbeh ženy, prepustenej po 30 rokoch z väzenia za zločin, ktorý nespáchala, zreje v pomalých statických záberoch. Diaz aj napriek formálnej koncepcii nie je manierista, Tá, ktorá odišla, je film, ktorý sa počas štyroch hodín do diváka poctivo zažerie a intelektuálne ho omína ešte dlho po odchode z kina. Filmár odkryl nočné i denné zákutia filipínskej spoločnosti a vyzdvihol humanizmus, ako poslednú nádej na záchranu pred definitívnou tmou.

Z Art Film Festu je po presťahovaní z Trenčianskych Teplíc do Košíc úplne iný, nový festival. Provinčnú pohodu a zelené parky kúpeľného mesta vymenil za urbánne priestory Košíc, ktoré žijú aj pomimo festivalu. Po vlaňajšku boli kiná o čosi plnšie, zriedka sa však naplnili úplne, čo bolo na druhej strane pozitívom pre tých, ktorí prišli, nemuseli sa totiž trápiť s rezerváciou lístkov v dostatočnom predstihu. Art Film Fest si zachoval to najdôležitejšie – dramaturgiu plnú skvelých filmov, za ktorými sa oplatilo vycestovať aj na druhý koniec Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špina #Tereza Nvotová #Dominika Morávková #Art Film Fest 2017 #Glory