Za pár dní sa začína Topfest, tento rok láka netradičnými menami

Už v piatok sa začína jeden z najpopulárnejších festivalov na Slovensku. Tento ročník je však o čosi iný – organizátori vsadili aj na hudbu z tak trochu iného súdku.

26.06.2017 15:34
topfest Foto:
Do programu podujatia, ktoré sa bude konať v piatok 30. júna a sobotu 1. júla na letisku v Piešťanoch, postupne pribudli známe festivalové tváre zo Slovenska, ale aj z Čiech, ale aj zo zahraničia.
debata

Začiatkom nového roka začali organizátori hlásiť headlinerov. Prvými potvrdenými interpretmi, ktorí sa predstavia na štrnástom ročníku festivalu, sa stali anglická indierocková kapela Bastille a waleská metalová skupina Skindred. „Keď sme s festivalom začínali, pozývali sme si naše obľúbené skupiny a nepozerali sme na to, aký hudobný štýl predstavujú. Následne sme počúvali hlasy návštevníkov a pritvrdili sme kapelami ako Soulfly, Apocalyptica, Megadeth či samotnými bratmi Cavalerovcami v projekte Cavalera Conspiracy. Za tých štrnásť rokov sme tu mali rôzne metalové žánre, speedmetalové skupiny, deathmetalové skupiny a Topfestu prischla nálepka – rockový festival," uviedol organizátor festivalu Dušan Drobný.

"V roku 2017 sa chceme vrátiť ku koreňom – tam, kde sme začínali s festivalom, ktorý bude mať len jednu jedinú oficiálnu škatuľku: hudobný festival. Možno niečo naznačili posledné roky a ešte viac by sme to chceli potvrdiť v roku budúcom – na Topfeste to bude už len o dobrej muzike – bez rozdielu štýlu. Jednoducho hudobný sviatok na začiatku leta, kde si každý nájde svoj štýl, svoju hudbu, svoju zábavu. Opäť s veľmi silným zastúpením slovenskej a českej hudobnej scény, ktorej najviac rozumieme, ale, samozrejme, aj so zaujímavými zahraničnými hosťami, na ktorých pracujeme,“ prezradil zámer Drobný.

Šok: Príde aj božský Kája

V polovici januára prišli organizátori s ďalším potvrdeným interpretom, ktorého by čakal málokto – Tofest prekvapil zrejme všetkých fanúšikov českou legendou. "Sľubovali sme hudobný sviatok na začiatku leta, kde si každý nájde svoj štýl, svoju hudbu, svoju zábavu. Tak tu máme jedno z ďalších prekvapení – koncert jednoznačne najväčšej legendy v našich končinách pod holým nebom. Je mi veľkou cťou, že po tom, čím si pán Karel Gott prešiel v uplynulých mesiacoch, bude práve náš festival jeho asi najveľkolepejším koncertným návratom a zážitkom roka,“ uviedol v januári Drobný.

Božský Kája ponúkne to najlepšie zo svojho... Foto: Miroslav Žebrák
karel gott Božský Kája ponúkne to najlepšie zo svojho repertoára vrátane najväčších hitov.

Božský Kája ponúkne to najlepšie zo svojho repertoára vrátane najväčších hitov. Spolu so 77-ročným spevákom by sa na koncerte, ktorý sa uskutoční 1. júla, malo zúčastniť aj viacero hudobných hostí. „Priveziem so sebou hostí, ktorí neskazia žiadnu srandu – tak verím, že sa dobre zabavíme s našimi priaznivcami,“ povedal 41-násobný držiteľ Zlatého slávika.

Nielen hudba je Topfest

Do programu podujatia, ktoré sa bude konať v piatok 30. júna a sobotu 1. júla na letisku v Piešťanoch, postupne pribudli známe festivalové tváre zo Slovenska, ale aj z Čiech. Horkýže Slíže a česká formácia Citron, Xindl X, Polemic, Kabát, Peter Nagy či IMT Smile a mnoho ďalších sa postupne vystrieda na troch pódiách, ktoré sú rozdelené poľa farieb na Black, White a Blue stage.

Už tradične nie je festival Topfest len o hudbe. V gastro zóne budú pripravené okrem klasickej festivalovej ponuky aj tradičné jedlá zo slovenskej kuchyne, v ponuke budú taktiež jedlá zo svetového street foodu a na svoje si prídu aj vegáni či vegetariáni.

Topfest sa zameria tento rok aj na umenie. Svoj talent predstavia na festivale ôsmi výtvarníci česko-slovenskej špičky, na ktorých čaká poriadna výzva. Spojenie predstaviteľov rôznych výtvarných štýlov, dva dni plné maľovania, čoho výsledkom bude jeden spoločný obraz. Za výtvarníkov sa projektu zúčastnia Miroslav Pošvic, Jiří Váp, Juraj Čutek, Peter Žanony, Ján Raška, Vladimír Balko, Ivica Augustínová a Andrej Augustín. Každý z výtvarníkov si na Topfest prinesie aj niečo zo svojich výtvorov, takže návštevníci sa budú môcť tešiť aj na galériu.

Deťom s rakovinou na kolesách

Na festivale sa objaví špeciálne upravená Škoda 1203, ktorá je akousi vlajkovou loďou projektu Deťom s rakovinou na kolesách. Hlavným zámerom je osveta širokej verejnosti, mladých ľudí, aby prekonali strach a predsudky voči malým onkologickým pacientom. Výťažok z verejnej zbierky bude použitý na úpravu priestorov kliniky detskej onkológie.

„Ideme medzi ľudí, aby sme šírili pozitívnu osvetu o deťoch, ktoré sa liečili alebo liečia na rakovinu. A tiež aby sme ukázali verejnosti, ako sa dá konkrétne a účelne pomáhať,“ povedala Alexandra Kolenová, prednostka kliniky detskej hematológie a onkológie DFNsP v Bratislave a predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou.

Škoda 1203 bude určite neprehliadnuteľná. Jej jedna polovica bude v pôvodnom stave, teda hrdzavá a deravá, druhá polovica bude vynovená a vyleštená. Vozidlo tak bude symbolom toho, čo vznikne z peňazí získaných v zbierke.

„Našou prioritou je momentálne dobudovanie lôžkového oddelenia malých detí vo veku do osem rokov, Chýba tam veľmi potrebné filtrovanie vzduchu, klimatizácia, moderné prístrojové vybavenie a v niektorých izbách je potrebné zvýšiť hygienický štandard,“ informovala riaditeľka neziskovky Deťom s rakovinou Barbora Reismüllerová. Prestavba by sa mala začať ešte tento rok.

Predpredaj permanentiek v sieťach Ticketportal, Predpredaj.sk a Žijemehudbou.sk za cenu 50€.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Gott #kabát #Horkýže Slíže #Tofest